Date2

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024 06:39:12

rss

αναζήτηση

makripano

Σπ. Στάμου: Πώς αιτιολογεί την ξαφνική παραίτησή του – Τί απαντά σχετικά η παράταξη ΜάδηΑλλάξτε μέγεθος

stamou paraitisi

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Παιανίας και των Γλυκών Νερών η παραίτηση από το δημοτικό συμβούλιο, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και τ. δημάρχου Παιανίας Σπύρου Στάμου, οκτώ μόλις μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.

Ο κ. Στάμου κατέθεσε την παραίτησή του στην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Μάρθα Λεκάκου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τη θέση του κατέλαβε ο πρώτος επιλαχών του συνδυασμού του, Γιώργος Δάβαρης ο οποίος ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του, το πρωί της Παρασκευής.

Με μία ανακοίνωση 400 και πλέον λέξεων, η οποία δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα την Πέμπτης, ο κ. Στάμου εξηγεί τον λόγο για τον οποίο παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο ασκώντας – για μια ακόμη φορά – σκληρή κριτική κατά της διοίκησης του Ισίδωρου Μάδη.

Παράλληλα επαναλαμβάνει σαφώς την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, υποστηρίζοντας ότι η παραίτησή του θα τον βοηθήσει στην προεκλογική ετοιμασία του.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης με την οποία ο κ. Στάμου αιτιολογεί την παραίτησή του, έχει ως εξής:

«Τη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, κατέθεσα την παραίτησή μου από την θέση μου ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Παιανίας. Αυτή μου η απόφαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μέχρι τώρα διαδρομή μου και με τις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ.

Η αυτοδιοικητική και προσωπική μου πορεία πάντοτε καθοριζόταν από το ύψιστο καθήκον της υπηρέτησης του κοινού καλού και της ουσιαστικής παραγωγής ωφέλιμου έργου για αυτόν τον τόπο τον οποίο σέβομαι απεριόριστα.

Εδώ και τρεισήμισι χρόνια, από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν σταμάτησα ποτέ να αγωνίζομαι για τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών, μαζί με τους αξιόλογους, αιρετούς συνεργάτες μου, δίνοντας ανελλιπώς το παρόν σε κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές.

Η παράταξή μας ήταν εκείνη που εμπόδισε τη διοίκηση Μάδη από την εμμονική επιδίωξή της να επιστρέψει παράνομα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών δημοτικά χρήματα τα οποία ποτέ δεν δικαιούτο. Αποτρέψαμε την οικονομική αφαίμαξη του Δήμου. Εμποδίσαμε ένα ζημιογόνο δάνειο 5.500.000 που θα χρέωνε τον τόπο μας για πολλά χρόνια στο βωμό της καταστροφικής πολιτικής τακτικής του κ. Μάδη, ο οποίος “συνελήφθη” επανειλημμένως να εξυπηρετεί ξένα μεγαλοσυμφέροντα εις βάρος του ίδιου του του Δήμου.

Η παράταξή μας ήταν εκείνη που εμπόδισε για ενάμιση χρόνο την δημοτική αρχή από την παράλογη αύξηση δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης, μέτρο που δυστυχώς επιβλήθηκε, παρά τον μεγάλο και έντονο αγώνα που κάναμε από την πλευρά μας.

Η θητεία της διοίκησης Μάδη, που πλέον φτάνει στο τέλος της, αποτελεί μια ολοσχερή κατάπτωση, κατά την οποία τα ταμεία του Δήμου δέχτηκαν κυριολεκτικά επίθεση και τόπος μας ζημιώθηκε κατά το χείριστο τρόπο σε όλους τους τομείς.

Αγαπητοί συνδημότες, σαν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έχω κάνει το χρέος μου. Προστάτεψα όσο καλύτερα μπορούσα τον κόσμο από κακές αποφάσεις που θα έθεταν όλους μας σε μεγάλο κίνδυνο και τώρα αυτός ο κύκλος για μένα έχει κλείσει.

Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο στο οποίο θα μπορούσα πια να επέμβω, δεδομένου ότι η δημοτική αρχή έχει πρακτικά ολοκληρώσει το έργο της και εν όψει των δημοτικών εκλογών δεν έχει πλέον διοικητικό χρόνο για καμία ουσιαστική συνέχεια.
Ως εκ τούτου, θεωρώ δεδομένο πως δεν είναι πλέον σε θέση να βλάψει τον τόπο περαιτέρω, οπότε μπορώ να αποδεσμευτώ από τα καθήκοντά μου αφού θεωρώ απερίφραστα πως έχω ολοκληρώσει τον σκοπό μου.

