Date2

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 10:09:55

rss

αναζήτηση

makripano

Μετά τον ενθουσιασμό, η «γαλάζια» αγωνία για τη μάχη Χαρδαλιά – ΣγουρούΑλλάξτε μέγεθος

xardalias sgouros

Μπορεί ο αρχικός προβληματισμός από τις εξελίξεις σχετικά με την υποψηφιότητα Πατούλη να αντικαταστάθηκε από τον «γαλάζιο» ενθουσιασμό με το όνομα του Νίκου Χαρδαλιά, όμως 63 ημέρες πριν από τις εκλογές τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να συγκέντρωσε στις οκτώ περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Αττικής ένα μέσο όρο του 42%, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς θα επαναλάβει τη μοναδική νίκη της 25ης Ιουνίου, αφού αυτή αφορούσε την εκλογή κυβέρνησης και όχι περιφερειακής αρχής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί όταν ακόμη ο Γιώργος Πατούλης «μεσουρανούσε», αυτός δεν ξεπερνούσε το 34,7% ενώ ο Γιάννης Σγουρός χωρίς τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (την οποία τελικά κατάφερε να αποσπάσει) βρισκόταν στο 12,6%.

Εντύπωση εξάλλου προκαλούσε – και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό – ότι ο Γιώργος Ιωακειμίδης συγκέντρωνε ποσοστό μόλις 7% το οποίο δεν φαίνεται να βελτιώνεται παρά τη στήριξη που έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου δείχνει να φυλλοροεί.

Αναμφισβήτητα ο στόχος της ΝΔ είναι ο κ. Χαρδαλιάς να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή αφού Μοσχάτο (όπου και τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος) και Μαξίμου ελπίζουν ότι ο μέσος όρος του 42% μπορεί να τον κάνει εφικτό.

Από την άλλη πλευρά οι «γαλάζιοι» γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει εκλογή από την πρώτη Κυριακή (8 Οκτωβρίου) ή εάν το ποσοστό Χαρδαλιά δεν βρίσκεται πολύ κοντά στο 42% οπότε να δημιουργηθεί ψυχολογία νίκης, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά με δεδομένο ότι πλέον ο νέος περιφερειάρχης θα χρειάζεται 50%+1 ψήφο για να περάσει την πόρτα των γραφείων της Περιφέρειας στη Συγγρού.

Εκεί ακριβώς έρχεται ο… παράγοντας Γιάννης Σγουρός και η δυνατότητά του να πετύχει τη σύμπραξη των δυνάμεων που θα έχουν μετάσχει στον α’ γύρο αλλά θα έχουν μείνει εκτός στον β’.

Πιο απλά με βάση όλους όσους θα δώσουν το παρόν στις 8 Οκτωβρίου, ο κ. Σγουρός μπορεί να υπερκαλύψει τη διαφορά ακόμη και 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον πρώτο κ. Χαρδαλιά οπότε τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην για την αυτοδιοικητική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας.

Βέβαια 63 ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα παρά τη δυναμική της κυβερνητικής παράταξης αφού μάλιστα «γαλάζια» στελέχη αλλά και κορυφαία στελέχη της παράταξης Δούρου, συμπαρατάσσονται με τον Γιάννη Σγουρό και δημιουργούν μια δυναμική για την παράταξή του.

Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι το 2019 όταν το ΠΑΣΟΚ (ως Κίνημα Αλλαγής) είχε λάβει κάτι παραπάνω από 6% στην Περιφέρεια Αττικής στις εθνικές εκλογές, ο κ. Σγουρός στις περιφερειακές εκείνης της χρονιάς είχε «σκαρφαλώσει» στο 17,40% χάνοντας μάλιστα με βραχεία κεφαλή από τη Ρ. Δούρου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο παραπάνω από το 17,40% μπορεί να ανεβεί ο κ. Σγουρός με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται περίπου στο 8% στην Αττική αλλά και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν προσχωρήσει στην παράταξή του.

Και τί θα πράξουν στον β’ γύρο υποψήφιοι όπως ο Γ. Ιωακειμίδης ή ο κ. Πρωτούλης των Λαϊκών Συσπειρώσεων, δηλαδή του ΚΚΕ.

Το δια ταύτα των παραπάνω είναι ότι ναι μεν ο κ. Χαρδαλιάς έχει τον πρώτο λόγο αλλά δεν πρέπει να θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί (όπως το ίδιο ίσχυε και για τον Γ. Πατούλη) αφού ο κ. Σγουρός παίζει τα αυτοδιοικητικά ρέστα του.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια