Date2

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023 04:25:53

rss

αναζήτηση

makripano

Πυρκαγιά Δήμου Σαρωνικού: Στις 12.27 ξέσπασε η φωτιά, μετά τις 2 τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη!Αλλάξτε μέγεθος

efthines floges

Μπορεί οι αντιπαραθέσεις να είναι διαρκείς παρά το γεγονός ότι περισσότερες από 24 ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς οι αναζωπυρώσεις – λόγω και των ισχυρών ανέμων – δημιουργούν κινδύνους για νέες μεγάλες φωτιές στον Δήμο Σαρωνικού, όμως την αγωνία των κατοίκων και των αυτοδιοικητικών στελεχών, διαδέχθηκαν τα ερωτήματα για τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός.

Η φωτιά που ξεκίνησε στις 12.27 το μεσημέρι της Δευτέρας, από διάζωμα επί της λεωφόρου Λαυρίου, λίγο μετά τα φανάρια των Καλυβίων, θα μπορούσε να περιοριστεί στα πρώτα λεπτά της ώρας αν είχε παρέμβει πυροσβεστικό αεροσκάφος ή ελικόπτερο;

Οι θυελλώδεις άνεμοι «βοήθησαν» οι κάφτρες να περάσουν από το διάζωμα στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς κατεύθυνση το Λαύριο.

Οι πρώτες δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την οριοθέτηση της φωτιάς όμως με τα μέσα που διέθεταν αυτό δεν ήταν εφικτό.

Μία μάνικα ή και πολλές περισσότερες δεν ήταν δυνατόν να κοπάσουν την πύρινη μανία και σε διάστημα μόλις μισής ώρας τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής άρχισαν να μιλούν για φλόγες που οδηγούνταν με… μαθηματική ακρίβεια προς το Πάνειο όρος.

Και ενώ όλοι έβλεπαν την καταστροφή που ερχόταν τα πυροσβεστικά αερο.σκάφη και ελικόπτερα απουσίαζαν.

Εάν είχαν παρέμβει σε εκείνο το κρίσιμο πρώτο μισάωρο θα είχαμε γλιτώσει την καταστροφή.

Όπως όμως ανέφεραν στελέχη των ομάδων Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο του Δήμου Σαρωνικού αλλά και των όμορων δήμων, τα πρώτα πτητικά μέσα έκαναν την εμφάνισή τους μετά τις δύο το μεσημέρι οπότε όμως το «παιχνίδι» είχε χαθεί.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επισήμανση του εκπροσώπου τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος ότι στη συγκεκριμένη πυρκαγιά οι φλόγες κάλυψαν μέσα σε δύο μόλις ώρες, απόσταση 12 χιλιομέτρων.

Παράλληλα βέβαια δεν υπήρχε και η δικαιολογία άλλων εξελισσόμενων πυρκαγιών στην Αττική αφού αυτή του Δήμου Σαρωνικού ήταν η πρώτη μεγάλη για να ακολουθήσουν μετά το Λουτράκι, η Βοιωτία και τα Δερβενοχώρια.

Ούτε όμως τα πτητικά μέσα είχαν καταπονηθεί τις προηγούμενες 24 ή 48 ώρες από επεμβάσεις σε άλλες πυρκαγιές αφού δεν υπήρχαν.

Άρα ποιόν – ποιους βαρύνουν οι ευθύνες; Σίγουρα όχι τους πυροσβέστες ούτε τα στελέχη των ομάδων Πολιτικής Προστασίας που κατέγραψαν μάλιστα και τρεις τραυματίες ευτυχώς ελαφρά.

Έτσι τα όσα λέγονται για ευθύνες των αυτοδιοικητικών μάλλον δεν αντέχουν καμίας κριτικής. Και βέβαια ένα ερώτημα που ακόμη τίθεται είναι γιατί ορισμένοι – και αυτοδιοικητικοί – ψάχνουν να αποδώσουν ευθύνες στους Ο.Τ.Α. και όχι στον κρατικό μηχανισμό που κατευθύνεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια ο οποίος έκανε την εμφάνισή του βράδυ της Δευτέρας και αφού είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα αλλά και εκατοντάδες σπίτια και περιουσίες.

Όσο για τη μεταμεσονύκτια παρουσία του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στις… προσπάθειες κατάσβεσης και μάλιστα αρκετές ώρες μετά την εμφάνιση στις περιοχές του συνυποψήφιού του, Γιάννη Σγουρού, αυτή σίγουρα δεν αντέχει καμίας κριτικής.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια