Date2

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024 09:28:29

rss

αναζήτηση

makripano

Κλιματική αλλαγή: Πώς ο κάμπος των Μεσογείων και η Ανατ. Αττική θα μετατραπούν σε Μογγολική στέπα



Αλλάξτε μέγεθος

steppes Mongolia

Τα τελευταία 40 περίπου χρόνια ο αγροτικός κόσμος των Μεσογείων και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής παραπονιέται – και δικαιολογημένα – για την απαξίωση του γεωργικού κεφαλαίου της περιοχής αφού πλέον τα δύο «χρυσά» προϊόντα της αττικής γης, το κρασί και το λάδι, σχεδόν εξαφανίζονται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων.

Βέβαια η... εξαφάνιση αυτή οφείλεται στην αδιαφορία των ανθρώπων αλλά και στην πληθυσμιακή έκρηξη στις συγκεκριμένες περιοχές που οδήγησαν την Αθήνα να διογκώνεται υπέρμετρα σε βάρος του περιβάλλοντος της Ανατολικής Αττικής.

Βέβαια το κλίμα της Αθήνας και των γύρω περιοχών – παρέμενε γλυκό και ήπιο, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν εύκρατο.

Δυστυχώς όμως για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα και θα βρίσκονται σε 50 περίπου χρόνια στην πλέον παραγωγική ηλικία τους τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά με μια Αθήνα και με μια Αττική η οποία σε τίποτα δεν θα θυμίζει το... όμορφο – κλιματικά – 2021 ή ακόμη περισσότερο τις χαμένες ανεπιστρεπτί δεκαετίες του '60, του .70, του '80, του '90 αλλά ακόμη και την πρώτη και τη δεύτερη της νέας χιλιετίας.

Ο λόγος είναι ένας και «ακούει» σε δύο λέξεις που πλέον γνωρίζουμε με τραγικό τρόπο ολοένα και περισσότερο και θα βιώσουμε – όπως όλα δείχνουν - με ακόμη χειρότερους τρόπους κάθε μέρα που διάγουμε: Κλιματική αλλαγή!

Έτσι δεν θα είναι καθόλου περίεργο – και σίγουρα όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας τύπου Mad Max – ο εύφορος κάμπος των Μεσογείων που τροφοδότησε την Αθήνα με άριστης ποιότητας προϊόντα τα τελευταία 4.000 χρόνια να εξαφανιστεί και να μετατραπεί σε μια στέπα όπου θα υπάρχουν μόνο κάποια χορτάρια και καθόλου δένδρα.

Αυτό προκύπτει από τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή από την οποία προκύπτει πλήθος εφιαλτικών αλλαγών.

Στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει απειλητικά, θερμοκρασίες που είναι βέβαιο ότι θα σπάσουν κάθε προγενέστερο ρεκόρ ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθεί η ανθρωπότητα στο άμεσο ή και απώτερο μέλλον, λειψυδρία που θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική επισφάλεια, πυρκαγιές που ήδη αρχίζουν να γίνονται πιο βίαιες, με τη NASA να ανακοινώνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι καπνοί της καμένης Σιβηρίας έφτασαν μέχρι το Βόρειο Πόλο.

Κι αν δούμε συνολικά τον πλανήτη μας – το μεγάλο σπίτι της ανθρωπότητας – τί θα συμβεί σε κάθε γωνιά του; Τί θα συμβεί στη χιλιοτραγουδισμένη για τα αγαθά της αλλά και και για τον γλυκό καιρό της, Αττική;

Προκειμένου να καταστήσει σαφέστερα τα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής, αλλά και να ευαισθητοποιήσει για την πραγματική τους σημασία, το National Geographic δημιούργησε μια διαδραστική σελίδα, όπου ο καθένας μπορεί να δει πώς περίπου αναμένεται να επηρεαστεί η περιοχή στην οποία ζει από την περιβαλλοντική καταστροφή μέχρι το 2070.

Ανάμεσά τους και η Αττική όπου όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι πολύ πιο ήπιες από άλλες περιοχές του πλανήτη μας όπου η κατάσταση θα είναι, σε 50 χρόνια, πραγματικά εφιαλτική.

Στην Αττική λοιπόν το εύκρατο κλίμα με τους ήπιους χειμώνες και τα όχι και τόσο καυτά (αλλά ζεστά και ξηρά) καλοκαίρια (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) θα εξαφανιστεί και στη θέση του θα εμφανιστεί το κλίμα που υπάρχει σήμερα σε περιοχές της βόρειας Αμερικής ή στα υψίπεδα της Μογγολίας!

Πιο απλά με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής που παρουσιάζει το National Geographic, η Αθήνα και η Αττική θα «μεταφερθεί» στη ζώνη της θερμής στέπας.

Το 2070 θα έχει επικρατήσει σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική, όπως επίσης και σε εκτεταμένα τμήματα της Εύβοιας.

Σε περιοχές με κλίμα θερμής στέπας, η βροχή και το χιόνι εξατμίζονται πριν φτάσουν στο έδαφος ή απορροφώνται σχεδόν πλήρως από τα φυτά. Η ξηρασία είναι η «καρδιά» του κλίματος αυτών των περιοχών, ενώ οι θερμοκρασίες τους μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ουσιαστικά, οι στέπες είναι έρημοι που δέχονται αρκετό νερό ώστε να συντηρήσουν χαμηλή βλάστηση, όχι όμως και δέντρα ή μεγάλα ξυλώδη φυτά, με την εξαίρεση των περιοχών από όπου περνούν ποτάμια.

Στις θερμές στέπες δεν υπάρχει εποχή κατά την οποία οι θερμοκρασίες να πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Σύμφωνα με το National Geographic, και τη σχετική παρουσία που έκανε το in.gr, η μέση θερμοκρασία της Αττική αναμένεται να αυξηθεί κατά τρεις περίπου βαθμούς για τον χειμώνα και κατά τέσσερις για το καλοκαίρι, αύξηση ικανή να επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα νερού, τη γεωργία, τις υποδομές και πολλές άλλες ζωτικής σημασίας πτυχές της καθημερινότητας.

Οι ημέρες καύσωνα ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τις 69 τον χρόνο, ενώ εκτιμάται πως οι χειμερινές βροχοπτώσεις θα μειωθούν και οι θερινές θα αυξηθούν.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια