
Τα όσα επεσήμανε ο τ. δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης για τη χωρική αναδιάρθρωση του «Καλλικράτη», σε συνέντευξη του στις 17 Ιανουαρίου στο paraktios.gr, φαίνεται να έχουν προκαλέσει εντάσεις όχι τόσο στην τοπική κοινή γνώμη όσο στην υπό τον Πέτρο Φιλίππου διοίκηση του δήμου μετά την «επιστράτευση» και του δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά (στις 30 Ιανουαρίου).
Ο κ. Σωφρόνης είχε υποστηρίξει τη δημιουργία νέου διευρυμένου παραλιακού δήμου και την ένταξη Καλυβίων και Κουβαρά σε άλλον αντίστοιχα νέο διευρυμένο δήμο της «ενδοχώρας» όπως χαρακτηριστικά είχε πει.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον δήμαρχο λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά ο οποίος, ως όφειλε, θεώρησε ότι με την έμμεση καταδίκη της πρότασης Σωφρόνης περιφρουρεί την «επικράτειά» του παρά το γεγονός ότι Λαύριο και Κερατέα συνεχίζουν να είναι… δυο ξένοι στον ίδιο δήμο.
Παράλληλα όλοι γνωρίζουν ότι οι αντιρρήσεις για τον σχεδιασμό του «Καλλικράτη» υπάρχουν ακόμη από την εφαρμογή του και μάλιστα πολλές φορές είχε τεθεί το ζήτημα του κακού σχεδιασμού της ενοποίησης των ΟΤΑ σε ολόκληρη την ανατολική Αττική όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Βέβαια η ζωή συνεχίστηκε, παρά τα όσα κατά καιρούς ακούστηκαν και η πλέον πρόσφατη παρέμβαση του κ. Λουκά θεωρήθηκε δικαιολογημένη στην προσπάθειά του να κρατήσει αρραγές το… μέτωπο Κερατέας – Λαυρεωτικής.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι μόλις τέσσερις ώρες μετά τις σχετικές δηλώσεις Λουκά στο τοπικό ιστολόγιο «Η πόλη μας», ο κ. Φιλίππου την «ανέβασε» στη δική του σελίδα στο facebook ενώ 20 ώρες μετά εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία συμβουλεύει τον προκάτοχό του στον Δήμο Σαρωνικού «αντί με αλαζονεία να “πετάει έξω” από τον δήμο μας τα Καλύβια, τον Κουβαρά και την Πέτα, περιοχές οι οποίες στις τελευταίες εκλογές του έδωσαν συντριπτικά χαμηλά ποσοστά, να μπει στον κόπο της αυτοκριτικής και να αναρωτηθεί ποια λάθη, ενέργειες και παραλείψεις του, οδήγησαν τους δημότες αυτών των περιοχών μέσα σε 5 χρόνια να τον εγκαταλείψουν».
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ο νυν δήμαρχος υποστήριξε ότι ο κ. Σωφρόνης έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση για λόγους… εκδικητικούς, παραβλέποντας όμως ότι κορυφαία στελέχη της παράταξης «Σαρωνικός Αύριο» όπως και ο ίδιος ο κ. Σωφρόνης προέρχονται από τα Καλύβια και τον Κουβαρά!
Παράλληλα ο κ. Φιλίππου χρησιμοποιεί σκαιές εκφράσεις κατά του κ. Σωφρόνη κάνοντας όλους να αναρωτηθούν τι πραγματικά φοβάται.
Βέβαια όπως είχε λεχθεί το γεγονός ότι ο κ. Σωφρόνης ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στις εκλογές του 2023 σαφώς και ενόχλησε τον νυν δήμαρχο Σαρωνικού αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι η αντιπολίτευση και η κριτική που θα υφίσταται θα είναι συνεχής και δεν θα ισχύσει και στον δικό του δήμο ό,τι ισχύει σε πολλούς άλλους όπου η αντιπολίτευση εξαφανίζεται για να επανεμφανιστεί στις εκλογές των επόμενων εκλογών!
