Date2

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024 00:54:16

rss

αναζήτηση

makripano

Άγριος τσακωμός Πατούλη – Αττικάρχη Πυροσβεστικής στα αποκαΐδια των πυρκαγιών της Αττικής



Αλλάξτε μέγεθος

fotia antiparath

Τέλος δεν έχει η αντιπαράθεση μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του Αττικάρχη της Πυροσβεστικής, υποστράτηγου Γιάννη Πετρούτσου με αφορμή τα όσα καταλόγισε ο πρώτος στον δεύτερο σχετικά με την ενημέρωση για τις φωτιές της Αττικής τον Αύγουστο.

Όλα ξεκίνησαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Τετάρτη 25 Αυγούστου, όταν ο κ. Πατούλης αποκάλυψε ότι «κανείς δεν μπήκε στον κόπο στην διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου να ενημερώσει την Περιφέρεια» για να συμπληρώσει: «Μαθαίναμε τη φωτιά από τα site. Δεν μας ενημέρωνε κανείς. Κυνηγούσαμε τον Αττικάρχη για να μας ενημερώσει».

Συνέχισε δε επισημαίνοντας: « Δεν κατάλαβα, πρέπει να πω ότι μας πήραν; Δεν μας πήραν ποτέ. Δεν μας ενημέρωνε κανείς», ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι τα στελέχη της Περιφέρειας ήταν από την πλευρά τους, όλα στο πόστο τους, σε όλη την διάρκεια της καταστροφή στην Βαρυμπόμπη.

Η σκληρή αντίδραση του Αττικάρχη

Στις δηλώσεις αυτές του περιφερειάρχη αντέδρασε δύο σχεδόν εικοσιτετράωρα αργότερα ο υποστράτηγος Πετρούτσος χαρακτηρίζοντάς τις αναληθείς και αβάσιμες υπογραμμίζοντας ότι απάντησε σε όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχτηκε τόσο από τον κ. Πατούλη όσο και από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη.

Πρόσθεσε δε ότι ο περιφερειάρχης είχε και τη δυνατότητα «να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τις δομές που η πολιτεία έχει διαθέσει, μέσω της θέσπισης του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των υπεύθυνων οργάνων τα οποία εμπράκτως εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση των δασικών πυρκαγιών».

Και ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής έριξε λάδι στη φωτιά φτάνοντας στο σημείο, εν είδει εξωδίκου, να ζητήσει από τον περιφερειάρχη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του στο περιφερειακό συμβούλιο και να αποκαταστήσει την αλήθεια επιφυλασσόμενος (ο υποστράτηγος) κάθε νομίμου δικαιώματός του και αυτό διότι όπως έκανε σαφές θίγεται η τιμή και η υπόληψή του τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Ούτε βήμα πίσω ο Πατούλης

Μόλις λίγες ώρες αργότερα όμως η Περιφέρεια Αττικής επανήλθε χαρακτηρίζοντας με ανακοίνωσή της τη δήλωση του κ. Πετρούτσου «απαράδεκτη από κάθε άποψη».

«Φυσικά και δεν πρόκειται η δήλωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να ανακληθεί, αφού και ο ίδιος ο Αττικάρχης παραδέχεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε  ότι η όποια επικοινωνία κι ενημέρωση υπήρχε, αυτή γινόταν μόνον μετά από προσπάθεια του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής, στις κλήσεις του οποίου ο κ. Πετρούτσος απαντούσε» συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση στην οποία προστίθεται:

«Δυστυχώς η δήλωση του κ. Πετρούτσου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος που κατηγόρησε την Περιφέρεια Αττικής στην πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, πως ευθύνεται για την μη ύπαρξη δασικών δρόμων κι αντιπυρικών ζωνών, όταν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί ευθύνη των Δασαρχείων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο Περιφερειάρχης και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής τιμούν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό τους, για να στηρίξουμε το έργο τους ,όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου.

Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Αττικής είμαστε όλοι σύμμαχοι, γι αυτό οφείλουμε να αξιολογούμε διαρκώς το έργο μας και να προχωράμε σε αναγκαίες αλλαγές που θα μας επιτρέπουν να είμαστε καλύτεροι κι αποτελεσματικότεροι.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα αποτελεσματικότερο σύστημα πολιτικής προστασίας και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επιχειρησιακή του αναβάθμιση».

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια