Date2

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 23:42:23

rss

αναζήτηση

makripano

Ηχηρή στήριξη από τον Ν. Κατσίκη στη Ζ. Γιαννάκη – Τί ελέχθη στη συγκέντρωση στο Μαρκόπουλο (Φωτός)Αλλάξτε μέγεθος

1mark giann2

Παρουσία πλήθους Μαρκοπουλιωτών, η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Ζωή με τους Πολίτες Μπροστά», Ζωή Γιαννάκη πραγματοποίησε την πρώτη εκδήλωσή της στην πόλη του Μαρκοπούλου.

Είχε προηγηθεί η επίσης επιτυχημένη εκδήλωση στο Πόρτο Ράφτη την Παρασκευή 14 Ιουλίου (Διαβάστε σχετικά εδώ).

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία του Μαρκοπούλου ήταν η παρουσία και η παρέμβαση ενός ανθρώπου ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοδιοικητικό κεφάλαιο του δήμου, ο επί τρεις θητείες διατελέσας δήμαρχος, Νίκος Κατσίκης.

Η με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στήριξη της κας Γιαννάκη από τον κ. Κατσίκη έρχεται μετά από αυτές του τ. δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτης ο οποίος παρέστη και χαιρέτισε στην εκδήλωση του Πόρτο Ράφτη αλλά και του πρ. δημάρχου Φώτη Μαγουλά ο οποίος επίσης έδωσε το παρόν στο Πόρτο Ράφτη.

Η κα Γιαννάκη από την πλευρά της εστίασε στην ιδιαίτερη σχέση της με την πόλη και τους ανθρώπους της.

«Εδώ δούλεψα με τη νέα γενιά μας όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας και προσπάθησα να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά μας, στους μαθητές μου την αγάπη μου για τον τόπο, για την ιστορία του, για τις παραδόσεις του, για την πολιτισμική του αντοχή, για το πολιτιστικό του αποτύπωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γιαννάκη.

Η υποψήφια δήμαρχος για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών του Δήμου Μαρκοπούλου υπογραμμίζοντας πως «είναι παράδοξο ότι βρισκόμαστε σχεδόν δύο μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και τώρα, τόσο αργά, βλέπουμε για πρώτη φορά παρατάξεις να εμφανίζονται δημόσια και να συνομιλούν με την τοπική μας κοινωνία», ενώ συμπλήρωσε «είναι παράδοξο επίσης που ακόμη και τώρα η συζήτηση αυτή είναι γενικόλογη και οι δεσμεύσεις στηρίζονται σε ευχολόγια, σε εκθέσεις ιδεών».

Στον αντίποδα επεσήμανε ότι η παράταξη της οποίας ηγείται πραγματοποίησε μήνες νωρίτερα πέντε συναντήσεις γειτονιάς προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και τα αιτήματα των πολιτών τόσο του Μαρκοπούλου όσο και του Πόρτο Ράφτη.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις δεν πρέπει να λειτουργούν εν κλειστώ και απομονωμένες από την κοινωνία. Δεν πρέπει να συζητούν σε κλειστά γραφεία και ερήμην των δημοτών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη δημοτική αρχή Αλλαγιάννη η κα Γιαννάκη έκανε σαφές ότι «αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των προσδοκιών, μετρήθηκε και βρέθηκε φτωχή, ελάχιστη σε επίπεδο οράματος, σε επίπεδο διεκδίκησης και υλοποίησης έργου, σε επίπεδο διαχείρισης της καθημερινότητας, σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του δήμου, σε επίπεδο διαβούλευσης και λογοδοσίας έναντι των δημοτών».

Το μοντέλο διοίκησης

Επιπροσθέτως, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του μοντέλου διοίκησης, του πεπαλαιωμένου δημαρχοκεντρικού, αυταρχικού, πελατειακού μοντέλου που παράγει και αντίστοιχα δυσμενή αποτελέσματα, όπως είπε.

