Date2

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025 14:35:28

rss

αναζήτηση

makripano

Τα άσχημα "παιχνίδια" για το παραλιακό μέτωπο (vid)



Αλλάξτε μέγεθος

siriza

Οι παραλίες στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το βασικό αίτημα των συμμετεχόντων σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την οποία διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Με την συμμετοχή πολιτικών αλλά κυρίως επιστημόνων, αναλύθηκε ο λόγος δημιουργίας της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ» αλλά και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από εδώ και πέρα για τους κατοίκους και την δημόσια γη.

«Μπαίνουμε σε μία μάχη που πρέπει να κερδίσουμε για να μην είναι το μέλλον καταστροφικό» σημείωσε η Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στη σημασία των ελεύθερων παραλιών.

Όπως εξήγησε, η εταιρία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» δημιουργείται για να μπορεί η κυβέρνηση να δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ και κατά συνέπεια στην Τρόικα όλη την παραλία.

Παράλληλα "έδειξε" παιχνίδια ελληνικών συμφερόντων που είχαν ως αποτέλεσμα αν και ο νόμος ήταν έτοιμος για την Βουλή από τον Δεκέμβριο εν τέλει μόλις πριν από 15 ημέρες να φτάσει εκεί. Σημαντικό σημείο είναι ποιος θα είναι ο πωλητής. Αν αυτός είναι η νέα εταιρεία, τα χρήματα θα πάνε στον προϋπολογισμό. Αν πάλι είναι το ΤΑΙΠΕΔ τότε τα χρήματα θα πάνε στο ειδικό ταμείο για την εξόφληση των δανείων της χώρας.

Η "εφεύρεση"

Όπως σημειώθηκε στην ημερίδα βάση συντάγματος οι εκτάσεις αυτές δεν μπορούν να πωληθούν. Έτσι βρέθηκε η πατέντα της διάθεσης επιφανειών με μακροχρόνιες μισθώσεις 99 ετών ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το Αττικό Μέτωπο βάσει καταστατικού είναι υποχρεωμένο να διαβουλεύεται με την τοπική αυτοδιοίκηση αν και θολό παραμένει το πως θα γίνει αυτό.

Ο νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει αυξήσεις στον συντελεστή δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές αλλά και αποκλειστική χρήση αιγιαλού. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα προσχώσεων και επιπλέον η ακτογραμμή επανακαθορίζεται οριστικά και αμετάκλητα...

Ακόμα, ο επενδυτής ορίζει τις χρήσεις γης χωρίς να υποχρεούται σε καταβολή ούτε γης ούτε χρήματος αλλάζοντας εντελώς επί της ουσίας τον πολεοδομικό χάρτη. Και αυτό επειδή ο επενδυτής είναι... ενοικιαστής!

«Την ώρα που μπαίνει ο κλέφτης στο σπίτι σου πρέπει να δώσεις την μάχη για να τον πετάξεις έξω» τόνισε ξεκινώντας την τοποθέτηση του καταχειροκροτούμενος ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας παρουσιάζοντας μια εναλλακτική πρόταση για το παραλιακό μέτωπο.
Όπως είπε όλα ξεκίνησαν με την ανοχή του κόσμου το 1996 και το 2003 με την ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων των μαρινών. Τόνισε πως εκείνο που πετύχαμε είναι να αποκλειστούν ακόμα και οι πλούσιες συνοικίες από την παραλία.

«Οι ακτές ανήκουν στην χώρα και το λαό της» σημείωσε αναφερόμενος στις επιταγές του Συντάγματος συμπληρώνοντας πως τις διαχειρίζονται οι φορείς αυτοδιοίκησης και το ελληνικό δημόσιο και κανείς άλλος.

«Μιλάμε για ένα τοπίο που πλαισιώνει την Ακρόπολη και τον Σαρωνικό. Και η Ακρόπολη είναι brand name. Είναι ηλίθιος λοιπόν όποιος δανείζεται την έννοια ριβιέρα για να περιγράψει την έννοια της Ακρόπολης.

Οπως δεν μπορούμε να φανταστούμε και να επιτρέψουμε στους Αιγύπτιους να καταστρέψουν το τοπίο που περιβάλλει τις πυραμίδες έτσι δεν πρέπει να μας... επιτρέψουμε την καταστροφή αυτού του τοπίου» τόνισε ενώ αναφορές έκανε στο Παρίσι και την Ρώμη εξηγώντας πως «δεν θα πουλήσουμε ούτε επιχειρήσεις όπως το Ντουμπάι ούτε σεξοτουρισμό όπως η Ταϊλάνδη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον δρόμο που δείχνει το Λαύριο αλλά και αντίστοιχες λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε στην περιπέτεια του με την κυβέρνηση η οποία όπως είπε έκανε ανακοινώσεις και όχι διάλογο. «Πάνε για ιδιωτικοποίηση της παραλίας με fast truck ρυθμούς» τόνισε. «Η αυτοδιοίκηση είναι έξω από αυτά τα παιχνίδια» συμπλήρωσε για να αναφερθεί στις παρεμβάσεις που έγιναν στο Grand Resort με μπαζώματα και πισίνες μέσα στην θάλασσα.

«Προσπαθούν να δώσουν περισσότερο συντελεστή για να καλυφθούν αυτές οι αυθαιρεσίες και μάλιστα όχι μόνο μέσα στο χώρο αλλά ακόμα και πάνω στην άμμο» εξήγησε. «Η όποια ανάπτυξη και από όποιους προγραμματιστεί θα πρέπει να έχει γνώμονα τους 5.000.000 κατοίκους της Αττικής» είπε αναφερόμενος και στα οικονομικά: «αυτός ο κόσμος είναι που θα τονώσει την αγορά και όχι μεγάλες επενδύσεις που λειτουργούν με κλειστά κυκλώματα».

Πρότεινε τέλος να δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή με την συμμετοχή και του ΤΕΕ και κυρίως τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του κράτους με αποφασιστικό ρόλο.

Δείτε στο βίντεο του notioanatolika.gr αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών της ημερίδας: 

 

 

Σχόλια