Date2

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 05:26:32

rss

αναζήτηση

makripano

Τι περιλαμβάνει η «καθαρή λύση» του Γ. Πατούλη για το Γραμματικό που ψήφισε και η Δούρου - Πώς αντέδρασε ο Δήμος Μαραθώνα!

Αλλάξτε μέγεθος

gramm patoul

Πάνω από πέντε ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, διήρκεσε η συζήτηση στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα των εγκαταστάσεων απορριμμάτων του Γραμματικού.

Τελικά το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στη δοκιμαστική λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε στη συγκεκριμένη και όχι σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπως αρχικά είχε πρόθεση η διοίκηση της Περιφέρειας να πράξει, επειδή τέσσερις παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης.

Ο περιφερειάρχης και η παράταξή του έκαναν λόγο για αδυναμία ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, που θα οδηγούν αφενός στο κλείσιμο της Φυλής και την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Αφετέρου, πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα απενταχθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το έργο του Γραμματικού, αν δεν ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του.

Απένταξη που σημαίνει, όπως υπογραμμίστηκε, καταρχήν ότι θα χρειαστεί να επιστραφούν στην ΕΕ πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά, να καταλογιστούν σε όσους θα ευθύνονται για τη μη λειτουργία του.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετες στη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού, απείχαν από τη σχετική ψηφοφορία ενώ παρά την εδώ και ένα μήνα δημόσια πρόσκληση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ακόμη δεν το έχουν πράξει. 

Τι προβλέπει η απόφαση

Με την απόφαση  που κατατέθηκε  και τελικά ψηφίστηκε διασφαλίζεται, κατά τη Διοίκηση Πατούλη, οριστικά ότι:

-       Δεν θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια «νέα Φυλή», όπου θάβονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία σκουπίδια. Αντίθετα στο Γραμματικό θα λειτουργήσει η εγκατάσταση ως Χώρος Υποδοχής αδρανών Υπολειμμάτων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

-       Τα αδρανή υπολείμματα που θα κατευθύνονται στην εγκατάσταση, θα προέρχονται μόνο από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής.

-       Δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ τα οποία σε περίπτωση μη δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Ε.Ε. λόγω της απένταξης του έργου από τη χρηματοδότηση.

Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Πατούλης δεσμεύθηκε αφενός να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ανοικτή χωματερή στο Γραμματικό, αφετέρου να βάλει τέλος στην αδράνεια ετών και να προωθήσει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, στο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και θα υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Αττικής ότι ο χώρος σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ΧΥΤΑ, αλλά θα προορίζεται μόνο ως χώρος εναπόθεσης αδρανοποιημένων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά από τη γύρω περιοχή». 

Νεότερη εξέλιξη: Έκρηξη Σγουρού για το Γραμματικό: «Χέρι χέρι Πατούλης και Δούρου»!

Πώς ψήφισαν οι παρατάξεις

Η πρόταση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού υπερψηφίστηκε από την Παράταξη της Νέας Αρχής για την Αττική του Γ. Πατούλη και την Παράταξη  Δύναμης Ζωής με επικεφαλής τη Ρ. Δούρου.

Κατά ψήφισε η παράταξη Δημιουργία Ξανά του Θ. Τζήμερου, η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής του Γ. Δημητρίου, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση του Γ. Σγουρού, Λαϊκή Συσπείρωση του Γ. Πρωτούλη, Ανυπότακτη Αττική της Μ. Τσίχλη και Αντικαπιταλιστική Αρχή Ανατροπή στην Αττική του Κ. Τουλγαρίδη.

Η πρώτη αντίδραση του Δήμου Μαραθώνα

 Αμέσως μόλις έγινε γνωστή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από τη δημοτική αρχή Μαραθώνα.

Ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας και το σύνολο της δημοτικής αρχής δήλωσαν ότι στέκονται δίπλα στους πολίτες και παραμένουν αταλάντευτοι στον σχεδιασμό κατάργησης του «παράνομου», όπως το χαρακτήρισαν, έργου, δηλώνοντας τα εξής: 

1. Αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης όπου έχουμε προσφύγει με ατράνταχτα στοιχεία για την ακαταλληλότητα του έργου.

2. Είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφής αντίδραση και αντίσταση κατά της λειτουργίας του «παράνομου» έργου.

3. Προβαίνουμε σε άμεση σύγκλιση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής κατά του ΟΕΔΑ με πρόεδρο τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Στέργιο Τσίρκα, για ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σχόλια