Date2

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023 01:43:01

rss

αναζήτηση

makripano

Αλλάζει όψη η ΒΑ Αττική: Πράξη ο παραλιακός οδικός άξονας Μαραθώνα – ΩρωπούΑλλάξτε μέγεθος

paraliak marath oropos

Σάρκα και οστά παίρνει μέσω απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ένα έργο πνοής για τη βορειοανατολική Αττική.

Ο λόγος για τον νέο παραλιακό οδικό άξονα σύνδεσης Μαραθώνα – Ωρωπού, η κατασκευή του οποίου εγκρίθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, με προϋπολογισμό ύψους 3.306.000 ευρώ.

Για την εκπόνηση της μελέτης του έργου τίθεται σε ισχύ προγραμματική σύμβαση
μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.».

Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη για τους χιλιάδες κατοίκους της ΒΑ Αττικής αλλά και για τους επισκέπτες από ολόκληρη την Αττική οφείλεται, κατά μείζονα λόγο, στις αλλεπάλληλες προσπάθειες του βουλευτή Ανατ. Αττικής Βασίλη Οικονόμου, επί σειρά πολλών ετών.

Ο κ. Οικονόμου από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχε βάλει στην αναπτυξιακή ατζέντα της περιοχής το συγκεκριμένο έργο και παρά τις όποιες δυσκολίες συνάντησε, κατόρθωσε τελικά να πείσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την περιφερειακή διοίκηση για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα υλοποίησής του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσο κυβερνητικοί παράγοντες όσο και τα κορυφαία στελέχη της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αποδίδουν τα εύσημα στον βουλευτή για τη διαρκή προσπάθειά του να επιτύχει το αποτέλεσμα το οποίο πλέον γίνεται πράξη.

Η σύμβαση και η διαδρομή

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά:

α) στην παροχή υπηρεσίας για τη διενέργεια διαγωνισμού, την ανάθεση της μελέτης, την επίβλεψη, τη θεώρηση και την έγκριση αυτής, καθώς και τη θεώρηση και έγκριση των τευχών δημοπράτησης και

β) στην εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών καθώς και των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών, για τον σχεδιασμό υπεραστικής οδού σύνδεσης του δήμου Μαραθώνα με το δήμο Ωρωπού Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, το υπό μελέτη οδικό έργο αφορά σε χάραξη υπεραστικής οδού από τη Λεωφ. Ραμνούντος 3 χλμ. δυτικά του οικισμού Αγίας Μαρίνας Δήμου Μαραθώνα, έως το ανατολικό άκρο του οικισμού Άγιοι Απόστολοι δήμου Ωρωπού, συνολικού μήκους 18,3 χιλιομέτρων.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στη σχετική εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η διαδρομή ακολουθεί κυρίως την βορειοανατολική ακτογραμμή της Αττικής και διέρχεται διαμέσου του Αρχαιολογικού χώρου Ραμνούντος, των οικισμών Σέσι, παραλία Βαρνάβα και Άγιος Δημήτριος και Άγιος Παντελεήμων.

Η ολοκλήρωση της, θα αποτελέσει συνέχεια για την περιμετρική παραλιακή σύνδεση της ΒΑ Αττικής από την Σκάλα Ωρωπού έως τον οικισμό Αγίας Μαρίνας, εξασφαλίζοντας μαζί με το λοιπό οδικό δίκτυο την πρόσβαση σε τουριστικές και αρχαιολογικές περιοχές, ενώ τους θερινούς μήνες θα εξυπηρετεί υψηλό αριθμό παραθεριστών που έχουν δεύτερη κατοικία στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Ευβοϊκού Κόλπου.

Έγινε δε σαφές ότι πρόκειται για ένα έργο νευραλγικής σημασίας το οποίο θα αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο της Βορειοανατολικής Αττικής και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια