Date2

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024 04:24:37

rss

αναζήτηση

makripano

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποχέτευση στο Μαρκόπουλο



Αλλάξτε μέγεθος

dimopoulos sinenthefksi

Αισιόδοξος αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Αν. Αττικής και εντεταλμένος Πολιτικής Γης Γιάννης Δημόπουλος για την απόκτηση αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου.

Ο κ. Δημόπουλος σε μιαν άκρως ενημερωτική συνέντευξη που παραχώρησε στην τοπική εφημερίδα «Εξ Ανατολής» επεσήμανε ότι παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, όσον αφορά στην αναβάθμιση του έργου τριτοβάθμιας επεξεργασίας του ΚΕΛ Μαρκοπούλου, αλλά και στην κατασκευή του ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του περιφερειακού συμβούλου:

  • Κύριε Δημόπουλε θα θέλατε να μας γνωρίσετε σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται το θέμα της αποχέτευσης στα Κεντρικά Μεσόγεια.

Γιάννης Δημόπουλος : «Το θέμα των Υγρών Αποβλήτων στην Ανατολική Αττική απασχολεί πολύ έντονα την Περιφέρεια Αττικής καθώς όπως γνωρίζετε αποτελεί Προγραμματική Δέσμευση του Περιφερειάρχη μας κ. Σγουρού και της Παράταξής μας.

Κάτω από τη Δαμόκλειο Σπάθη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επικρέμαται σε περίπτωση Αυτοψίας – Ελέγχου τα έργα του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και του ΚΕΛ Μαρκοπούλου πρέπει να έχουν πάρει το δρόμο τους.

Αξίζει να τονίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει πάρα πολλά προσκόμματα, 32 αποφάσεις έχουν εκδοθεί για ενστάσεις και ασφαλιστικά μέτρα για το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και την 19/03/2013 εκδικάστηκε η ένσταση των εμπλεκομένων εταιρειών κατά της Διαγωνιστικής Διαδικασίας και την 2/4/2013 η ένσταση της εταιρείας INTRAKAT έναντι των άλλων εταιρειών στη Μείζονα Σύνθεση του ΣτΕ και είμαστε σε αναμονή των Αποφάσεων και έτοιμοι πλέον για Συμβασιοποίηση του Έργου».

  • Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή. Και με το ΚΕΛ Μαρκοπούλου που βρισκόμαστε;

Γ.Δ. : «Βασικό σημείο – κλειδί για τη λειτουργία των έργων αποχέτευσης της ευρύτερης περιοχής του Μαρκοπούλου είναι η έναρξη λειτουργίας του ΚΕΛ Μερέντας. Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ΚΕΛ Μαρκοπούλου παίζει το έργο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Σύμψωνα με την υπ. Αριθμ. 5806/2006/4.10.2006 απόφαση της Δ-νσης ΠΕΧΩ όπως τροποποιήθηκε και ανανεώθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2011 η διάθεση των επεξεργασμένων θα γίνεται στο ρέμα Αγίου Γεωργίου μέχρι της παροχής των 3.500m3/d, ενώ η υπόλοιπη παροχή θα οδηγείται στον αγωγό διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο πλαίσιο της εργολαβίας του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου όπως τονίζαμε πριν μερικούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο και ασκούσαμε πίεση, έχει μια συμβατική και ουσιαστική υποχρέωση να αναβαθμίσει το έργο τριτοβάθμιας επεξεργασίας του ΚΕΛ, έργο απαραίτητο για τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στο ρέμα Αγίου Γεωργίου και προπαντός την επανέναρξη Λειτουργίας της Μονάδας».

Οι Ρομά καθυστερούν τις εργασίες

  • Οι εργασίες αυτές έχουν γίνει έχουν περατωθεί;

Γ.Δ. : «Πολύ φοβούμαι πως όχι. Θυμάστε καλά πως πριν μερικούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο υπεύθυνοι του έργου έλεγαν ότι το Φεβρουάριο του 2013 θα έχει εκτελεστεί το 80% του έργου και μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει περατωθεί.

