Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

raf telos

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανταποκρίθηκε ο κρατικός μηχανισμός στην πυρκαγιά η οποία ξέσπασε λίγο μετά τις 3 μετά το μεσημέρι (15.21 για την ακρίβεια) της Τρίτης (23/7/2019) σε δασώδη έκταση στη συμβολή της λεωφόρου Μαραθώνος με την οδό Ροδοδάφνης, πολύ κοντά στην εκκλησία της Ανάληψης στη Ραφήνα.

Το γεγονός ότι οι φλόγες ξεπήδησαν σε μια περιοχή μέσα σχεδόν στον αστικό ιστό προκάλεσε σε πολλούς κατοίκους πανικό με δεδομένο μάλιστα ότι το περιστατικό συνέβη ανήμερα της μαύρης επετείου της τραγωδίας στο γειτονικό Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

Η κινητοποίηση άμεσα των εθελοντών δασοπυροσβεστών του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης της πυρκαγιάς και βέβαια ο συναγερμός στο Πυροσβεστικό Σώμα είχε άμεσο αντίκρισμα.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα άρχισαν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες αλλά και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση και της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.

Η κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος διακόπηκε και έτσι τα πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα μπορούσαν να κινηθούν άμεσα.

Παράλληλα συνέβαλαν στην κατάσβεση και πλήθος εθελοντών δασοπυροσβεστών από ομάδες Πολιτικής Προστασίας των περισσοτέρων δήμων της Ανατολικής Αττικής.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχείρησαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά αφού μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκαν πάνω από κατοικίες ώστε η στόχευσή τους πιο ακριβής.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι μπορούσαν να ανεφοδιαστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού η θάλασσα βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τις εστίες της φωτιάς.

Στην κατάσβεση συμμετείχαν 101 πυροσβέστες, 48 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Επιτόπου από την πρώτη στιγμή και στελέχη του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 7.30 το απόγευμα ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν για τον φόβο αναζωπύρωσης σε πολλά σημεία της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr ένας ηλικιωμένος άνδρας αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και γι' αυτό μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο όμως πλέον η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Οι ζημιές ήταν ελάχιστες και γίνεται λόγο από πηγές της πυροσβεστικής για φθορές σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

Κατά γενική ομολογία ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα και μάλιστα πολύ γρήγορα στην περιοχή βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος μαζί με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής συντόνισαν την όλη επιχείρηση.

Και ίσως, όπως παρατήρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, η άψογη κινητοποίηση και οι στοχευμένες παρεμβάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν τις δύο πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, να αποτελούν την καλύτερη τιμή στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών τους ακριβώς ένα χρόνο πριν στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά.

Πάντως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι 6 μόλις λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ραφήνας (15.21) αναφέρθηκε άλλη μία πυρκαγιά σε δασώδη έκταση του Βαρνάβα (15.27), στην οποία επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Η φωτιά αυτή τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 6 το απόγευμα.

Περιφέρεια

Αυτοδιοίκηση

Αθλητικά

Παραπολιτικα

Τετράποδες Ιστορίες

Καιρός

notioanatolika.gr