Την έντονη ανησυχία του για την πορεία του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε Αλλιώς”, δημοτικός σύμβουλος και πρ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου, Χρήστος Δρίτσας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής στο κινηματοθέατρο “Άρτεμις” και στην οποία σαφέστατα εκδήλωσε την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κ. Δρίτσας είναι ο πρώτος από όσους έχουν υπονοήσει ότι θα κατέλθουν στον αυτοδιοικητικό στίβο του 2023, ο οποίος ουσιαστικά ξεκίνησε την προεκλογική πορεία του με τη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στη δημοτική αρχή Αλλαγιάννη για όλα όσα καθυστερούν και τα οποία φέρουν πίσω το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι δήμοι της Ανατολικής Αττικής αναπτύσσονται με γοργά βήματα.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε Αλλιώς” επέρριψε σαφέστατες ευθύνες στον κ. Αλλαγιάννη και στην παράταξή του για σειρά προβλημάτων τα οποία χρονίζουν.
Μεταξύ αυτών η στασιμότητα στις αποχετεύσεις του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη αλλά και η έλλειψη αγωνιστικής διάθεσης σε ό,τι αφορά τα λύματα των γειτονικών δήμων.
“Είναι αδιανόητο το Μαρκόπουλο να έχει τον παλαιότερο βιολογικό καθαρισμό και να μην έχει αποχέτευση ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι προχωρούν με γρήγορα βήματα στην υλοποίησή της” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα στενά οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού καταλογίζοντας γι' αυτό ευθύνες στην παρούσα δημοτική αρχή και στις λανθασμένες επιλογές της.
Σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου είναι πρωταθλητής στο... όνομα της πανδημίας.
Στάθηκε επίσης σε άλλα ζητήματα που υπολείπεται ο δήμος όπως η αδυναμία εφαρμογής οργανογράμματος, η μη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, οι ασφαλτοστρώσεις σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη οι οποίες δεν προχώρησαν, η έλλειψη προοπτικής για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης αλλά και το γεγονός ότι η ανάπλαση του δημοτικού σταδίου έχει παραπεμφθεί στις καλένδες.
Επιπροσθέτως υπογράμμισε τις ευθύνες της διοίκησης Αλλαγιάννη για τη μη υλοποίηση έτοιμων μελετών για τις παιδικές χαρές, το πρόβλημα της εφαρμογής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά και την υποβάθμιση της κεντρικής πλατείας του Μαρκοπούλου με την, παράλληλη, άνιση μεταχείριση των καταστηματαρχών.
Οι προτάσεις
Ο κ. Δρίτσας δεν παρέλειψε να καταθέσει και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του πλήθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος του.
Αναφορικά με την αποκατάσταση των προβλημάτων στην αποχέτευση πρότεινε σειρά άμεσων πολιτικών επαφών για την οριστική λύση του ζητήματος της αποχέτευσης.
Παράλληλα ζήτησε την οργάνωση δράσεων αλλά και αντιδράσεων για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης του αγωγού της Χαμολιάς με τα λύματα του παραλίου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού αλλά και μέρους του Δήμου της Παλλήνης.
Αναφορικά με τα θέματα των υποδομών της εκπαίδευσης ο κ. Δρίτσας κατέθεσε προτάσεις οι οποίες αφορούν στην υιοθεσία από εταιρείες του ΒΙΟΠΑ σχολικών μονάδων αλλά και παιδικών χαρών και ανοικτών γηπέδων καθώς και την άμεση έναρξη των ήδη υπογεγραμμένων προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια.
Συμπλήρωσε δε την αναγκαιότητα ίδρυσης κέντρου νεότητας και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.
Η καθαριότητα σε προτεραιότητα
Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της καθαριότητας πρότεινε τη δημιουργία αφενός πέντε πράσινων σημείων (τριών στον οικισμό του Πόρτο Ράφτη και της Χαμολιάς και δύο στον οικισμό του Μαρκοπούλου), αφετέρου αδειοδοτημένου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), με σύγχρονες εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα διαλογής τους.
