
Μπορεί την Τρίτη να ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα με στόχο την ανάσχεση της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως όπως όλα δείχνουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν και άλλα.
Έτσι πέρα από τα μέτρα στη διασκέδαση με αυστηρότερους ελέγχους και σκληρά πρόστιμα σε επιχειρήσεις οι ειδικοί ήδη προτείνουν και άλλα στην κυβέρνηση.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για μέτρα τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως τις μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα πρώτο μέτρο στη λίστα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι η μετακίνηση των μη εμβολιασμένων (με ΚΤΕΛ, αεροπλάνο, τρένο) από νομό σε νομό με υποχρεωτικό rapid τεστ ή PCR εντός 48 ωρών.
Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει μέχρι στιγμής μόνο για τα νησιά.
Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό θα είναι δύσκολο στην εφαρμογή του και προϋποθέτει μπλόκα στα διόδια για τους ελέγχους αυτούς.
Ακόμη ένα μέτρο το οποίο αρκετοί ειδικοί «ασπάζονται» είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα.
Δηλαδή οι πολίτες να φορούν τη μάσκα τους και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.
Το χειρότερο σενάριο
Φυσικά στο προσχέδιο των ειδικών υπάρχει και το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση που τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου.
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τοπικούς περιορισμούς και πιο συγκεκριμένα απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Βέβαια οι συγκεκριμένοι περιορισμοί δεν θα εφαρμόζονται εν μία νυκτί, καθώς προηγουμένως θα γίνονται οι απαραίτητες προειδοποιήσεις.
Η επανεμφάνιση Τσιόδρα
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τη Δευτέρα μίλησε μετά από πολύ καιρό για την αύξηση που παρουσιάζουν κυρίως τρεις περιοχές της χώρας (Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο), ενώ την Τρίτη συμμετείχε και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα την συρροή κρουσμάτων από τη διασκέδαση αλλά και την ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερίας».
Την ίδια ώρα οι ειδικοί τονίζουν πως η απότομη αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα έχει κυρίως αρνητικά αποτελέσματα, καθώς τα μοντέλα των περισσότερων Ελλήνων επιστημόνων δείχνουν περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα το επόμενο διάστημα, χωρίς ευτυχώς μέχρι στιγμής να υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας.
Ενδεχόμενη απότομη αύξηση κρουσμάτων την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 50% των πολιτών έχει κάνει την πρώτη δόση, προκαλεί ανησυχία.
Άλλωστε είναι ξεκάθαρο πως η μετάλλαξη Δέλτα που θα επικρατήσει και στη χώρα μας δεν «αναγνωρίζει» ούτε υψηλές θερμοκρασίες, ούτε μέτρα αυτοπροστασίας, μιας και μπορεί να μεταδοθεί εντός δευτερολέπτων μεταξύ δύο ανθρώπων που δεν φορούν μάσκα.
Σε ό,τι αφορά την Αττική οι ειδικοί εστιάζουν στους νέους (περισσότεροι από τους οποίους είναι ανεμβολίαστοι) που ξεχνούν με μιας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει όταν περνούν το κατώφλι ενός μπαρ ή κλαμπ.
Όπως αποδείχτηκε τα 150 ευρώ κάθε άλλο παρά προέτρεψαν τις νέες ηλικίες να εμβολιαστούν αφού αύξησαν μεν τα ραντεβού για εμβολιασμούς αλλά δεν έβαλαν φρένο και στην αύξηση κρουσμάτων.
Πάνω από 2.000 κρούσματα την ημέρα και 3.500 τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των ειδικών για το καλοκαίρι σίγουρα δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να ακούσουμε.
Είναι ενδεικτικό ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.
Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».
Βρισκόμαστε ήδη στο 4ο κύμα
Τη δυσοίωνη εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας ήδη από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega.
«Απλώς τώρα το βλέπουμε πολύ πιο έντονα» πρόσθεσε ο καθηγητής και το απέδωσε στη χαλάρωση των μέτρων και στη συνέχεια στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα κρούσματα «στον εβδομαδιαίο μέσο όρο θα είναι στα 2.600, με μια περαιτέρω αύξηση στις αρχές του Αυγούστου στα περίπου 3.500 κρούσματα».
Δεν αρκούσαν τα 150 ευρώ
Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, στη συνεδρίαση της Επιτροπής σχετικά με τα μπαρ και με αφορμή τα 100 κρούσματα που διαγνώστηκαν μετά από πάρτι στην Παραλιακή, είπε πως «δεν αναφέρθηκε εκτός από τα 150 ευρώ ότι “θα είστε ελεύθεροι”, αλλά 15 μέρες μετά τη 2η δόση. Δεν δόθηκε καθόλου σαν μήνυμα» και πρότεινε να δίνεται ενημερωτικό φυλλάδιο στους νέους που εμβολιάζονται.
«Οι νέοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να προφυλαχθούν, να προστατευθούν», απάντησε, διευκρινίζοντας πως το ζήτημα δεν είναι το να προφυλαχθούν άλλες ηλικιακές ομάδες και εξήγησε πως «κάναμε τα εμβόλια πρώτα στους μεγαλύτερους γιατί είχαν περισσότερες πιθανότητες. Τώρα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ακάλυπτους επειδή θα νοσήσουν λίγοι».
«Η νόσος μεταδίδεται, πιθανότατα επειδή το περνάνε πολύ ελαφριά τα παιδιά, τα κρούσματα να μην είναι 200, αλλά 2000» στους νέους είπε και προκάλεσε «όποιον μπορεί να πάρει το ρίσκο να πεθάνουν νέοι άνθρωποι, ας το πει».
Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επιβεβαίωσε πως «ισχύει ότι για κάποια στελέχη μπορεί να είναι μικρότερη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ούτως ή άλλως η προστασία είναι διαφορετική η προστασία για κάθε εμβόλιο».
Ενώ για τη μετάλλαξη Δέλτα, πως είναι «πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 3000 κρούσματα γιατί είναι πολύ μεταδοτικό αυτό το στέλεχος και ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».
Όταν ρωτήθηκε αν θα ληφθούν τα ίδια μέτρα, σε αυτή την περίπτωση είπε πως «μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει», αναφερόμενη ειδικά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ.
Πρότεινε δε, ότι, «καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο».
Για αυτούς που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, τέλος, είπε πως «πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πολλή αγάπη. Όταν ανεβαίνει κάποιος στον 8ο για να πέσει, δεν του λέμε “θα σε συλλάβουμε”, πάμε με ψυχολόγο, κάνουμε ό,τι μπορούμε να τον σώσουμε. Τώρα που κάποιος δεν εμβολιάζεται, δεν μπορείς να τους πεις “θα σε απολύσω”».
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
