«Είναι η ώρα να μιλήσουμε για αποκεντρωμένη λειτουργία του δήμου που ορίζει ταυτόχρονα την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αξιολόγηση και την ταχεία επίλυση όλων των προβλημάτων καθημερινότητας» ανέφερε για να προσθέσει:

«Είναι η ώρα να εδραιώσουμε θεσμικά τη διαβούλευση με τους δημότες που αποτελεί και την αναμφισβήτητη πηγή δημοκρατικής άσκησης της εξουσίας και να δεσμευθούμε ότι ο κεντρικός ετήσιος δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων προς τους δημότες συνοδεύεται από συνελεύσεις γειτονιάς και θεσμοθετημένες συναντήσεις με τους συλλόγους και τους φορείς του δήμου».

Συνέχισε δε αναφερόμενη στο Συμβούλιο Νέων «γιατί δεν γίνεται να αποφασίζουμε για τους νέους χωρίς αυτούς» εκφράζοντας την περηφάνεια της για το γεγονός ότι «η παράταξής μας άνοιξε στους νέους πόρτα της συμμετοχής και της ενασχόλησης με τα κοινά».

Η κα Γιαννάκη όμως αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα για διαφάνεια «με περιορισμό των απευθείας αναθέσεων, με πιο συμμετοχικό προϋπολογισμό, με δυνατότητα του δημότη να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την πορεία και το κόστος κάθε έργου και με δημιουργία ξεχωριστής αντιδημαρχίας διοίκησης και οικονομικών».

2mark giann1

Οι 10 προτεραιότητες

Η υποψήφια δήμαρχος ανέπτυξε στη συνέχεια τις δέκα προτεραιότητές της για το Μαρκόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα «κόκκινες» για να τονίσει την έμφαση που δίνει η ίδια και οι συνεργάτες της σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των συμπολιτών της.

Η πρώτη δέσμευσή της αφορά την οδοποιία με μελέτες και υλοποίησή τους με πόρους από την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας η οποία θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, με στόχο Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη και Αυλάκι να διασυνδέονται με στόλο που θα προκύψει από συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, αλλά και την απευθείας σύνδεση του δήμου με τον προαστιακό του Κορωπίου.

Η τρίτη δέσμευση αφορά τις αναπλάσεις δημοσίων χώρων ώστε κάθε γειτονιά του Μαρκοπούλου να αποκτήσει ένα πάρκο μικρής κλίμακας και πιστοποιημένη παιδική χαρά.

Η τέταρτη δέσμευση έχει να κάνει με τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Εξήγησε την αναγκαιότητα χωροθέτησης πράσινων σημείων, τη δυνατότητα οργανωμένης αποκομιδής με ενίσχυση του στόλου των απορριμματοφόρων και καλή συντήρησή τους, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών για την οργανωμένη εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων, την προμήθεια κλαδοτεμαχιστή καθώς και την πλήρη κατάργηση των παράνομων χωματερών σε ολόκληρο το Μαρκόπουλο. Παράλληλα ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η ανακύκλωση, ενώ για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος μίλησε για την αξία της οικιακής κομποστοποίησης.

Επιρρίπτοντας έμμεσες αλλά σαφείς ευθύνες η κα Γιαννάκη δεσμεύθηκε – «χωρίς να φοβόμαστε, γιατί δεν έχουμε πάσης φύσεως εξαρτήσεις» - για τον έλεγχο των απορρίψεων στα λατομεία καθώς και για τη σταδιακή ανάπλασή τους.

Η πέμπτη δέσμευση αφορά την αποχέτευση και μάλιστα όπως τόνισε «από τον πρώτο χρόνο της νέας θητείας θα προκηρυχθεί διαγωνισμός που θα συμπεριλάβει εκείνες τις περιοχές του Μαρκοπούλου που δε συμπεριλήφθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό.

Η έκτη δέσμευση της παράταξης της Ζωής Γιαννάκη αφορά την κοινωνική πολιτική με διεύρυνση της κοινωνικής δράσης του δήμου σε περίοδο κρίσης που θα έχει να κάνει με την ίδρυση πλήθους υπηρεσιών και δομών για το σύνολο των πολιτών.

Έμφαση έδωσε στις σχολικές δομές με την ανέγερση του 4ου δημοτικού σχολείου Μαρκοπούλου, νέας πτέρυγας στο 2ο δημοτικό σχολείο Μαρκοπούλου που έχει «κολλήσει» από το 2018 καθώς νέου Γυμνασίου Μαρκόπουλου στη βόρεια επέκταση, καθώς αυτό που λειτουργεί είναι κατασκευασμένο το 1957.