Πέραν αυτού του ρόλου, δηλαδή ως εκλεγμένου ελεγκτή της διοικούσας αρχής, δεν έχω κανένα άλλο ρόλο να επιτελέσω στο έδρανο του Δ.Σ. απέναντι σε έναν δήμαρχο που έχει σταθεί ανάξιος των περιστάσεων και των καθηκόντων του.

Η αυτοδιοικητική μου πορεία και ο αγώνας μου για το μέλλον του τόπου θα συνεχιστεί μέσα από την προεκλογική μου ετοιμασία σαν υποψήφιος Δήμαρχος Παιανίας».

Η σκληρή αντίδραση Μάδη

Η απάντηση της παράταξης Μάδη σχετικά με την όλη εξέλιξη δημοσιοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Με μια ανακοίνωση 900 και πλέον λέξεων εξαπολύει κατηγορίες κατά του κ. Στάμου και της αντιπολιτευτικής πορείας που ακολούθησε από το 2019 και μετά, προεξοφλώντας παράλληλα τη νέα νίκη του κ. Μάδη και τη νέα ήττα του κ. Στάμου.

Το πλήρες κείμενο με το οποίο η παράταξη Μάδη αντέδρασε στην παραίτηση Στάμου και στη σχετική ανακοίνωσή του, έχει ως εξής:

«Εδώ και εννέα περίπου χρόνια, κατά τα οποία ο τέως Δήμαρχος κ. Σπύρος Στάμου έχει θεσμικό ρόλο στην ενασχόλησή του με τα κοινά της Παιανίας και των Γλυκών Νερών, δεν χάνει ευκαιρία, να αναδεικνύει όχι απλώς την πολιτική του ανεπάρκεια αλλά και την παντελή του άγνοια για το τι πρεσβεύουν και για το πως υπηρετούνται τα ιδιαιτέρως τιμητικά αξιώματα τα οποία του ανατέθηκαν από το εκλογικό σώμα σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα “επιτεύγματά” του ως Δήμαρχος, τα βιώσαμε όλοι μας την περίοδο 2014-2019 και μπορεί να θέλουμε να τα ξεχάσουμε, δυστυχώς όμως ο τόπος τα πληρώνει μέχρι σήμερα. Η διοίκησή του κρίθηκε από τους δημότες, οι οποίοι τον κατέταξαν ΤΡΙΤΟ και στις δύο δημοτικές ενότητες.

Μετά και την ευεργετική για την τοπική δημοκρατία και ενημέρωση, απόφαση του Δημάρχου κ. Ισιδώρου Μάδη, για απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων στο διαδίκτυο, ο κάθε δημότης, μπορεί πλέον να παρακολουθήσει και να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για την παρουσία του κ. Στάμου ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, με την στάση του, έδειξε πως απαξιώνει την λαϊκή ετυμηγορία. Δεν δέχτηκε ποτέ την ήττα του και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο. Δεν παρέδωσε ως είθισται στον νέο Δήμαρχο και δεν τον ενημέρωσε ως όφειλε για τα τρέχοντα ζητήματα. Δεν τήρησε ποτέ το πρωτόκολλο, ούτε θεσμικά αλλά ούτε και εξωθεσμικά, με το δεύτερο να δημιουργεί πολύ αλγεινή εντύπωση στην τοπική κοινωνία και να αποτελεί βέβαια πολύ κακό παράδειγμα για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά.

Οι φορές που παρενέβη στα δημοτικά συμβούλια και δεν όρισε ειδικό αγορητή είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού κι αυτές σε προσωπικό τόνο και ύφος προς τον Δήμαρχο, για λιγότερα από δύο λεπτά κατά μέσο όρο. Φάνηκε να μη γνωρίζει το πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και τον πρόσφατο κανονισμό του που ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ψήφισε αλλά και τον τρόπο λήψεως των αποφάσεων σε όλα τα θεσμικά όργανα, παρά το γεγονός πως είχε ήδη διατελέσει Δήμαρχος για μία πενταετία. Δεν ζήτησε ούτε μία φορά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν συνεργάστηκε μαζί τους για την ορθή άσκηση των καθηκόντων του, ενώ τέσσερα χρόνια σχεδόν τώρα, δεν κατέθεσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ πρόταση.

