Date2

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 18:38:48

rss

αναζήτηση

makripano

Η Ζωή Γιαννάκη σχετικά με τη δραματική κατάσταση του Δικτύου Ύδρευσης στο Δήμο Μαρκοπούλου



Αλλάξτε μέγεθος

clean water 1

Με σαφή τρόπο εκθέτει την άποψή της για το μείζον πρόβλημα της κατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Μαρκοπούλου η τ. αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος της περιοχής Ζωή Γιαννάκη, τονίζοντας ότι η μελέτη που κατατέθηκε στο Δήμο σχετικά με τα δίκτυα ύδρευσης αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την κα Γιαννάκη, γίνεται σαφές:

• Ότι τα δίκτυά μας είναι απαρχαιωμένα και ως εκ τούτου επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

• Ότι η ανεισπραξιμότητα του Δήμου είναι πάνω από 60%

• Ότι υπάρχει σοβαρότατη απώλεια νερού σε όλο το δίκτυο λόγων εκτεταμένων διαρροών και σπασιμάτων, λόγω των απαρχαιωμένων ρολογιών που δεν γράφουν

• Ότι δεν υπάρχουν καταμετρητές

• Ότι από τα 4 εκατομμύρια κυβικά νερό που χρεώνει η ΕΥΔΑΠ, ο Δήμος ετησίως λαμβάνει τα 2,5 εκ. κυβικά νερό, συνεπώς υπερχρεώνεται διαρκώς

Σχετικά με το τί δεν μας λέει η μελέτη, η κα Γιαννάκη επισημαίνει:

• Ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος δεν έχει υποβάλλει ούτε μία μελέτη σχετική με το Δίκτυο Ύδρευσης για να ενταχθεί σε επενδυτικό Πρόγραμμα

• Ότι το ύψος των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ είναι σε δυσθεώρητα νούμερα.

Συμπερασματικά η αυτοδιοικητικός του Μαρκοπούλου υπογραμμίζει ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου, τα δίκτυα επικίνδυνα και ο δήμος υπερχρεωμένος.

Σχετικά με το τί έπρεπε να πράξη η δημοτική αρχή από το 2019, η κα Γιαννάκη τονίζει ότι ήταν επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του Τομέα Ύδρευσης με:

• Θεματική Αντιδημαρχία για την Ύδρευση και την Αποχέτευση που αποτελούν τα δύο μείζονα ζητήματα του Δήμου μας και εφαρμογή συγκεκριμένης Πολιτικής για το Νερό

• Εκπόνηση μελετών και ένταξη σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την αντικατάσταση των δικτύων, για την εφαρμογή του συστήματος της Τηλεμετρίας για τον έλεγχο των διαρροών

• Εκπόνηση μελετών και ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ για την αλλαγή των υδρομετρητών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτε απολύτως για ένα μείζον ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας, των αναπτυξιακών υποδομών και του δημοσίου χρήματος.

Ζ. Γιαννάκη: Είναι γνωστή η κατάσταση ύπνωσης στην οποία βρίσκεται ο Δήμαρχος Κώστας Αλλαγιάννης. Αδιαφορία για όλα. Αδράνεια σε όλους τους τομείς. Εγκατάλειψη του Δήμου. (Ακόμη και στο μοναδικό πεδίο που πηγαίνει καλά, στην καθαριότητα, θα επανέλθουμε γιατί καθαριότητα δεν είναι μόνον η αποκομιδή αλλά και η διαχείριση. Με λίγα λόγια τι γίνονται τα απορρίμματα από εκεί και μετά)».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι όμως το ζήτημα της ύδρευσης τόσο αθώο όπως φαίνεται; Η βόμβα δηλαδή που έχει σκάσει οφείλεται μόνον στην αδράνεια και στην άγνοια διαχείρισης και κινδύνου;