Όμως όπως επικαλούνται Υπηρεσίες του Δήμου έχει επέλθει σκύλευση του Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού της Μονάδας από τους Ρομά και επιπλέον καθυστέρησαν οι εργασίες λόγω αλλαγής χωροθέτησης του Κεντρικού Αντλιοστασίου Α0 ύστερα από εισήγηση που συνεζητήθη και ενεκρίθη στην 27/12/2012 στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας».

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης

  • Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι;

Γ.Δ. : «Θα σας πω. Η Δημοτική Αρχή εδώ και καιρό, παρόλα αυτά, είχε προβάλει το Αίτημα προς Έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή και στην Περιφέρεια του Έργου Δημοπράτησης του Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων πόλεως Μαρκοπούλου – Β' φάση.

Ο Περιφερειάρχης μας κ. Σγουρός επειδή όπως σας προείπα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το Έργο και μάλιστα ύστερα από Διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι σε 3 μήνες δηλαδή τον Ιούνιο του 2013 θα έχει λειτουργήσει η Κεντρική Μονάδα δίνοντας επεξεργασμένο λύμα προχώρησε σε προέγκριση της Δημοπράτησης του Εσωτερικού Δικτύου Β' φάση της πόλεως Μαρκοπούλου χωρίς αυτό να σημαίνει χρηματοδότηση, με την υποχρέωση να επικαιροποιηθούν και να κατατεθούν τα τεύχη Δημοπράτησης προς έγκριση δηλαδή νέες τιμές, νέα τιμολόγια κτλ. και να προκηρυχθεί Διεθνής Διαγωνισμός σε 52 ημέρες. Παράταση λοιπόν 3 μηνών.

Προσέξτε όμως τι συνεπάγεται αυτού. Και το λέμε καλοπροαίρετα, αν το θέλετε ασκώντας πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις για να έχουμε στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα υλοποίησης ενός έργου που δεν ξεκίνησε πριν μήνες ή ένα χρόνο αλλά πριν από περίπου 20 χρόνια. Τέλος Ιουνίου 2013 λοιπόν πρέπει να έχουν περατωθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της Μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Να έχουν γίνει οι Συνδέσεις στο Εσωτερικό Δίκτυο της Α' φάσης της πόλης Μαρκοπούλου, και εδώ πρέπει να απασχολεί τους Υπευθύνους με ποια ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ? ούτως ώστε να γίνει το τεστ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ του δικτύου και εφόσον είναι επιτυχές να αρχίσει η Μονάδα να δίνει επεξεργασμένο λύμα».

  • Και κατά αυτόν τον τρόπο έχουν όλα καλώς;

Γ.Δ. : «Θα ήθελα να επισημάνω και τα εξής διότι κατά την άποψή μου έχει μια ειδική βαρύτητα και χρήζει προσοχής. Το Δεκέμβριο του 2012 είχε έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς Γνωμοδότηση η ΜΠΕ «Οριστική Μελέτη Οριοθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου», η οποία ανεβλήθη λόγω ελλιπών στοιχείων έκτοτε δεν έχει επανέλθει. Το ρέμα Αγίου Γεωργίου αποτελεί τον Τελικό Αποδέκτη.

Θα πρέπει λοιπόν να τακτοποιηθεί το θέμα του Τελικού Αποδέκτη προς αποφυγή τυχών προσφυγών των κατοίκων με απρόβλεπτες συνέπειες».

Η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη

  • Για το Πόρτο Ράφτη δεν μας είπατε, πότε θα αποχετεύσει;

Γ.Δ. : «Το Πόρτο Ράφτη θα αποχετεύσει εφόσον υπάρξει Μελέτη Επέκτασης Εγκατάστασης Επεξεργασίας λυμάτων για συνολική δυναμικότητα άνω των 80.000 ισοδυνάμων κατοίκων.

