Date2

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 21:59:38

rss

αναζήτηση

makripano

Πατούλης: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα γίνει Φυλή το Γραμματικό – Όχι XYTA/XYTY σε λατομεία»!

Αλλάξτε μέγεθος

pat2
Με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι θα προστατεύσει το περιβάλλον του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μαραθώνα αλλά και της βορειοανατολικής Αττικής, αφού αναφέρθηκε επανειλημμένως στη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής, για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο Ζάππειο, στο τί ακριβώς θα πράξει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κ. Πατούλης έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στο Γραμματικό ΧΥΤΑ, όπως αυτός της Φυλής.

«Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ο οποίος όμως δεν ισχύει πλέον. Η παραπληροφόρηση ότι στο Γραμματικό θα λειτουργήσει μια νέα Φυλή πρέπει να τελειώνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα γίνει χωματερή στο Γραμματικό. Εκεί θα κατασκευαστεί μια σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης!

Παράλληλα όμως έβαλε τέλος και στον εφιάλτη Δούρου η οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει τα λατομεία για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. «Για τη δική μας Διοίκηση, δεν υφίσταται ζήτημα αξιοποίησης των παλιών λατομείων ως ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Τελεία και παύλα. Αυτές είναι σκέψεις του παρελθόντος. Όχι οι προθέσεις της δικής μας διοίκησης», τόνισε χαρακτηριστικά!

Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι τo σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει ορίζοντα τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές και γι' αυτό βασίζεται σε έξι προτεραιότητες:  

1. Άμεση αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

2. Καθολική Κλιμακωτή Εφαρμογή Συστήματος Διαλογής, στην Πηγή. 

3. Διατήρηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής για όσο διάστημα απαιτηθεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

4. Κατασκευή και λειτουργία 3 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

5. Κατασκευή νέων «πράσινων» μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων, οι οποίες μπορεί να γίνουν εντός των τριών νέων ΜΕΑ που θα κατασκευαστούν, αλλά και σε άλλες περιοχές ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη και περιβαλλοντικά ορθότερη κατανομή του βάρους της διαχείρισης .

6. Αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή και λειτουργία των νέων ΜΕΑ.

Επίσης διευκρίνισε ότι θέτει ως προτεραιότητα την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας στο Γραμματικό η οποία θα αφορά τη βορειοανατολική Αττική. Στο πλαίσιο αυτό η πράσινη ΜΕΑ Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025.

pat3

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης έκανε σαφές ότι ο όλος σχεδιασμός στηρίζεται στην ανακύκλωση: «Κηρύξαμε το 2020, έτος ανακύκλωσης της Αττικής και στοπλαίσιο αυτό, ξεκινάμε από τη χρονιά αυτή, να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική», υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση.

Η εκδήλωση στο Ζάππειο συνοδεύτηκε και από την παρουσίαση μηχανολογικού εξοπλισμού της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής αλλά και απορριμματοφόρων καφέ κάδων, καθώς και των προϊόντων που προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία και ανακύκλωση όπως πέλετ και λίπασμα.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε προβληματισμός μεταξύ εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις ανακοινώσεις του κ. Πατούλη, μετά την ολοκλήρωσή τους οι περισσότεροι από τους δημάρχους που παρέστησαν στην εκδήλωση έσπευσαν να δηλώσουν ικανοποιημένοι και να του σφίξουν το χέρι δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους στον σχεδιασμό του.

Η παρουσία εξάλλου στην εκδήλωση και στο πλευρό του κ. Πατούλη των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη και ο Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου και οι θερμοί χαιρετισμοί τους κατέδειξαν ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλόπνοου έργου. 

pat1

Σχόλια