Η απάντηση του τ. δημάρχου ήρθε το μεσημέρι της Δευτέρας (3 Φεβρουαρίου) με τον Γιώργο Σωφρόνη να εμμένει στην πρόταση που είχε καταθέσει στις 17 Ιανουαρίου τονίζοντας ότι «ένας διαφορετικός “χωρικός” διαχωρισμός στα όρια των δήμων της περιοχής μας, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να λειτουργήσει θετικά, όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές μας».
Μάλιστα στηρίζει την άποψή του αυτή όχι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που του χρέωσε ο κ. Φιλίππου αλλά στο γεγονός ότι «έχει τεθεί στην επικαιρότητα μετά την πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα, η ανάγκη για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας» στην οποία «σημαντικό ρόλο οφείλει να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση».
Καταλογίζοντας στον κ. Φιλίππου ότι «δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου Σαρωνικού» ο κ. Σωφρόνης υπογραμμίζει πως «μελετώντας το προηγούμενο διάστημα τα μοντέλα ανάπτυξης δήμων στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικά όπως του Δήμου Σαρωνικού, διαπίστωσα ότι η οικονομική και κοινωνική ανέλιξη τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στα κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά που διαθέτουν».
Και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τονίζει ότι ο κ. Φιλίππου «δεν έχει παραστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Αν και βρισκόμαστε στο 2020, λειτουργεί ακόμη σαν κοινοτάρχης του προηγούμενου αιώνα. Ως οπαδός του κ. Τσίπρα, ίσως και να αποδέχεται ότι είναι “βλαχοδήμαρχος”. Ως φθηνός πολιτικάντης μιας άλλης εποχής, πιστεύει ότι τα όρια ενός δήμου δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο δημοσίου διαλόγου, αλλά προσωπική υπόθεση μερικών τοπικών πολιτικών “νταλαβερτζήδων”».
Και ανασύροντας από τη συλλογική μνήμη κάτι που όλοι γνωρίζουν αλλά λίγοι επιθυμούν να συζητήσουν ακόμη και σήμερα υπενθυμίζει ότι «τα σημερινά όρια του Δήμου Σαρωνικού αποφασίστηκαν σε ένα τέτοιο “νταλαβέρι”, μεταξύ του ιδίου, του κ. Πάγκαλου και δυο τριών ακόμη κομματικών παραγόντων της εποχής. Ένα “νταλαβέρι” που έγινε γνωστό ως “συμφωνία της Βάρκιζας”».
Και για να γίνει πιο σαφής συνεχίζει: «Με αυτή τη συμφωνία καθορίστηκαν τα όρια του νέου δήμου και φορτώθηκαν τα χρέη της αποτυχημένης διοίκησης Φιλίππου στον τότε Δήμο Καλυβίων, στους δημότες του ευρύτερου δήμου» για να συμπληρώσει ότι «σε λίγο θα μας έρθει νέο πεσκέσι, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τα πεπραγμένα εκείνης της περιόδου»!
Ο κ. Σωφρόνης δε εστιάζει σε αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως το πραγματικό πρόβλημα του Δήμου Σαρωνικού, δηλαδή «το γεγονός ότι στο “τιμόνι” της πόλης μας βρίσκεται ένας άνθρωπος που δεν έχει ούτε το σχέδιο, ούτε την ικανότητα για να αναπτύξει την περιοχή μας. Ένας άνθρωπος που διοικεί από το καφενείο. Το πρόβλημα είναι ότι το Δήμο μας διοικεί σήμερα ένας άνθρωπος που δεν έχει ασκήσει κανένα επάγγελμα στη ζωή του, γιατί είναι απλά ένας επαγγελματίας πολιτικός. Ένας άνθρωπος που το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ασκεί πολιτικές που δημιουργούν όλο και μεγαλύτερα χρέη και δεν λύνουν όλα αυτά τα χρόνια κανένα μεγάλο μας πρόβλημα. Ένας άνθρωπος που ασκεί πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές κι όχι τις επόμενες γενιές»
























