Date2

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 17:48:31

rss

αναζήτηση

makripano

Επανεκκινεί, επιτέλους, το έργο της αποχέτευσης της ΔΕ Παιανίας - Υπεγράφη η προγραμματική σύμβασηΑλλάξτε μέγεθος

1pai apox

Υπεγράφη το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου, σε εκδήλωση στο Μουσείο Βορρέ, η Προγραμματική Σύμβαση του έργου κατασκευής δικτύου ακαθάρτων για τη Δημοτική Ενότητα Παιανίας, του ομώνυμου Δήμου, από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιο Τόσιο, και τον δήμαρχο Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Με την υπογραφή της σύμβασης επικυρώνεται ένα ακόμα έργο, η πραγμάτωση του οποίου θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης, πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, ενώ θα συνεισφέρει στο τέλος των προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο που εμπίπτει στις δράσεις της ΕΥΔΑΠ για την ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων στο σύνολο της Ανατολικής Αττικής, υλοποιείται μέσω του επενδυτικού προγράμματος ύψους 800 εκ. ευρώ και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, στο πλαίσιο της Πράξης με κωδικό ΟΠΣ 5001847.

Με την Προγραμματική Σύμβαση, η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει την υλοποίηση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ, με την αναμενόμενη χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» να ανέρχεται σε ποσοστό 90% περίπου.

Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, για την κατασκευή 60 χλμ. αγωγών και 4.000 συνδέσεων, εξυπηρετώντας 12.000 κατοίκους.

Με αυτό, θα δοθεί λύση στο χρόνιο υγειονομικό πρόβλημα των κατοίκων, θα απαλλαγούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κόστος εκκένωσης βόθρων, βελτιώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής και επιταχύνοντας την αειφόρο ανάπτυξή της.

Σίγουρος για την επιτυχία του έργου, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος, δήλωσε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία του έργου και αδημονούμε, εξίσου, για την ολοκλήρωσή του. Υπογράφοντας τη σημερινή προγραμματική σύμβαση, η ΕΥΔΑΠ εγγυάται ότι το έργο θα υλοποιηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, βάσει των υψηλότερων προδιαγραφών και αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».

Τη σπουδαιότητα του έργου τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «σήμερα μπήκε ακόμα ένα λιθαράκι στην μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου οι πόλεις και οικισμοί της Ανατολικής Αττικής να διαθέτουν σύγχρονα συστήματα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Πριν από τρεις ημέρες, είχαμε την τιμή και τη χαρά, να ξεναγήσουμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, που έχει στηθεί στην Ανατολική Αττική.

Αξιοποιώντας την εμπειρία, την άριστη σχέση με τους δήμους, την ΕΥΔΑΠ, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε δημιουργήσει ένα μίγμα πόρων του ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής και ΠΕΠ Αττικής), με κεντρικό στόχο όλα τα έργα να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης χωρίς καμία χρονοτριβή. Η Περιφέρεια Αττικής έχει γυρίσει πλέον σελίδα και αυτό είναι ορατό στους πολίτες».

2pai apox

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, στον χαιρετισμό του επεσήμανε τις προσπάθειες που έγιναν για να μην απενταχθεί το έργο, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στους πρώην δημάρχους Παιανίας κ.κ. Παπακωστόπουλο και Δάβαρη οι οποίοι το οραματίστηκαν, το διεκδίκησαν και το σχεδίασαν. «Τους ευχαριστώ ως πολίτης και ως δήμαρχος» σημείωσε.

«Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως ήταν νομοτελειακό το έργο να ξαναρχίσει. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει: απαιτήθηκαν συντονισμένες ενέργειες διαφορετικών υπηρεσιών επί μακρό χρονικό διάστημα για να τα καταφέρουμε. Απαιτήθηκε σχέδιο και μεθοδικότητα» συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του και τις υπηρεσίες του Δήμου Παιανίας.

Ο κ. Μάδης αναφέρθηκε αναλυτικά στα οφέλη για τους δημότες με την ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στους λόγους για τους οποίους η παραχώρησή του στην ΕΥΔΑΠ ήταν επιβεβλημένη λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της.

3pai apox

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια