
Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίζεται ο καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης (αριστερή ένθετη φωτό) από την αποκάλυψη του notioanatolika.gr, σύμφωνα με τον οποία ο πανεπιστημιακός υποστήριξε ότι οι Κορωπιώτες έκαναν μαύρη αγορά στη διάρκεια της Κατοχής αποκομίζοντας έτσι πολλά οφέλη.
Σε επιστολή που απέστειλε προς το notioanatolika.gr ο κ. Μαργαρίτης ουσιαστικά αποδέχεται τη συγκεκριμένη αναφορά σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο συντάκτης του κειμένου και ίσως ο κος Δήμαρχος αισθάνονται την ανάγκη να παραποιήσουν προκλητικά και χυδαία» τα όσα υποστήριξε στην παρέμβασή του.
Βέβαια δίνει μια διαφορετική διάσταση σχετικά με τα όσα είπε διευκρινίζοντας ότι, «όσο για το ότι από αυτές τις δραστηριότητες «πλούτισαν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του Κορωπίου και των Μεσογείων» αυτό είναι αυθαίρετο συμπέρασμα –προφανούς στόχευσης- του «δημοσιογράφου» και ίσως του κου Δημάρχου. Στην ιστορία και στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει η έννοια ΟΛΟΙ. Υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και κτίζουν περιουσίες πάνω στον πόνο και στην ανάγκη των συνανθρώπων τους και υπάρχουν οι άλλοι, ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ – και στην Αθήνα και στα Μεσόγεια- που βλέπουν δίπλα τους να κτίζονται περιουσίες και παλάτια την ώρα που η δική τους ζωή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Φυσικά άμα θες να δεις τα πράγματα από την πλευρά των πρώτων το ΟΛΟΙ είναι πολύ βολική έκφραση».
Στη συνέχεια ο κύριος καθηγητής αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μία μερίδα ιστορικών αντιμετωπίζει την κατάσταση της εποχής εκείνης και καταλήγει στο… ΚΚΕ.
Και ενώ ο κ. Μαργαρίτης με την επιστολή του προς το notioanatolika.gr κάνει σαφές πού και πώς αναφέρθηκε στη σχέση «μαύρης αγοράς» και Κορωπιωτών, ο διοργανωτής της εκδήλωσης «Τα Μεσόγεια στην Κατοχή, την Αντίσταση και την Τραγωδία», Θωμάς Πρόφης (δεξιά ένθετη φωτό), με δική του επιστολή στην ενημερωτική ιστοσελίδα μας, υποστηρίζει ότι «ο κ. Μαργαρίτης σε καμία φάση της ομιλίας του δεν ”υποστήριξε ότι οι Κορωπιώτες –συλλήβδην- έκαναν μαύρη αγορά στη διάρκεια της Κατοχής αποκομίζοντας έτσι πολλά οφέλη”. Κατά συνέπεια ψεύδεσθε ασύστολα. Και ψεύδεσθε για δημιουργία εντυπώσεων. Ψεύδεσθε, επί πλέον, όταν αναφέρεσθε σε “άμεση παρέμβαση” του δημάρχου, επειδή όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην αίθουσα δεν τον ακούσαμε».
Μάλιστα ο κ. Πρόφης χρησιμοποιεί τη φράση που χρησιμοποίησε και το notioanatolika.gr για να περιγράψει τα όσα είπε ο κ. Μαργαρίτης, παραποιώντας την όμως αφού προσθέτει μία λέξη που δεν υπάρχει στο αρχικό κείμενο (τη λέξη συλλήβδην), όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος ανατρέξει σε αυτό.
Και ενώ ο κ. Πρόφης συνεχίζει στην επιστολή του υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που δεν αποδεικνύουν ότι οι Κορωπιώτες δεν ήταν μαυραγορίτες, εγκαλεί το notioanatolika.gr γιατί στο βιογραφικό του καθηγητή Μαργαρίτη γίνεται αναφορά στην υποψηφιότητά του, τον Ιανουάριο του 2015 με το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Μόνο που διαφεύγει από τον κ. Πρόφη ότι το συγκεκριμένο βιογραφικό «δανείστηκε» το notioanatolika.gr από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Εκτός εάν και σε αυτήν καταλογίζει, ο κ. Πρόφης, σκοπιμότητα και «ντροπή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
To notioanatolika.gr δεν έχει να προσθέσει τίποτε περισσότερο και απλά παραπέμπει και στη σχετική αποστροφή του λόγου του δημάρχου Κορωπίου Δημήτρη Κιούση λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας του κ. Θωμά Πρόφη.
Παράλληλα προσβλέπει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική ημερίδα που ανακοίνωσε ο κ. Κιούσης ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017 όπου όλοι ελπίζουν ότι θα ριχτεί άπλετο φως στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος της πόλης, που πρέπει να αποτελεί και την ουσία του ενδιαφέροντος όχι μόνο των Κορωπιωτών αλλά και όλων των Μεσογειτών και όχι μόνο, μακριά από εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα που ταλάνισαν τον λαό μας για δεκαετίες ολόκληρες και τα οποία πλήρωσε πολύ ακριβά.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του καθηγητή Γ. Μαργαρίτη.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του κ. Θ. Πρόφη.
Διαβάστε εδώ το βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή Μαργαρίτη όπως έχει αναρτηθεί στο Wikipedia.
Διαβάστε σχετικά: Πρόκληση από καθηγητή Πανεπιστημίου: Στην Κατοχή οι Κορωπιώτες ήταν μαυραγορίτες (Βίντεο)
