Η κεντρική μονάδα στην α' φάση δεν μπορεί να διαθέσει ποσότητα μεγαλύτερη των 3.500 m3/d ήτοι 16.000 ισοδύναμων κατοίκων στο παρακείμενο ρέμα του Αγίου Γεωργίου. Εφόσον κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων του ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας τότε το ΚΕΛ Μαρκοπούλου θα μπορεί να διαθέσει επιπλέον ποσότητα της τάξης των 16.800 m3/d ήτοι 84.000 ισοδυνάμων κατοίκων, και συνολικά λαμβάνοντας υπόψη και την επιλογή του ρέματος Αγίου Γεωργίου θα μπορεί να διαθέσει επεξεργασμένα λύματα 20.300 m3/d ήτοι 100.000 ισοδυνάμων κατοίκων. Η Μελέτη αυτή και όταν φτάσουμε σε αυτή τη φάση του Έργου και φυσικά μιλάμε για τη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ το 2014 θα δημοπρατηθεί με τη διαδικασία του άρθρου 7 του Νόμου 3316/05 απευθείας σε στάδιο οριστικής μελέτης, ενώ η επέκταση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο των μεμβρανών (MBR) προκειμένου να μην απαιτηθεί η επέκταση σε παρακείμενο γήπεδο και να αποφευχθούν προβλήματα με την εγκεκριμένη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).

Θα θυμόσαστε πριν πολύ καιρό που συζητούσαμε για την αναγκαιότητα υποβολής Μελέτης επέκτασης – πύκνωσης του Εσωτερικού Δικτύου του Πόρτο Ράφτη και αυτό το λέγαμε για να κερδίζουμε εν τω μεταξύ χρόνο διότι είναι πολλά τα προβλήματα που αφορούν το Αποχετευτικό Δίκτυο στο Πόρτο Ράφτη».

  • Είχα την εντύπωση ότι υποβλήθηκε η μελέτη.

Γ.Δ. : «Ναι πράγματι έχει υποβληθεί η μελέτη, με το μεικτό σύστημα όμως, Μελέτης-Κατασκευής. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο όμως απαιτείται κατάθεση επικαιροποιημένης οριστικής μελέτης λαμβάνοντας υπόψη τον κορεσμό της περιοχής και παράλληλα να συμβαδίζει με την υποβληθείσα Πρόταση του Γ.Π.Σ. Άλλο πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί για να κερδίζουμε εν τω μεταξύ πολύτιμο χρόνο είναι να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός Πόρτο Ράφτη – Μαρκοπούλου».

Η... αλλαγή της εταιρείας

  • Πραγματικά αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου και είναι γνωστό ότι έχει κακοτεχνίες. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται, γνωρίζετε;

Γ.Δ. : «Όχι δεν γνωρίζω και κανείς νομίζω δεν γνωρίζει. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι στο πλαίσιο παλαιότερων εργολαβιών έχουν κατασκευαστεί τμήματα του αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων κατά μήκος της οδού Πόρτο Ράφτη – Μαρκοπούλου.

Συγκεκριμένα το Έργο «Κατασκευή ΚΑΑ Πόρτο Ράφτη – Μαρκόπουλο, τμήμα Πόρτο Ράφτη» δημοπρατήθηκε στις 14/09/1998 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Α.Ε.». Με την απόφαση 129/2000 του Δ.Σ. Μαρκοπούλου, η εν λόγω εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη και το ανεκτέλεστο τμήμα ανατέθηκε στην εταιρεία «ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» με σύμβαση που υπογράφτηκε στις 24/07/2001.

Η εταιρεία αυτή κατασκεύασε 1500 μέτρα καταθλιπτικού δικτύου Φ400 και στη συνέχεια υπέβαλε δήλωσης διακοπής εργασιών. Η εν λόγω εργολαβία δεν ολοκληρώθηκε. Θα πρέπει να υπάρξει οριζοντιογραφία θεωρημένη αρμοδίως στην οποία να φαίνονται τα κατασκευασθέντα τμήματα.