Επίσης την άμεση σύνταξη μελέτης για την ορθολογική κατανομή των κάδων συλλογής απορριμμάτων και υλικών ανακύκλωσης αλλά και τη χαρτογράφηση και διαμόρφωση των σημείων που θα επιλεγούν με ασφαλή και εύκολη πρόσβαση των χρηστών σε αυτά.
Αναφερόμενος στην ανακύκλωση ο κ. Δρίτσας πρότεινε την αύξηση των σημείων συγκέντρωσης υλικών ανακύκλωσης, με επίσης χαρτογραφημένα και ειδικά διαμορφωμένα σημεία με τη φροντίδα της εύκολης και ασφαλούς επίσης πρόσβασης των πολιτών.
Σημαντική ήταν η επισήμανσή του για άμεσες ενέργειες αδειοδότησης κέντρων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων (ΑΕΕΚ), στην περιοχή των λατομείων, με την προϋπόθεση ενεργής συμμετοχής του δήμου στη λειτουργία τους αλλά και στις χρηματικές απολαβές.
Δεν παρέλειψε δε να δώσει έμφαση στην εφαρμογή των διαθέσιμων τρόπων εναλλακτικής ανακύκλωσης και διαχείρισης των υπολειμμάτων τονίζοντας ότι η κομποστοποίηση στα σπίτια, στις επιχειρήσεις εστίασης και τις βιομηχανίες τροφίμων θα ελαχιστοποιήσουν τους όγκους των απορριμμάτων και θα δώσουν ανάσα στην συλλογή τους αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Μπορούμε Αλλιώς” τόνισε την αναγκαιότητα σύνταξης νέου σύγχρονου και ρεαλιστικού κανονισμού καθαριότητας που θα θέτει όρια και κανόνες για όλους, θα επιβάλει τους επιλεγμένους τρόπους διαχείρισης, προβλέποντας κίνητρα για τους κατοίκους, εκπτωτικές τιμές χρέωσης δημοτικών τελών αλλά και θα θεσμοθετεί πρόστιμα για όλους ανεξαιρέτως τους παραβάτες.
Επιπλέον αναφέρθηκε σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών αλλά και των μαθητών, σε κεντρικές συμφωνίες με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης, στη σύνταξη μελέτης επαναχρησιμοποίησης των παραγόμενων, μετά την όποια επεξεργασία, προϊόντων για την παραγωγή ενέργειας και εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών αλλά και στην αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων συλλογής ανακυκλούμενων υπολειμμάτων καθώς και των κάδων συλλογής.
“Κομβικό σημείο στο όλο εγχείρημα είναι, η εκπαίδευση των συμπολιτών μας αλλά και του προσωπικού του δήμου μας και οι παροχές σε όλους των απαραίτητων για να επιτυγχάνεται η διαλογή στην πηγή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρίτσας.
Το Νοσοκομείο Μεσογείων και η τράπεζα στελεχών
Συνεχίζοντας επικρότησε την πρωτοβουλία πολιτών για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να δημιουργηθεί Νοσοκομείο στα Μεσόγεια και ζήτησε την άμεση, σχετική, έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο.
Εστίασε δε στη δημιουργία τράπεζας στελεχών με εκπαίδευση από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές, πολιτικούς στη διοίκηση και στις διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και στην οργάνωση ημερίδων για θέματα που απασχολούν την πόλη.
Εξίσου σημαντική ήταν η πρόταση που κατέθεσε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για συνεργασία με στόχο την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι στο πλευρό του κ. Δρίτσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου βρισκόταν η επιχειρηματίας – επικοινωνιολόγος και αναπληρώτρια τομεάρχης Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού στη ΔΕΕΠ Ανατ. Αττικής της Νέας Δημοκρατίας και δημότισσα Μαρκοπούλου, Ευαγγελία Κεχρή η οποία, όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης θα αναλάβει τον προεκλογικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό της νέας προσπάθειας και θα αποτελέσει και την “αιχμή του δόρατος” του ψηφοδελτίου.
Παρακολουθείστε στο βίντεο του notioanatolika.gr που ακολουθεί, το σχετικό απόσπασμα:
























