Date2

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025 05:15:32

rss

αναζήτηση

makripano

Εκλογικός νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση: Εξεμάνη ακόμη και ο... θεσμικός Πατούλης – Αντίθετο το Π.Σ. Αττικής



Αλλάξτε μέγεθος

perifsimb eklnom

Τη σαφέστατη διαφωνία του για το συζητούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ακόμη και ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ο οποίος πάντοτε λειτουργεί με ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση αφού προέρχεται μάλιστα από τον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για πλήθος θεμάτων που ευελπιστεί να ρυθμίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο υποστηρίζει σθεναρά η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπό τους κ.κ. Μ. Βορίδη και Στ. Πέτσα.

Ο κ. Πατούλης στην τοποθέτησή του μπορεί να έκανε λόγο για τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία κινείται το νομοσχέδιο «καθώς αίρει αδιέξοδα που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής και διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα Περιφερειών και Δήμων», όμως στη συνέχεια επεσήμανε πλήθος ρυθμίσεων που «χρήζουν αλλαγών και επανεξέτασης».

Ειδικότερα εστίασε σε τέσσερις βασικές παρατηρήσεις οι οποίες είναι οι εξής:

  • Nα μην παραλείπονται οι Αντιπεριφερειάρχες από τα Όργανα Διοίκησης των Περιφερειών, δεδομένου του θεσμικού και ουσιαστικού ρόλου τους στη διοίκηση των Περιφερειών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι διαθέτουν κατά νόμο πληθώρα αρμοδιοτήτων ή τους έχει εκχωρηθεί μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων βαρύνουσας σημασίας.
  • Να μην μειωθεί ο αριθμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ευρύτερη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά, νέων πολιτών και να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της κάθε περιοχής τα οποία και θα πρέπει να επιλύονται.
  • Να μην καθιερωθεί το ασυμβίβαστο για το σύνολο των περιφερειακών υπαλλήλων και
  • Προς διευκόλυνση της κατάρτισης των υποψηφίων συνδυασμών δεδομένης και της δυνατότητας προσαύξησης του αριθμού των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων έως και εκατόν πενήντα τοις εκατό (150%) ανά εκλογική περιφέρεια, ζητείται η δήλωση των συνδυασμών να υποβάλλεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών, υποψήφιους Περιφερειάρχες, το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα θορυβημένη είναι και και η πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων της συμπολίτευσης ενώ από την άλλη πλευρά σύσσωμη η αντιπολίτευση (συμπεριλαμβανομένων και των παρατάξεων που κατά περίπτωση στηρίζουν την παράταξη Πατούλη) τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.

Δεν είναι τυχαίο δε ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποδέχθηκαν αποδέχτηκαν την πρόταση του Γιάννη Σγουρού να ζητηθεί η απόσυρσή του ώστε να γίνει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων.

Το ψήφισμα που τέθηκε προς ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου εγκρίθηκε μετά από πολύωρη συζήτηση με ψήφους 51 υπέρ ενώ μόλις 44 υπερψήφισαν το ψήφισμα που εισηγήθηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Το κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης είχε σαν κομβικά σημεία αντίθεσης με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τα παρακάτω:

1. Την εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με 43% που περιορίζει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση που έδινε το 50% +1

2. Το επαχθές όριο/κόφτη του 3% το οποίο αν εφαρμοσθεί θα οδηγήσει εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου τις 5 από τις 10 σημερινές Παρατάξεις (με χιλιάδες ψηφοφόρους)

3. Τον περιορισμό της εκπροσώπησης στο Περιφερειακό συμβούλιο των γυναικών

4. Την μείωση κατά 30% του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων (Από 101 σε 71!!!).

Μάλιστα σχολιάζοντας ο κ. Σγουρός το ψήφισμα τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της την πλειοψηφική κρίση του Περιφερειακού Συμβουλίου της μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρειας της χώρας και να μην προχωρήσει σε αλλαγές που υπαγορεύονται από μικρομματικές σκοπιμότητες.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια