
Στην αποδοχή της μεταφοράς των λυμάτων από τον Δήμο Σαρωνικού στο ΚΕΛ της Ψυτάλλειας προχώρησαν εμμέσως αυτοδιοικητικοί παράγοντες όλων των δήμων του Πειραιά σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Πειραιά.
Παράλληλα, στην ίδια σύσκεψη, θεωρήθηκε δεδομένη η απόφαση για δημιουργία ΚΕΛ για τα λύματα των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας , γεγονός που χαιρέτησαν με ικανοποίηση!
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής- Πειραιά, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ενημέρωσε, διεξοδικά, τους δημάρχους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και ειδικότερα για το αποτέλεσμα σύσκεψης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στην Περιφέρεια Αττικής υπό την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη λήφθηκε υπόψη η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του ζητήματος της διαχείρισης των λυμάτων των οικισμών Ραφήνας, Αρτέμιδας και Σπάτων λόγω και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο στη χώρα για τη συγκεκριμένη έλλειψη αλλά και ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Επίσης, γνωστοποιήθηκε από την ΕΥΔΑΠ ότι «η μεταφορά πρόσθετων λυμάτων από την Ανατολική Αττική στο ΚΕΛ Ψυτάλλειας θα επιβαρύνει απαγορευτικά το ρυπαντικό φορτίο της μονάδας».
Με βάση τα παραπάνω συμφωνήθηκε να καταρτιστούν και να εγκριθούν τα αναγκαία σχέδια δράσης (action plan) και η χωροθέτηση για την κατασκευή ΚΕΛ, που θα καλύπτει τους Δήμους Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας.
Μετά από αναλυτική συζήτηση όλοι οι παριστάμενοι, στη σύσκεψη θεώρησαν θετική και εξέφρασαν την στήριξή τους στην παραπάνω απόφαση, που έχει ληφθεί και καταγραφεί σε Πρωτόκολλο Συνεργασίας καθώς η επιλεγείσα λύση πληροί τα εξής:
1. Υπακούει στη βασική κατευθυντήρια Αυτοδιοικητική πρακτική της «Αρχής της εγγύτητας».
2. Είναι σύμφωνη με την διεθνή πρακτική. Και
3. Εξυπηρετεί απόλυτα το Δημόσιο Συμφέρον.
Τα όσα συζητήθηκαν οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι δήμαρχοι των περιοχών του Πειραιά αποδέχτηκαν σιωπηρά να «φιλοξενήσει» το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας τα λύματα των παραλιακών δήμων της αν. Αττικής και πιο συγκεκριμένα των περιοχών από τη Φώκαια έως τη Βάρη.
Το έμμεσο αυτό «ναι» έχει δημιουργήσει σοβαρή ένταση μεταξύ των πολιτών του Πειραιά ομάδες πρωτοβουλίας των οποίων καταγγέλλουν «την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της ΕΥΔΑΠ για την αλλαγή σχεδίων με την τουλάχιστον περίεργη απόφασή τους για μεταφορά λυμάτων από το ένα άκρο της Αττικής στο άλλο με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω και υποκαθιστώντας την κοινωνία δήμων όπως ο Σαρωνικός και η Λαυρεωτική αλλά και το Κορωπί, οι αντιδρώντες πολίτες του Πειραιά απαιτούν «τη δημιουργία ενός νέου ΚΕΛ στο Λαύριο ή την αναβάθμιση του ήδη υφισταμένου»!
«Οι πολίτες της Β’ Πειραιά λένε το δικό τους ηχηρό ΟΧΙ στον ιδιότυπο κοινωνικό ρατσισμό. Οι γειτονιές μας δεν θα γίνουν αποθήκες αποβλήτων κανενός!», καταλήγουν οι «Πολίτες, κάτοικοι του δυτικού Πειραιά».
