Ζ. Γιαννάκη: Κατά την άποψή μου ΟΧΙ. Υπάρχει και σκοπιμότητα γύρω από το θέμα του Νερού. Και της Αποχέτευσης. Και η σκοπιμότητα είναι να απαξιωθούν τόσο πολύ τα δίκτυά μας, ώστε να δοθούν. Προσέξτε όχι να πουληθούν ή να ξεπουληθούν. Να δοθούν. Να παραχωρηθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η κορυφαία απόδειξη της σκοπιμότητας;

Ζ. Γιαννάκη: Μια Διαπραγμάτευση που δεν έκανε ποτέ η Δημοτική Αρχή με την ΕΥΔΑΠ! Είχε τη δυνατότητα και την ευκαιρία, λόγω της κατάληξης στη Χαμολιά των ακαθάρτων από τις παράκτιες περιοχές γειτονικών Δήμων ( έργο που προχωρά κανονικά παρά τις αποφάσεις των Δημοτικού Συμβουλίου), να διαπραγματευτεί με την ΕΥΔΑΠ και να λάβει ως αντισταθμιστικό όφελος την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΣΔΙΤ ή ΕΥΔΑΠ;

Ζ. Γιαννάκη: ΣΔΙΤ λέει ο μελετητής, ξεχνά όμως να μας ενημερώσει ότι ο ιδιώτης δε θα βάλει χρήματα. Θα πάρει χρήματα από τα Επενδυτικά Προγράμματα, αυτά από τα οποία θα έπρεπε να διεκδικήσει και να πάρει ο Δήμος, ώστε τα δίκτυα αναβαθμισμένα να τα κρατήσει και να μην καταλήξουν σε χέρια ιδιώτη.

Η περίπτωση ΣΔΙΤ λοιπόν είναι η περίπτωση όπου ο Δήμος δηλώνει ανοικτά και απερίφραστα ότι αφού ο ίδιος είναι ανίκανος να πάρει κονδύλια, ας τα πάρει ο ιδιώτης μαζί με τα δίκτυα.

ΕΥΔΑΠ ψελλίζουν οι περισσότεροι εκ των επικεφαλής. Είναι η περίπτωση όπου μας λένε ανοικτά και απερίφραστα ότι τα δίκτυα δεν θα πουληθούν αλλά θα εκχωρηθούν στη ΕΥΔΑΠ, αφού το χρέος μας προς αυτήν είναι τεράστιο. Μαζί δε με τη Ύδρευση σχεδιάζουν να εκχωρηθεί και το φιλέτο της Αποχέτευσης. Ο Βιολογικός στη Μερέντα. Και η διαχείρισή του.
Και μάλιστα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, εξουσιοδοτείται η ΕΥΔΑΠ να εκπονήσει μελέτη οικονομικής αποτύπωσης του Δικτύου Ύδρευσης. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά εκχώρησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η πρότασή σας;

Ζ. Γιαννάκη: Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Είναι Αναπαλλοτρίωτο. Η Αποχέτευση είναι υποδομή του Δήμου στην οποία ο Δήμος ασκεί διαχειριστικό έλεγχο , προστατεύοντας το Περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των Δημοτών, τους δημότες μας. Η πολιτική για την Ύδρευση και την Αποχέτευση είναι πολιτική αναπτυξιακή που χαράζει ο Δήμος, είναι πολιτική τιμολογιακή προς όφελος του Δήμου και των δημοτών, είναι πολιτική αειφόρα που ασκεί ό Δήμος με όρους οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Ως εκ τούτου προτείνω:

• AΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ώστε να εκπονηθούν άμεσα μελέτες και να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία έργα της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων, της εγκατάστασης υδρομέτρων και καταμετρητών

• ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ώστε να είναι εξυπηρετήσιμο

• ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ώστε να υπάρχει αύξηση των εσόδων του Δήμου

• ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ανήκει τους δημότες του Μαρκοπούλου.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι και οι εξελίξεις δυσμενείς. Πρέπει να προστατεύσουμε το Νερό και να προστατευθούμε ως πολίτες. Το Νερό δεν πρέπει να γίνει Ηλεκτρικό Ρεύμα!

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια