Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Μια αλλαγή που για χρόνια έμοιαζε περισσότερο με ζητούμενο παρά με άμεση προοπτική γίνεται πλέον πραγματικότητα για τη Λαυρεωτική. Από τις 18 Σεπτεμβρίου, Λαύριο και Κερατέα αποκτούν για πρώτη φορά κανονική αστική σύνδεση με το δίκτυο του ΟΑΣΑ και, μέσω του σταθμού Κορωπίου, άμεση πρόσβαση σε Προαστιακό και Μετρό.

Πρόκειται για εξέλιξη με ιδιαίτερη σημασία για έναν δήμο που επί δεκαετίες βρισκόταν ουσιαστικά στην περιφέρεια του συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας.

Και πίσω από το αποτέλεσμα βρίσκεται μια αλληλουχία πολιτικών και αυτοδιοικητικών παρεμβάσεων, με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά να βάζουν τις τελευταίες και καθοριστικές υπογραφές σε μια υπόθεση που είχε ξεκινήσει να ωριμάζει ήδη επί των ημερών του προκατόχου του κ. Κώτσηρα, Βασίλη Οικονόμου.

Η γραμμή 320 αλλάζει τον χάρτη της Λαυρεωτικής

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου τίθεται σε λειτουργία η νέα λεωφορειακή γραμμή 320 «Στ. Προαστιακού Κορωπί – Κερατέα – Λαύριο». Με αυτήν, ο Δήμος Λαυρεωτικής εντάσσεται για πρώτη φορά στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ.

Η νέα γραμμή θα συνδέει απευθείας Λαύριο και Κερατέα με τον σταθμό Κορωπίου, δίνοντας στους επιβάτες τη δυνατότητα να συνεχίζουν από εκεί είτε με τη Γραμμή 3 του Μετρό είτε με τον Προαστιακό.

Παράλληλα θα εξυπηρετεί το λιμάνι του Λαυρίου και τους οικισμούς κατά μήκος της Λεωφόρου Λαυρίου, δημιουργώντας έναν ενιαίο πλέον συγκοινωνιακό άξονα από τη νοτιοανατολική Αττική προς το μητροπολιτικό δίκτυο της Αθήνας.

Και η διαφορά σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα είναι ουσιαστική. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη λεωφορείο που θα διασχίζει την περιοχή, αλλά για ένταξη της Λαυρεωτικής στη λογική των αστικών μετακινήσεων της Αττικής, με δυνατότητα συνδυασμού λεωφορείου, Μετρό και Προαστιακού στο ίδιο συγκοινωνιακό σύστημα.
Το υπουργείο επισημαίνει μάλιστα ότι οι νέες συνδέσεις επιτρέπουν τη χρήση των διαφορετικών μέσων με το ίδιο εισιτήριο.

Ο Κώτσηρας ολοκλήρωσε μια εκκρεμότητα ετών

Για τον Γιώργο Κώτσηρα, η ένταξη Λαυρίου και Κερατέας στον ΟΑΣΑ έχει και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Ο αναπληρωτής υπουργός παραλαμβάνει έναν σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται την προηγούμενη περίοδο και τον οδηγεί πλέον στην εφαρμογή του, με συγκεκριμένη γραμμή, συγκεκριμένη ημερομηνία και πραγματικά δρομολόγια.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επέκταση των αστικών συγκοινωνιών και η σύνδεσή τους με Μετρό και Προαστιακό δημιουργεί ευκολότερες, ταχύτερες και πιο αξιόπιστες καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για τις τοπικές οικονομίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η σύνδεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω του λιμανιού του Λαυρίου, το οποίο εντάσσεται πλέον πολύ πιο λειτουργικά στον ευρύτερο συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής.

Η παρέμβαση Κώτσηρα αποκτά έτσι σαφή πρακτική διάσταση: μια πολύχρονη εκκρεμότητα δεν παραπέμπεται σε μελέτες και μελλοντικές αποφάσεις, αλλά περνά στο πεδίο της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Λουκάς δεν περίμενε απλώς την απόφαση

Από την πλευρά της Λαυρεωτικής, η εξέλιξη αποτελεί και προσωπική δικαίωση για τον Δημήτρη Λουκά.

Ο δήμαρχος είχε αναδείξει εγκαίρως το θέμα, είχε πραγματοποιήσει επαφές και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και, ήδη από τον Αύγουστο, είχε προαναγγείλει ότι η σύνδεση Λαυρίου και Κερατέας με τον σταθμό Κορωπίου βρισκόταν στην τελική ευθεία.

