
Πανέμορφες φωτογραφίες από το σπηλαιοβάραθρο «Κοτζιά» όπως προφανώς ονομάστηκε προς τιμή του σπηλαιολόγου Χρ. Κοτζιά ο οποίος το ανακάλυψε το 1954, αναδημοσιεύει σήμερα το notioanatolika.gr.
Οι φωτογραφίες αυτές προέρχονται από το www.spilaiologia.blogspot.gr και μπορείτε να βρείτε πολλές περισσότερες εδώ!
Σύμφωνα με όσα γράφει στο μπλογκ Σπηλαιολογίας ο σπηλαιολόγος Θάνος Ξανθόπουλος, «το συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο αναφέρεται στο δελτίο της Ε.Σ.Ε. ως Σπηλαιοβάραθρο Ανατολικής Πυρναρής με ΑΣΜ 497 και εξερευνήθηκε – χαρτογραφήθηκε το 1954.
Το Σπηλαιοβάραθρο αυτό όμως έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ίσως κατά την άποψη του αρχαιολόγου Κοτζιά να ήταν στην αρχαιότητα ένα μεταλλείο!
Το σπηλαιοβάραθρο αυτό έχει βάθος περίπου 20 μέτρα με πανέμορφο διάκοσμο σε πολλά σημαία του.
Έχει δύο κατεβάσματα, κρυφές αίθουσες στολισμένες και σταλαγμίτες και σταλακτίτες που πραγματικά σε κάνουν να σκέφτεσαι τι ακόμα μπορεί να κρύβει ο Υμηττός στο εσωτερικό του και δεν το έχουμε δει ακόμα.
Το συμπέρασμα είναι ένα: Ότι ποτέ δεν πρέπει να νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα ή ότι ξέρεις τα πάντα γιατί τα γεγονότα θα σε διαψεύδουν συνεχώς»!
Όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατη παρέμβασή του στο notioanatolika.gr o κορυφαίος λαογράφος, ιστορικός και εικαστικός των Μεσογείων Γιάννης Πρόφης «στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία Κορωπίου και σε απόσταση ενός μόνο χιλιομέτρου από την πρώην χωματερή (και νυν Σφήττιο Κήπο) υπάρχει υπόγειο σπήλαιο, στο οποίο είχε κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές κατά το έτος 1949 ο συμπολίτης μας αρχαιολόγος Νίκος Χρ. Κοτζιάς (1884 – 1974).
Ο Κοτζιάς ανακάλυψε στο υπόγειο σπήλαιο, αίθουσες διαφορετικών επιπέδων, που κοσμούνται, καθώς γράφει, με εντυπωσιακούς και διαφόρων χρωμάτων σταλακτίτες, αλλά και μεταλλευτική στοά που ανάγεται στους μυκηναϊκούς έως τους κλασικούς χρόνους.
Περιγραφή των ανασκαφών του στο οροπέδιο του Προφήτη Ηλία, καθώς και του πιο πάνω σπηλαίου έκανε στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας του έτους 1950, σελ. 145 -172.
Παρόλο που ο αρχαιολόγος άφησε γραπτό κείμενο για το σπήλαιο, η ακριβής θέση του ξεχάστηκε στο μεταξύ εντελώς. Κανένας δε θυμόταν που ακριβώς βρισκόταν. Η αναζήτησή του εντάθηκε πρόσφατα, αλλά οι μέχρι τώρα προσπάθειες ήσαν άκαρπες».
Θαυμάστε τις πανέμορφες φωτογραφίες ενός πραγματικού θησαυρού που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κορωπί αλλά και στην καρδιά της Αττικής:





























