
Μια απίστευτη υπόθεση που γεννά πλήθος ερωτημάτων για το τι μπορεί να συμβαίνει, σε κάποια τουλάχιστον μοναστήρια του Αγίου Όρους αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα του του ρουμανικού θρησκευτικού περιοδικού Lumea Credintei (Κόσμος της πίστης), στο τεύχος του Νοεμβρίου!
Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε ο αρθρογράφος Τζορτζ Κράσνιν, κατά την παραμονή του στο «Περιβόλι της Παναγίας» μίλησε με ένα 12χρονο αγόρι, τον Μιχάλη, που γεννήθηκε στην Κρήτη και ζούσε μέχρι πρόσφατα στη Ρώμη με τους Ρουμάνους γονείς του (Ντιμίτρι και Κορίνα) και τα τρία αδέλφια του (Ραφαέλα, Εφραίμ - Νικόλαο και Γαβριήλ)!
Πλέον ο Μιχάλης ζει στη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου με τους μοναχούς Δανιήλ και Γεράσιμο!
Σε ερώτηση του αρθρογράφου εάν του λείπει η μητέρα του, ο Μιχάλης απαντά: «Με παρηγορεί η Παναγία εδώ πέρα και μου περνάει η νοσταλγία γι’ αυτήν»!
Εξηγεί ότι μαθαίνει ελληνικά επτά ώρες την ημέρα και στη συνέχεια θα φοιτήσει στην Α’ Γυμνασίου ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος του έφτιαξε τα ρούχα που φορά (σ.σ. τα ράσα), απάντησε ο πατέρας Αθανάσιος Προδρομίτης.
«Αυτό σημαίνει ότι οι Προδρομίτες πατέρες είναι οι γονείς σου εδώ. Δηλαδή αυτοί σε φροντίζουν» συμπεραίνει ο αρθρογράφος και μάλλον δεν λαμβάνει απάντηση από το παιδί.
Όταν ερωτάται αν ήταν ιδέα των γονιών του να πάει σχολείο στο Άγιο Όρος ο 12χρονος απαντά: «Όχι, δική μου» και σε νέα ερώτηση για το αν το αποφάσισε μόνος του ο 12χρονος απαντά: «Ναι. Μου διηγήθηκε ο π. Γεράσιμος (Μάρις από την Προδρόμου) για την Αθωνιάδα και αποφάσισα να έλθω στο Άγιον Όρος».
Στο σημείο αυτό ίσως ο μικρός να δυσφόρησε γι’ αυτό και ο Τζορτζ Κρασνίν του επισημαίνει: «Μη θυμώνεις που σε ρωτάω τόσα πολλά. Αλλά θέλω να γράψω για εσένα. Όχι τόσο για εσένα όσο για την επιλογή σου. Εσύ βλέπεις ότι όλοι σε αγαπάμε. Θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί. Ο καθένας μας ανακαλύπτει τον Θεό κάποια στιγμή και επιστρέφει σε Εκείνον. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο λιγότερες αμαρτίες κάνουμε. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε εσένα πως Τον διάλεξες στα δώδεκά σου χρόνια, η καρδιά μας γεμίζει χαρά που κάποιος κατάλαβε τόσο νωρίς πως είναι τα πράγματα στη ζωή. Να, εγώ θα γράψω και εσύ αργότερα θα το διαβάζεις να το θυμάσαι»!

Ο Μιχάλης αλλάζει κουβέντα και ζητά από τους σπιεκσέπτες της σκήτης να τον πάρουν μαζί τους, την επόμενη το πρωί στις Καρυές για να πάει στο σχολείο στο Σαράι. «Ναι» απαντούν εκείνη.
Όμως την επόμενη το πρωί ο Μιχάλης δεν εμφανίζεται πουθενά. «Έπρεπε να φύγουμε στις επτά το πρωί και δεν είχε τελειώσει ακόμη η Θεία Λειτουργία» έγραψε ο Κρασνίν για να καταλήξει: «Ένα παιδί είναι ευλογία Θεού, ένα πιστό παιδί όμως είναι ένα θαύμα – σκέφτηκα - κοιτώντας πίσω τα χαμένα χρόνια μου…».
Το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο τεύχος του Νοεμβρίου ενώ αναρτήθηκε στο σάιτ «Το Βήμα της Ορθοδοξίας» αφού αποδόθηκε, όπως αναφέρεται, στα ελληνικά από τον πατέρα Γεώργιο Κονισπολιάτη!
Είναι σαφές ότι το θέμα πρέπει να λάβει διαστάσεις και σίγουρα πρέπει οι αρχές να ερευνήσουν εάν το παιδί βρίσκεται με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων του στο Άγιο Όρος και βέβαια υπό ποιες συνθήκες μεταφέρθηκε εκεί.

