Στις 17 Αυγούστου είχε παρουσιάσει δύο παράλληλες παρεμβάσεις: τη νέα γραμμή του ΟΑΣΑ προς το Κορωπί και το σχέδιο δημοτικής συγκοινωνίας για τη σύνδεση των οικισμών μεταξύ τους και με τα βασικά αστικά κέντρα της Λαυρεωτικής. Λίγες ημέρες αργότερα, στο Πόρτο Εννέα, έδωσε ακόμη πιο συγκεκριμένα στοιχεία για στάσεις, συχνότητες, χρόνο διαδρομής και τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Λουκάς δεν αντιμετώπισε τη σύνδεση με το Κορωπί ως μία αποσπασματική λεωφορειακή γραμμή. Την ενέταξε σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το πώς οι κάτοικοι των παραλιακών και περιφερειακών οικισμών θα μπορούν να φτάνουν σε Κερατέα και Λαύριο και από εκεί να συνδέονται με το δίκτυο του ΟΑΣΑ, του Προαστιακού και του Μετρό.

Η παρακαταθήκη Οικονόμου

Θα ήταν ωστόσο άδικο η σημερινή εξέλιξη να παρουσιαστεί σαν να ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες.

Ο προκάτοχος του Γιώργου Κώτσηρα στο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου, είχε θέσει ως κεντρικό στόχο την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας σε ολόκληρη την Αττική και ειδικά στους περιφερειακούς δήμους που παρέμεναν εκτός του δικτύου ΟΑΣΑ.

Επί των ημερών του μπήκαν διαδοχικά στον νέο συγκοινωνιακό χάρτη περιοχές όπως ο Μαραθώνας, το Μαρκόπουλο και ο Σαρωνικός, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει ρητά ότι ο σχεδιασμός θα ολοκληρωνόταν με Ραφήνα, Λαυρεωτική, Ωρωπό και Μέγαρα, με στόχο μέσα στο 2026 ολόκληρη η Αττική να διαθέτει αστική συγκοινωνία.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να ειπωθεί ότι η γραμμή Κορωπί – Κερατέα – Λαύριο αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας που ξεκίνησε στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και ολοκληρώνεται σήμερα από τον Γιώργο Κώτσηρα. Ο ένας έβαλε τη Λαυρεωτική στον συνολικό σχεδιασμό και ο άλλος οδηγεί πλέον αυτόν τον σχεδιασμό στον δρόμο.

Από την απομόνωση σε ένα ενιαίο δίκτυο μετακινήσεων

Για τη Λαυρεωτική, πάντως, μεγαλύτερη σημασία από τα πολιτικά εύσημα έχει το ίδιο το αποτέλεσμα. Κερατέα και Λαύριο παύουν να αντιμετωπίζονται συγκοινωνιακά ως απομακρυσμένες πόλεις που εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ΙΧ και αποκτούν άμεση πύλη προς τον Προαστιακό και το Μετρό.

Για έναν εργαζόμενο, έναν φοιτητή, έναν ηλικιωμένο ή έναν νέο που δεν διαθέτει αυτοκίνητο, η αλλαγή αυτή είναι περισσότερο από μία νέα λεωφορειακή γραμμή. Είναι ουσιαστικά η δυνατότητα να ενταχθεί η καθημερινότητά του στο ενιαίο δίκτυο μετακινήσεων της Αττικής με όρους πολύ πιο κοντά σε εκείνους που θεωρούνται αυτονόητοι για τους κατοίκους της Αθήνας.

Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο αποκτά σαφώς καλύτερη διασύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς και συνεπώς με το αεροδρόμιο, την Αθήνα και τον Πειραιά μέσω ανταποκρίσεων. Και όσο ενισχύεται ο ρόλος του λιμανιού, τόσο μεγαλύτερη αναπτυξιακή αξία αποκτά αυτή η συγκοινωνιακή σύνδεση.

Από τις 18 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, η Λαυρεωτική περνά σε μια διαφορετική συγκοινωνιακή εποχή. Και το αποτέλεσμα φέρει τη σφραγίδα μιας συνεργασίας στην οποία ο Γιώργος Κώτσηρας έδωσε την τελική κυβερνητική ώθηση, ο Δημήτρης Λουκάς πίεσε και δούλεψε συστηματικά από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Βασίλης Οικονόμου είχε προηγουμένως ανοίξει τον δρόμο μέσα από τον νέο συγκοινωνιακό σχεδιασμό για την Ανατολική Αττική.

Για έναν δήμο που για χρόνια βρισκόταν στην άκρη του χάρτη των αστικών συγκοινωνιών, αυτό δεν είναι μια απλή αλλαγή γραμμής. Είναι, στην πράξη, το τέλος μιας πολύχρονης συγκοινωνιακής απομόνωσης.

Περιφέρεια

Αυτοδιοίκηση

Αθλητικά

Πολιτισμός

Παραπολιτικα

Τετράποδες Ιστορίες

Καιρός

notioanatolika.gr