Ως έβδομη προτεραιότητα η κα Γιαννάκη έθεσε την ασφάλεια των πολιτών τόσο την οδική όσο και αυτή από την εγκληματικότητα.

Ιδιαίτερα σημαντική – μάλιστα η υποψήφια δήμαρχος έδωσε και την απαιτούμενη έμφαση – είναι η όγδοη προτεραιότητα που αφορούν τα σχέδια πόλης, «τον πυλώνα της ανάπτυξής μας» όπως τα αποκάλεσε.

«Η βόρεια επέκταση Μαρκοπούλου έχει οριοθετηθεί ότι θα μπει στο σχέδιο από το 2001, έχουν προχωρήσει δύο φορές σε προτάσεις αλλά δεν έχει γίνει η τρίτη πρόταση - ανάρτηση. Έτσι δεν έχει προχωρήσει -και μετά τις ενστάσεις- σε Προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί με πράξη εφαρμογής. Ο δήμος αδιαφορεί. Εμείς δεσμευόμαστε» δήλωσε η κα Γιαννάκη.

Επιπλέον κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επιδεικνύει αδιαφορία «και για τη Βιομηχανική Ζώνη στις Γκονέτσες αλλά και το Επιχειρηματικό Πάρκο που δεν φροντίζει από το 2000 να μπουν στο Σχέδιο Πόλης».

Καταδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται η κα Γιαννάκη ανέφερε: «Έρχονται επιχειρηματίες να επενδύσουν, ακόμα και σε ξενοδοχειακές μονάδες και φεύγουν. Παιανία και Κερατέα έχουν προχωρήσει. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε κι εμείς», και κατέληξε σχετικά: «Ο δήμος μετά την εποχή Κατσίκη που έβαλε την 1η, 2η γειτονιά και τις Πρασσιές αδιαφορεί πλήρως για τα σχέδια πόλης γιατί δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση. Εμείς έχουμε και την ισχυρή πολιτική βούληση και την γνώση».

Ως ένατη προτεραιότητα η κα Γιαννάκη εστίασε στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα χαρακτηρίζοντάς τον ως τη ραχοκοκαλιά της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα δεσμεύθηκε για τη λειτουργία τμήματος πρωτογενούς τομέα με στόχο την έρευνα και τη μελέτη για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την τροποποίηση του Αττικού Πάρκου ώστε να μην επιτρέπεται μόνο οινοποιείο με συγκεκριμένους όρους, αλλά και συσκευαστήρια για σύκα και φιστίκια αλλά και τον διακανονισμό του χρέους της ΜΑΡΚΟ. Επίσης έκανε λόγο για τη σύσταση Συμβουλευτικής/Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα Πρωτογενούς Τομέα αλλά και για τη λειτουργία πωλητηρίου στο χώρο αναχωρήσεων εξωτερικού του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από παραγωγούς και μεταποιητές αγροτικών προϊόντων.

Τέλος η δέκατη δέσμευση αφορά την Πολιτική Προστασία με την ανάδειξή της σε πυλώνα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών των δημοτών. Για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκε για την εντατικοποίηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων κατά την αντιπυρική περίοδο, την κατάργηση όλων των άτυπων χωματερών που μετατρέπονται σε εύφλεκτη ύλη με ταυτόχρονη χωροθέτηση πράσινων σημείων και καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας ώστε να πραγματοποιείται ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων, την ύπαρξη ενιαίου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη δημιουργία μητρώου εθελοντών και την πλήρη κάλυψη σε εξοπλισμό και σε ανταλλακτικά για τους εθελοντές και τα οχήματα καθώς και τον προγραμματισμό και αγορά νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την ομιλία της κας Γιαννάκη τον λόγο έλαβαν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Νικολάου, Κώστας Καλφόπουλος, Μαρία Αντωνοπούλου και Δημήτρης Πίντζος οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις παράταξης για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τα αδέσποτα, τον αγροτουρισμό και τη δημόσια υγεία.

Τέλος η κα Γιαννάκη ανακοίνωσε και τα πρώτα 27 ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

3mark giann3

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

 

Σχόλια