Date2

Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 02:08:57

rss

αναζήτηση

makripano

Η δημοτική αρχή Αλλαγιάννη πετάει στον δρόμο τους εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ Μαρκοπούλου – ΚουβαράΑλλάξτε μέγεθος

epomea11

Την ίδια ώρα που το κράτος καταβάλλει σαφείς προσπάθειες για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας ολόκληρης της χώρας, ο Δήμος Μαρκοπούλου βάζει ταφόπλακα στην Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.) Μαρκοπούλου – Κουβαρά, πετώντας τους εθελοντές της κυριολεκτικά στον δρόμο.

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση της οποίας και οι πέντε παρατάξεις τελικά αποχώρησαν.

Τέθηκε προς συζήτηση από τη δημοτική αρχή Αλλαγιάννη φέροντας τον τίτλο «Άρση της παραχώρησης χώρου επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και Παρνασσίδος στο Πόρτο Ράφτη, στην Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Μαρκοπούλου – Κουβαρά».

Σημαντική η διαχρονική παρουσία της ΕΠΟΜΕΑ

Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος και επικεφαλής της Ομάδας, Χρήστος Χουχουλής αναφέρθηκε στην ύπαρξη μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Μαρκοπούλου, συμπληρώνοντας ότι η ΕΠΟΜΕΑ έχει δύο πιστοποιήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών, είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας και δέχεται εντολές τόσο από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου.

Παράλληλα διαθέτει ένα λεωφορείο και ένα πυροσβεστικό όχημα τα οποία τίθενται πάντοτε στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών ενώ είναι ενταγμένη και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης «Ιόλαος 1» και «Ιόλαος 2» στα οποία συμμετέχει και ο δήμος.

Ο κ. Χουχουλής αποκάλυψε ότι η δημοτική αρχή κατηγορεί την ΕΠΟΜΕΑ για την κατάσταση του κτιρίου που στεγάζεται, συμπληρώνοντας όμως ότι τα στελέχη της Ομάδας έχουν προβεί σε πλήθος εργασιών ανακαίνισης και αναβάθμισής του με οικονομική βοήθεια χορηγών.

«Κατηγορείτε μια εθελοντική ομάδα τριών γενεών ότι δεν έχει προσφέρει στον τόπο» είπε ο κ. Χουχουλής απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Κώστα Αλλαγιάννη.

Επιδεικνύοντας σαφή δείγματα αξιοπρέπειας ο υπεύθυνος της ΕΠΟΜΕΑ τόνισε ότι η Ομάδα θα αποχωρήσει από το κτίριο παρά τα έργα που έχουν κάνει οι εθελοντές της, ζήτησε όμως προθεσμία μέχρι τον Μάιο, κάτι που επίσης αρνήθηκε ο κ. Αλλαγιάννης.

Απαντώντας στη δικαιολογία της δημοτικής αρχής για δημιουργία Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Χουχουλής σημείωσε ότι αυτό έπρεπε να έχει γίνει από το 2020, όμως τελικά έφτασε το 2024 για να ανακοινωθεί η δημιουργία του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 14/2/2024 κατά τελετή ονοματοδοσίας των δύο νέων υπερσύγχρονων πλοίων της Πυροσβεστικής στον Πειραιά) «θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την πολιτική προστασία»!

«Τα καταφέρατε κε αντιδήμαρχε»

Απευθυνόμενος δε προς τον αντιδήμαρχο Γ. Αϊδινιώτη ο κ. Χουχουλής ανέφερε: «Δύο χρόνια προσπαθούσατε να πάρετε την πολιτική προστασία. Μπράβο σας. Το καταφέρατε». Συμπλήρωσε δε νόημα ο επικεφαλής της ΕΠΟΜΕΑ επικαλούμενος αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Αϊδινιώτη: «Θέλει την ΕΠΟΜΕΑ (σ.σ.: ο κ. Αϊδινιώτης) δεν θέλει όμως την ΕΠΟΜΕΑ που ηγείται ο Χουχουλής».

«Κάντε μας αγωγή»

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κ. Αλλαγιάννης από την πλευρά του εξέφρασε την απορία του γιατί… χτυπιούνται έτσι οι εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ επειδή πρέπει να φύγουν από ένα κτίριο του δήμου.

Μάλιστα με μια φράση η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως ειρωνεία, σχετικά με τα χρήματα που δόθηκαν από χορηγίες για έργα στο κτίριο ο δήμαρχος ανέφερε: Κάντε μας μια αγωγή για αυτά τα 27 χιλιάρικα. Εμείς θα μπορέσουμε να σας τα δώσουμε κάποια στιγμή με μια δικαστική απόφαση στην οποία θα συναινέσουμε»!

Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο δήμαρχος την ΕΠΟΜΕΑ Μαρκοπούλου – Κουβαρά προκάλεσε την έκρηξη των επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Τίθενται σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες και περιβάλλον

Η κα Ελ. Μπούρα ζήτησε να μην ληφθεί απόφαση επί του θέματος και να κληθεί ο μέχρι σήμερα εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας του δήμου ο οποίος κακώς δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση (σ.σ.: πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο Β. Δημητρίου ο οποίος σήμερα εκτελεί χρέη αντιδημάρχου Οικονομικών).

