
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που σημάδεψαν τους τελευταίους δύο μήνες έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στους παραγωγούς των ονομαστών σύκων Μαρκοπούλου με αποτέλεσμα οι παραγωγοί τους να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή.
Η δεινή κατάσταση οφείλεται αφενός στη χιονόπτωση της 15ης Φεβρουαρίου, αφετέρου στους παγετούς της 26ης Μαρτίου και της 3ης Απριλίου.
Τα δένδρα υπέστησαν σοβαρές φθορές με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονος προβληματισμός για την παραγωγή του 2021 όταν μάλιστα αυτή στη συντριπτική πλειονότητά της προορίζεται για μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
Και ενώ οι συκοπαραγωγοί ανέμεναν την αυτονόητη βοήθεια της πολιτείας και παρά το γεγονός ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ διενήργησαν αυτοψία καταγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής, έγινε γνωστό από τον ασφαλιστικό οργανισμό των αγροτών ότι δεν θα δοθεί καμία αποζημίωση αφού το χιόνι και ο παγετός δεν επηρέασαν την... καρποφορία.
Όπως όμως έκανε σαφές στο notioanatolika.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκοπούλου, Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, το χιόνι και οι παγετοί δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα των σύκων με αποτέλεσμα να μην είναι εμπορεύσιμα και να θεωρούνται κατώτερης ποιότητας.
Η αντίδραση του κ. Κολιαβασίλη ήταν άμεση και με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό και τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζήτησε την άμεση παρέμβασή τους.
Το υπουργείο έκανε σαφές ότι αφενός δεν τίθεται ζήτημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ αφετέρου εάν οι ζημιές ενταχθούν σε αποζημιώσεις από κονδύλια του ΠΣΕΑ, τότε η εκταμίευσή των όποιων ποσών θα γίνει ύστερα από δύο έως τρία χρόνια.
Η μοναδική λύση είναι η ένταξη στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (γνωστότερες ως de minimis), η οποία απαιτεί ένα χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες, κάτι το οποίο μοιάζει ως η πλέον εφικτή αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού αυτές έχουν τον χαρακτήρα αποζημίωσης για κάποιο απρόβλεπτο ή έκτακτο γεγονός.
Το ζήτημα που τίθεται βέβαια – και μάλλον αυτό θα εξεταστεί – είναι αν οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες αποτελούν «απρόβλεπτο ή έκτακτο γεγονός».
Στην περιοχή του Μαρκοπούλου υπάρχουν περίπου 150-180 παραγωγοί που καλλιεργούν περίπου 5.000 στρέμματα και υπολογίζεται ότι παράγονται συνολικά 1.500 τόνοι νωπών σύκων το χρόνο (ποικιλίες βασιλικά και μαύρα).


Ακολουθήστε μας και στο twitter!
























