Date2

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024 03:34:02

rss

αναζήτηση

makripano

Τα μανιτάρια… γιόρτασαν στα Καλύβια!Αλλάξτε μέγεθος

manitaria

Θέλεις 40” Samsung τηλεόραση 3D. Εχεις δώρο έως 99€! Πρόλαβε την προσφορά στο Public.gr  

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η 4η Πανελλήνια Εαρινή Γιορτή Μανιταριού που διοργάνωσαν από κοινού οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδας, οι Μανιταρόφιλοι Μεσογαίας και η Ομάδα Μύκοσμος, η οποία για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκτός των ορίων της δυτικής Μακεδονίας και φιλοξενήθηκε το Σάββατο στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σαρωνικού στα Καλύβια.

Η φετινή γιορτή που γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς πλήθος κόσμου – φίλοι των μανιταριών τόσο από το δήμο Σαρωνικού και τους γειτονικούς δήμους, όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προσήλθαν στο χώρο των εκδηλώσεων - ήταν αφιερωμένη στο νεοεμφανιζόμενο και πολλά υποσχόμενο φαινόμενο της ελληνικής μανιταροτέχνης.

2 manitari pazari

Στο πλαίσιο της γιορτής διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Από το μεσημέρι του Σαββάτου στους προθαλάμους αλλά και στο αίθριο του δημαρχείου είχε στηθεί έκθεση – παζάρι έργων μικροτεχνίας με θέμα το μανιτάρι, έκθεση έργων μανιταροτέχνης (ζωγραφικής, πυρογραφίας, γλυπτικής, αφίσας) καθώς και έκθεση μανιταροπροϊόντων. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον υπέροχο κόσμο των μανιταριών μέσα από βιβλία σχετικής θεματολογίας (κάποια από τα οποία προέρχονταν από τη βιβλιοθήκη του Δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου), αλλά και να προμηθευτούν προϊόντα και κατασκευές εμπνευσμένα από τα μανιτάρια (φωτιστικά, πίνακες και κάδρα, κοσμήματα, καπέλα, λαμπάδες κ.α.), ενώ παράλληλα μπόρεσαν να δουν από κοντά διάφορες ποικιλίες μανιταριών.

3 manitari mikroskopia

Το απόγευμα το πρόγραμμα περιελάμβανε Σεμινάριο Μικροσκοπίας από τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Μεσογαίας Δημήτρη Σοφρώνη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των μανιταριών, βάση των οποίων γίνεται η ταξινόμησή τους ανά είδος, αλλά και Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας από τον πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργο Κωνσταντινίδη, όπου οι φίλοι του μανιταριού ενημερώθηκαν για τα περισσότερα είδη μανιταριών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, αλλά και τη διαδικασία συγκέντρωσης και τις τεχνικές συντήρησης τους.

4 manitari paidia

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές είχαν φροντίσει να προγραμματίσουν εκδηλώσεις και για τους μικρούς μας φίλους, δίνοντας έμφαση στη γνωριμία των παιδιών με τα μανιτάρια. Για το λόγο αυτό, διοργανώθηκε παιδικό δημιουργικό εργαστήρι για εκκολαπτόμενους μανιταροκαλλιτέχνες προκειμένου να έχουν και τα παιδιά ενεργό συμμετοχή στη γιορτή, καθώς και θεατρική παράσταση - εικαστικό διαδραστικό παραμύθι με τίτλο «Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα», από την Αριστέα Κοντραφούρη και το εικαστικό θέατρο κούκλας «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ», στην οποία πρωταγωνιστής ήταν τι άλλο..ένα μανιτάρι!

5 manitari mageirema

Η γιορτή κορυφώθηκε με τα μανιταρομαγειρέματα από τους γνωστούς μανιταρομάγειρες Φώτη Παρασκευαίδη, Θεόδωρο Καραγιάννη, Νίκο Γκονέλα, Ανδρέα Σλιάρα και Χρήστο Πλεσιώτη, που έφτιαξαν για όλους τους παραβρισκόμενους γευστικές σπεσιαλιτέ με βασικό συστατικό το μανιτάρι (μανιταρόσουπα, πλιγούρι με μανιτάρια, μανιτάρια με χειροποίητα ζυμαρικά και μανιτάρια ψητά), οι οποίες συνοδεύτηκαν από άφθονο κρασί από τα Οινοποιεία των κ.κ. Δημήτριου Ι. Σίνη, Κωνσταντίνου Αγγέλου και Ιωάννη Μαλτέζου (Κατώγι Στροφιλιά).

H Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού είναι το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα μας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της μανιταροφιλίας και την ενημέρωση του κόσμου για τη μεγάλη διατροφική αξία των μανιταριών.

Σχόλια