Αν έχει καλώς θα μας το πιστοποιήσει το test ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ, αν όχι τότε θα απαιτηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

  • Έχει γίνει κατανοητό το θέμα με το Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό. Για τα αντλιοστάσια έχετε εικόνα;

Γ.Δ. : «Προβλέπεται η κατασκευή 8 αντλιοστασίων ακαθάρτων. Το τελευταίο και πιο κεντρικό αντλιοστάσιο χωροθετείται πλησίον του ρέματος Αγίου Γεωργίου και ο οικίσκος χωροθετείται σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από τους οριογραμμές του ρέματος σύμφωνα με το Σχέδιο γενικής διάταξης, κάτι το οποίο απαγορεύεται σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, στο άρθρο 6.

Σε περίπτωση μετατόπισης του αντλιοστασίου σε παρακείμενη θέση ώστε να καλύπτεται η απόσταση των 10 μέτρων που ορίζει ο Κτιριοδομικός Κανονισμός, η νέα αυτή θέση παρουσιάζεται ως ιδιωτική αλλά και ως δασική και επομένως απαιτούνται ενέργειες αγοράς της έκτασης καθώς και από χαρακτηρισμού – παραχώρησης αντίστοιχα.

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αγορά γης είναι επιλέξιμη υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 26 της Υπουργικής Απόφασης Συστήματος Διαχείρισης του ΕΣΠΑ και συμπεριλαμβάνει συνοπτικά τα εξής.

Κατά πρώτον η τιμή αγοράς προσδιορίζεται από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την εμπορική αξία του γηπέδου η την αντικειμενική αξία για τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

Κατά δεύτερο η έκταση δεν πρέπει να ανήκει στο Δημόσιο ή σε Οργανισμό ή σε Νομικό Πρόσωπο του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και επιπλέον το επιλέξιμο ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των επιλέξιμων δαπανών της Πράξης».

Ο ρόλος της Περιφέρειας

  • Μας λέτε πράγματα με στοιχεία τα οποία τόσα χρόνια δεν γνωρίζαμε. Δεν τα είχε αναφέρει κανείς. Όμως επίσης αναλογίζομαι τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα και τις δυσκολίες ενός τόσο σημαντικού έργου. Η Περιφέρεια βοηθά ουσιαστικά τη Δημοτική Αρχή για να εκτελέσει το έργο;

Γ.Δ. : «Βεβαίως και όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Σας είπα ότι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια να υλοποιηθούν τα Μεγάλα Έργα των Υγρών και Στερεών Αποβλήτων.

Και προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η Περιφέρεια Αττικής και ο Περιφερειάρχης μας ο κ. Σγουρός όσο και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή με τους υπηρεσιακούς τους παράγοντες είναι αρωγοί και πολλές φορές και πιεστικοί για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου Α δηλαδή μπορεί να εκτελεί έργα, μελέτες και υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Άλλωστε καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε και την πρόσκληση της ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) από τις 23/12/2011 για την υποστήριξη των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής με υπηρεσίες Συμβούλων τεχνικής υποστήριξης με καταβολή 50.000 Ευρώ για κάθε Δήμο και νομίζουμε ότι και ο Δήμος ακολούθησε την Πρόσκληση αυτή».

Αναστρέψιμη η κατάσταση

  • Είστε αισιόδοξος για την έκβαση του Έργου;

Γ.Δ. : «Ομολογώ πως ναι, είμαι σχεδόν σίγουρος για την εκτέλεση και την υλοποίηση του έργου διότι όλα και όλοι συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, χρηματοδοτήσεις, έμπρακτη ενεργός βοήθεια και πίεση όπου και όταν χρειάζεται και μόνο αδράνεια και ολιγωρία μπορούν να καταστήσουν την κατάσταση αναστρέψιμη, με οδυνηρές συνέπειες τις οποίες όλοι απευχόμαστε, όπως απένταξη του έργου, καταβολή προστίμων κ.λπ.».

Σχόλια