Μάλιστα η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της κας Μπούρα, Μαρίκα Μαυρομμάτη σε εισήγηση που ανέγνωσε, έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται αλλά και για απαξίωση του εθελοντισμού πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της ΕΠΟΜΕΑ Μαρκοπούλου – Κουβαρά για την προσφορά της σε πυρκαγιές, κακοκαιρίες και δυστυχήματα. «Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε ένα θέμα που διέλυσε τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας και θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες και περιβάλλον» κατέληξε η κα Μαυρομμάτη.

Προσοχή στη χρηματοδότηση

Αλλοίμονο αν τύχει στην περιοχή μας μια φυσική καταστροφή, ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο κ. Στ. Χασιώτης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όπου και να βρίσκεται η ΕΠΟΜΕΑ θα σπεύσει να βοηθήσει. Συμπλήρωσε δε ότι θα έπρεπε οι άνθρωποι που έχουν κόντρα μεταξύ τους να συζητήσουν το όλο θέμα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να ψηφίσει την αποβολή της ΕΠΟΜΕΑ από το κτίριο. «Προσέξτε και το κομμάτι που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση. Θα είμαστε από πάνω» κατέληξε ο κ. Χασιώτης.

Βαρύνονται συγκεκριμένοι

«Οι άνθρωποι της ΕΠΟΜΕΑ είναι απαραίτητοι. Είναι απαράδεκτο να διώχνονται. Να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό υπαλλήλων και εθελοντών του Δήμου Μαρκοπούλου» τόνισε η κα Ζωή Γιαννάκη και ζήτησε επίσης την αναβολή ψήφισης του θέματος για να καταλήξει: «Τα πράγματα φέρουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και βαρύνουν συγκεκριμένους».

Η εμπάθεια της δεύτερης θητείας

«Το θέμα αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες συγκεκριμένου αντιδημάρχου. Η λέξη εμπάθεια κυριαρχεί στο μυαλό μας και καταδικάζουμε όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά τις κινήσεις σας» ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Κ. Αλλαγιάννη, ο κ. Ανδρ. Συλλελόγλου. «Αν το εγκρίνουν όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, είναι όλοι συνυπεύθυνοι σε αυτό» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Αυτή εμπάθεια που ξεκινάτε τη δεύτερη θητεία σας, μας έχει εντυπωσιάσει» κατέληξε ζητώντας την αναβολή ψήφισης του θέματος.

«Ανθρωποφαγία»

Τη λέξη «ανθρωποφαγία» χρησιμοποίησε ο κ. Χρ. Δρίτσας προκειμένου να σχολιάσει την απόφαση εκδίωξης της ΕΠΟΜΕΑ από τη δημοτική αρχή του κ. Αλλαγιάννη. Χαρακτήρισε τραγικά τα όσα είπε ο δήμαρχος στέλνοντας την ΕΠΟΜΕΑ στη Δικαιοσύνη να διεκδικήσει το δίκιο της ενώ έκανε λόγο για «ρεβανσισμό και τιμωρητική λογική σε κάποιους ανθρώπους που δεν μας αρέσουν είτε γιατί δεν μας… χάιδεψαν όταν ζητήσαμε να μας χαϊδέψουν είτε γιατί δεν υποτάσσονται όταν τους ζητήσαμε να υποταχθούν». «Αυτές οι τακτικές μας θυμίζουν μαύρες δεκαετίες στη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Δρίτσας. «Η ΕΠΟΜΕΑ έχει προσφέρει τεράστιο έργο» πρόσθεσε για να καταλήξει ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής έχει υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Δευτερολογώντας ο δήμαρχος Μαρκοπούλου επιτέθηκε στον κ. Δρίτσα για τα περί ρεβανσισμού και επανέλαβε ότι ζητήθηκε η αποχώρηση της ΕΠΟΜΕΑ από το κτίριο λόγω της δημιουργίας Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Και βέβαια έπεσε στο κενό η προσπάθειά του να απαξιώσει την Ομάδα επικαλούμενος έγγραφο άλλης ΕΠΟΜΕΑ. Απευθυνόμενος δε στην ΕΟΜΕΑ Μαρκοπούλου – Κουβαρά οι κ. Αλλαγιάννης είπε: «Σας ευχαριστήσαμε. Θα συνεργαστούμε και πάλι. Να σας δώσουμε και μια εύφημο μνεία άμα θέλετε. Γιατί τέτοια βαβούρα;».

Τελικά η εκδίωξη του ΕΠΟΜΕΑ Μαρκοπούλου – Κουβαρά υπερψηφίστηκε από την παράταξη Αλλαγιάννη, κάτι που ανάγκασε και τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σημειώνεται δεν ότι η αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου είναι ένα γεγονός πρωτοφανές στα αυτοδιοικητικά χρονικά του Δήμου Μαρκοπούλου, τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία!

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων και των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης: 

apoxorisi markopoulo

apoxorisi2

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια