Date2

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024 20:29:48

rss

αναζήτηση

makripano

12/7/2023: Ιστορική μέρα για τον Δήμο Μαραθώνα με το επίσημο τέλος του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ΓραμματικούΑλλάξτε μέγεθος

tsirkas1 patoulis

Με τον πλέον επίσημο τρόπο μπήκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού, αφού ο ίδιος ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στην επίσκεψή του στον Δήμο Μαραθώνα, το πρωί της Τετάρτης επιβεβαίωσε ότι έπεσε η αυλαία σε αν φαραωνικό έργο το οποίο μόνο προβλήματα και εντάσεις δημιουργούσε τα πολλά τελευταία χρόνια.

Βέβαια τη μερίδα του λέοντος στη μεγάλη αυτή νίκη του λαού του Δήμου Μαραθώνα, δικαιολογημένα φέρει ο δήμαρχος, Στέργιος Τσίρκας ο οποίος δεν υποχώρησε ούτε στιγμή στις ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν ενώ με συγκροτημένο λόγο και ενέργειες κατάφερε αυτό που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζε ανέφικτο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε το τέλος της μεγάλης αυτής περιπέτειας της περιοχής επισημαίνοντας ότι ότι η διοίκηση της Περιφέρειας σεβάστηκε τη βούληση της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας, σε
συνδυασμό με τις δυνατότητες «που μας έδινε η θέση μας απέναντι στην επιταγές της ΕΕ» και δεν έριξε «ούτε 1 κιλό σκουπίδι στο Γραμματικό».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ξεκινάει ένας διάλογος για την αξιοποίηση του χώρου με στόχο την ενεργειακή και την περιβαλλοντική του αναβάθμιση και με κοινωνικό πρόσημο για να καταλήξει: «Θα τα συζητήσουμε και θα τα μελετήσουμε όλα ενδελεχώς».

Πάντως ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι επρόκειτο για ένα έργο «που είχε ολοκληρωθεί πριν τη δική μας θητεία, αλλά αυτό που έχει μεγάλη αξία, είναι ότι μπορέσαμε να διαχειριστούμε αυτές τις δυσκολίες».

Στ. Τσίρκας: Μια νέα εποχή ξεκινά για τον τόπο μας

Όπως είναι φυσικό τα λόγια αυτά του περιφερειάρχη γέμισαν χαμόγελα τα πρόσωπα των πολιτών αλλά και των αυτοδιοικητικών στελεχών που τον άκουσαν.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα από την πλευρά του, εμφανώς ικανοποιημένος έθεσε αμέσως νέο θέμα που αφορά την αξιοποίηση του χώρου του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η ικανοποίηση του κ. Τσίρκα πάντως ήταν εμφανέστατη και στην ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook όπου χρησιμοποίησε τον κάθετο τίτλο «ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ ΤΕΛΟΣ και επίσημα δια στόματος Γιώργου Πατούλη!».

Και ο δήμαρχος Μαραθώνα επεσήμανε: «Στη σημερινή (σ.σ.: 12/7/23) περιοδεία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη στον Δήμο μας για αυτοψία των ολοκληρωμένων έργων και όσων υλοποιούνται με τη συνεργασία του Δήμου μας και της Περιφέρειας, του επεσήμανα για πολλοστή φορά την αντίθεσή μας για το καταστροφικό ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, και του έκανα την πρόταση για αλλαγή χρήσης του χώρου με τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα φέρει θέσεις εργασίας και πολλαπλά οφέλη στον τόπο μας.

Ο Περιφερειάρχης ανταπαντώντας, δήλωσε δημόσια ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Γραμματικό, ότι πηγαίνουμε για κάτι άλλο αυξάνοντας την απόδοση της ανακύκλωσης και ότι η Περιφέρεια είναι ήδη σε διαδικασία μελετών αξιοποίησης του χώρου με ενεργειακή αναβάθμιση για την περιοχή, που να έχει και κοινωνικό πρόσημο ως κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με θετικό Περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δεν αναφέρθηκε βέβαια στην καύση απορριμμάτων στην οποία είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι.

Μια νέα εποχή ξεκινά για τον τόπο μας, με καινούργιες συζητήσεις σε άλλη βάση, χωρίς ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Πατούλη και την Περιφέρεια για την έναρξη ενός νέου διαλόγου για αλλαγή χρήσης του χώρου, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών από τον Βαρνάβα ως τον Ν. Βουτζά και όλους τους κατοίκους μας, που συστρατεύτηκαν στον κοινό μας αγώνα και μας έδωσαν τη δύναμη να παλέψουμε και να καταφέρουμε αυτά τα 4 χρόνια να μην πέσει ούτε ένα σκουπίδι και να μην γίνει η παραμικρή εργασία στην περιοχή.

Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τον Δήμο Μαραθώνα και συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα προς όφελος των δημοτών μας!».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια