Date2

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 19:41:49

rss

αναζήτηση

makripano

Σκοτώνουν τα αδέσποτα και την ελληνική εκτροφή

Αλλάξτε μέγεθος

newego LARGE t 1101 54013566

Ένα περίεργο σκηνικό στήνεται στην Ελλάδα υπέρ της κακοποίησης ζώων, ενώ την ίδια ώρα μια ισχυρή (και) εξαγωγική δραστηριότητα εκτελείται εν ψυχρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα που πανευρωπαϊκά (και σε όλο τον δυτικό κόσμο αλλά ακόμα και σε πόλεις της δήθεν «υπανάπτυκτης» Τουρκίας) το κίνημα κατά της πώλησης ζώων μέσα από τα pet shop έχει ανδρωθεί και έχουν τεθεί αυστηροί κανόνες, στην Ελλάδα, δεύτερη διαδοχική κυβέρνηση έρχεται να καταστρέψει έναν τομέα από τον οποίο θα μπορούσε να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Ο λόγος για τον τομέα εκτροφής καθαρόαιμων ζώων (σκύλων και γατών). Παγκοσμίως προτάσσεται ως ο μοναδικός ασφαλής τρόπος απόκτησης τετράποδου λόγω των εγγυήσεων που δίνονται σε θέματα τόσο υγείας όσο και χαρακτήρα, αλλά κυρίως λόγω των συνθηκών που διαβιούν τα ζώα. Στον αντίποδα οι λεγόμενοι και «κουταβέμποροι». Πρόκειται για το εμπόριο ζώων που ανθεί μέσα από καταστήματα με βιτρίνα όπου πολλάκις έχουν καταγραφεί συνθήκες κακοποίησης των ζώων, πολλές φορές με θανατηφόρες συνέπειες. Τα ζώα αυτά προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τα λεγόμενα puppy farms τόσο της Ελλάδας αλλά κυρίως του εξωτερικού, όπου οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν τους σκύλους και τις γάτες ως αναπαραγωγικές μηχανές, κλεισμένα σε κλουβιά χωρίς καν την υποτυπώδη φροντίδα όπως ορίζεται από τους κανόνες καλοζωίας, όπου μάλιστα έχουν θεσμοθετηθεί στη χώρα μας και με νόμο.

Εικόνες ντροπής...

Οι εικόνες που κατά καιρούς έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου δείχνουν ζώα κακοποιημένα, χωρίς νερό και τροφή, με σοβαρά προβλήματα υγείας, που όμως είναι οι... γονείς των χαριτωμένων ζώων της βιτρίνας. Πριν από περίπου ένα χρόνο αντίστοιχη εγκατάσταση εντοπίστηκε και στην Ελλάδα –συγκεκριμένα στα Μεσόγεια–, όπου εθελοντές κατάφεραν να σώσουν κάποια από τα ζώα και να τα περιθάλψουν.
Σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης έρχεται να τροποποιήσει νόμο που ψηφίστηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο και που πάλι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, χωρίς να έχει ενημερωθεί για το τι πραγματικά συμβαίνει στον εν λόγω τομέα. Το χειρότερο είναι πως, όπως μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος τομέας λειτουργεί στην Ελλάδα, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει σημαντικά ποσά που θα μπορούσαν να καταλήγουν στο ταμείο του. Αν και διεθνώς η εκτροφή θεωρείται χόμπι και ως εκ τούτου δεν φορολογείται, παρ' όλα αυτά –και όπως ο προηγούμενος νόμος που ποτέ δεν ίσχυσε– υπάρχει η δυνατότητα φορολόγησης των ζώων εκτροφής. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν είτε για την περίθαλψη των αδέσποτων είτε για άλλους σκοπούς.
Και όμως αυτή η δυνατότητα μένει ανεκμετάλλευτη, καθώς το κράτος εμμένει σε παρανοϊκές επιλογές. Όπως για παράδειγμα ότι απαιτεί συγκεκριμένη άδεια η οποία συνεπάγεται π.χ. έκταση 4 στρεμμάτων και κλουβιά για τα σκυλιά! Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των εκτροφέων τα ζώα τα έχει μέσα στο σπίτι, ενώ όπως έχει πολλάκις σχολιαστεί είναι αδιανόητο σκυλιά όπως τα γαλλικά μπουλντόγκ ή τα κανίς (και ακόμα μικρότερου μεγέθους) να τα βάζεις σε κλούβες την ώρα που σήμερα ζουν πάνω σε καναπέδες και κρεβάτια!

Κυκλώματα δήθεν φιλόζωων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έχει πέσει θύμα κυκλωμάτων «φιλόζωων», οι οποίοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση (της απαγόρευσης εκτροφής), καθώς εκτιμούν πως έτσι θα περιοριστεί ο αριθμός αδέσποτων. Παραβλέπουν φυσικά ότι η πηγή των αδέσποτων είναι τα ίδια που παραμένουν αδέσποτα, αλλά και εκείνοι που ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα τα κατοικίδιά τους μοιράζοντάς τα σε ακατάλληλες οικογένειες, οι οποίες με τη σειρά τους, μόλις αυτά μεγαλώσουν και δεν είναι πια... χαριτωμένα, τα εγκαταλείπουν στους δρόμους.
Στην τροποποίηση του νόμου προβλέπονται και άλλα εξωφρενικά, όπως η θανάτωση επιθετικών ζώων, χωρίς όμως να ορίζεται πώς θα χαρακτηρίζεται ένα ζώο επιθετικό και ποιοι θα το κρίνουν αυτό. Με γενικότητες ορίζεται πως «επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει επιτυχή επίθεση ή ανεπιτυχή προσπάθεια επίθεσης ή απειλητική στάση και συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται».
Όσον αφορά την εκτροφή ορίζεται πως «όταν εκτρέφεται έστω και ένας θηλυκός σκύλος αναπαραγωγής ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος σε θηλυκό σκύλο εκτροφής, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση άδειας εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς. Άδεια εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς απαιτείται και για τους ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου».
Από εκεί που ένας ερασιτέχνης εκτροφέας μπορούσε να έχει 2 θηλυκά σκυλιά, τώρα ουσιαστικά δεν μπορεί να έχει ούτε ένα! Το παράλογο φυσικά συνεχίζεται, αφού υπάρχει και το «ή σημειώνονται περισσότεροι από δύο τοκετοί ανά έτος», κάτι που προφανώς δεν γίνεται χωρίς θηλυκό σκυλί! Επίσης, εντύπωση προκαλεί ο χαρακτηρισμός «σκύλος αναπαραγωγής»: πώς ορίζεται και ποιους αφορά; Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι τα σκυλιά των εκτροφέων συνηθίζεται να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο προτού μπουν στην αναπαραγωγή. Αντί να ενισχύσει αυτή την τακτική, το υπουργείο κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, κλείνοντας το μάτι στην κακοποίηση των ζώων...

Σχόλια