Ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη σημασία της Ανακουφιστικής Φροντίδας έστειλε η Παιανία, όπου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πολιτών η 5η Πορεία της Γαλιλαίας, μια πρωτοβουλία που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός προσφοράς, αλληλεγγύης και κοινωνικής αφύπνισης για ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων.
Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γαλιλαίας και του Δήμου Παιανίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η φροντίδα προς τον συνάνθρωπο αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης υπογράμμισε ότι η πορεία δεν αποτελεί απλώς μια συμβολική διαδρομή, αλλά μια «πορεία συνείδησης» και ευαισθητοποίησης, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας κρίνεται πρωτίστως από τον τρόπο με τον οποίο στέκεται δίπλα στους πιο ευάλωτους ανθρώπους.
Η Γαλιλαία ως πρότυπο προσφοράς
Ο κ. Μάδης εξήρε το έργο της Γαλιλαίας, τονίζοντας ότι η δομή έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα, προσφέροντας πολύπλευρη στήριξη σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, αλλά και στις οικογένειές τους.
Όπως σημείωσε, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο λίγων, αλλά πρέπει να αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που τις έχει ανάγκη, με την Πολιτεία να καλείται να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων δομών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον δημιουργό της Γαλιλαίας, τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο, επισημαίνοντας ότι με διορατικότητα, κοινωνική ευαισθησία και αφοσίωση στον άνθρωπο κατάφερε να μετατρέψει μια ιδέα προσφοράς σε ένα ζωντανό έργο αγάπης και στήριξης χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Οι πέντε λόγοι που κάνουν την πορεία ξεχωριστή
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ευχαρίστησε τον Δήμο Παιανίας για τη διαρκή στήριξη της προσπάθειας και ανέπτυξε τους πέντε βασικούς λόγους για τους οποίους η Πορεία της Γαλιλαίας έχει ιδιαίτερη σημασία.
Όπως ανέφερε, η δράση συμβολίζει τη συμπόρευση με όσους δίνουν δύσκολες μάχες στη ζωή τους, ενημερώνει την κοινωνία για τις δυνατότητες της ανακουφιστικής φροντίδας, παρουσιάζει το έργο που έχει επιτελεστεί κατά το τελευταίο έτος, προβάλλει την ίδια την ιδέα της ανακουφιστικής φροντίδας και αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας και της ενότητας.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού και νομικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη δημιουργία περισσότερων αντίστοιχων δομών, ώστε ακόμη περισσότεροι ασθενείς και οικογένειες να μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες τους.

Μήνυμα ενότητας και κοινωνικής ευθύνης
Τη σημασία του έργου της Γαλιλαίας ανέδειξε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εξήρε τόσο τη λειτουργία της δομής όσο και τη συμβολή του Μητροπολίτη Νικολάου, σημειώνοντας ότι η προσωπική του πρωτοβουλία και επιμονή υπήρξαν καθοριστικές για τη δημιουργία και την ανάπτυξή της.
Η πορεία διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Παιανίας και κατέληξε στην Πλατεία Παναγιώτη Τσουκαλά, όπου η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ξεχωριστή συναυλία της Ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ», με τη συμμετοχή του Γεράσιμου Ανδρεάτου και της Σοφίας Μάνου, προσφέροντας μια βραδιά πολιτισμού και συγκίνησης.
Στην επιτυχία της διοργάνωσης συνέβαλαν η Δημοσθένειος Φιλαρμονική, το 1ο Σύστημα Προσκόπων Παιανίας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Παιανίας, η Ελληνική Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία και οι υπηρεσίες του Δήμου Παιανίας, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσε η συμμετοχή της χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Στέλιος Πέτσας και Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δαμάσκος, οι δήμαρχοι Δήμητρα Τσεβά (Ραφήνας – Πικερμίου), Δημήτρης Μάρκου (Σπάτων – Αρτέμιδας), Κώστας Αλλαγιάννης (Μαρκοπούλου Μεσογαίας), Δημήτρης Λουκάς (Λαυρεωτικής) και Δημήτρης Κιούσης (Κρωπίας).
Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος, η περιφερειακή σύμβουλος Βίκυ Καβαλάρη, ο πρώην ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο τέως περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πέππας, ο τέως δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, οι αντιδήμαρχοι Παιανίας Γιάννης Σαμωνάς-Ξύκης, Σταύρος Θανάσης, Γιώργος Δάβαρης, Θανάσης Μιχαλόπουλος, Μαργιάννα Γιαννάκου και Τάσος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας Γιάννης Χελιδονόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.


