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επαίρεται για υποτιθέμενες “επιτυχίες” του που “εμπόδισαν” την δημοτική αρχή, παραλείπει όμως διαρκώς να αναφέρει πως στο σύνολό τους κρίθηκαν ως παράνομες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία τον κάλεσε ΤΡΕΙΣ φορές σε απολογία. Δεν συνέβαλε ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ενέκυπταν, πράγμα που άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο έπραξαν όλοι οι συνάδελφοι του, αντιθέτως, με τη στάση του, ουκ ολίγες φορές παρακώλυσε την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Απαξίωσε την ανάθεση από το δημοτικό συμβούλιο της θέσης του ως μέλος στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων δημοτικής ενότητας Γλυκών Νερών και παρά τις εξαγγελίες του για “εξάντληση της επιρροής του ως προς την επίλυση των ζητημάτων στο σύνολό τους”, αντιλαμβανόμενος την πραγματικότητα που Ο ΙΔΙΟΣ δημιούργησε στα Γλυκά Νερά, δεν έκανε απολύτως τίποτα, αναγκαζόμενος στο τέλος, πολιτικά ξεγυμνωμένος και ταπεινωμένος, να παραιτηθεί.

Δημοτικός του σύμβουλος ενεπλάκη αρκετές φορές σε επεισόδια που αμαύρωσαν την εικόνα των συνεδριάσεων και καταφέρθηκε με ύβρεις και απειλές κατά συναδέλφων του, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα με εξέχουσα πορεία ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έφτασε μάλιστα ο συγκεκριμένος να εγκαλεί τον Δήμαρχο επειδή απουσίαζε από ΜΙΑ συνεδρίαση, όντας ασθενής με COVID! Μέχρι σήμερα ούτε ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος αλλά ούτε ο επικεφαλής του, δεν απολογήθηκαν για τη συμπεριφορά του.

Κι έρχεται σήμερα ο μη παραγωγικός όλη τη θητεία κ. Στάμου, οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, να μας πει πως “έχει κάνει το χρέος του” και μπορεί να “αποδεσμευτεί από τα καθήκοντά του αφού θεωρεί απερίφραστα πως έχει ολοκληρώσει τον σκοπό του”.

Ο κ. Στάμου εξελέγη για να εκπροσωπεί τους δημότες που τον ψήφισαν για το σύνολο της δημοτικής θητείας η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023. Μέχρι τότε λοιπόν, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι, σοβαροί λόγοι, ΟΦΕΙΛΕ να είναι δημοτικός σύμβουλος Παιανίας. Αυτό ΑΠΑΙΤΗΣΕ το κυρίαρχο εκλογικό σώμα με την ψήφο του, την οποία σκοπεύει, κατά δήλωσή του να ξαναζητήσει ο κ. Στάμου.

Τι ακριβώς θα ξαναζητήσει; Αυτό που μόλις απαξίωσε;
Είτε το θέλει, είτε δεν το θέλει, ο Ισίδωρος Μάδης θα είναι Δήμαρχος Παιανίας, τουλάχιστον, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 και το αν αυτός “έχει σταθεί ανάξιος των περιστάσεων και των καθηκόντων του”, θα το κρίνει το εκλογικό σώμα σε λίγους μήνες, τον Οκτώβριο. Η δημοτική αρχή, προφανώς και δεν έχει “ολοκληρώσει το έργο της”, όπως ισχυρίζεται ο κ. Στάμου και μέχρι τη λήξη της θητείας της, έχει άπλετο χρόνο για πολλές ουσιαστικές ενέργειες, σαν κι αυτές που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και άλλαξαν άρδην και τη λειτουργία του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ονομάζεται Δήμος Παιανίας αλλά και την εικόνα του δήμου μας.

Από μέρα σε μέρα, ξεκινά το μεγάλο έργο της ασφαλτόστρωσης της δημοτικής ενότητας Γλυκών Νερών, την οποία ο κ. Στάμου καταδίκασε με την υπογραφή του και παρέδωσε άνευ όρων στις κακοτεχνίες του έκπτωτου πλέον εργολάβου και το οποίο ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή εξασφάλισαν και συμπληρώνεται σιγά-σιγά το μοτίβο μίας τιτάνιας προσπάθειας να συμμαζευτούν επιτέλους τα ασυμμάζευτα, που όπως προαναφέραμε, δεν είχε καν το σθένος να παραδώσει ο κ. Στάμου.

Ο κ. Στάμου, με την παραίτηση του από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, προέβη σε μια απέλπιδα επιλογή διαχείρισης της επερχόμενης ήττας του. Μία ήττα, η οποία θα κλείσει οριστικά ένα μελανό κεφάλαιο στην πολιτική και διοικητική ιστορία του Δήμου, της οποίας το πολιτικό μέγεθος που λέγεται Σπύρος Στάμου, βάσει της έως και σήμερα πορείας του, είναι αρνητικά δυσανάλογο».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια