Τόπος βασανιστηρίων τα Μεσόγεια!
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 15:04
Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κερδίζουν κάθε χρόνο τα κυκλώματα που διαχειρίζονται τα παράνομα εκτροφεία καθαρόαιμων σκύλων.
Φιλοζωικες οργανώσεις καταγγέλλουν στη Real Planet (ένθετο της εφ. Real News) ότι αδίστακτοι λαθρέμποροι κλέβουν ακόμη και κατοικίδια και στη συνέχεια τα οδηγούν στα παράνομα εκτροφεία που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, απ'όπου τα επαναπροωθούν στην αγορά, εκμεταλλευόμενοι τους ανυποψίαστους πολίτες που αγοράζουν ζώα από τις μικρές αγγελίες.
''Δεν υπάρχει πιο φρικιαστικό θέαμα από το να βλέπεις σκελετωμένα και άρρωστα σκυλιά να ζουν σε ένα βρώμικο κοντέινερ, με μοναδική αποστολή να γεννάνε ασταμάτητα'', λέει στην R η Ιρις Καλφοπούλου, μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, η οποία έχει γίνει μάρτυρας της φρίκης σ'ένα από τα πολλά παράνομα εκτροφεία σκύλων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Εκεί, μέσα σε άθλιες συνθήκες, γίνονται μαζικές αναπαραγωγές καθαρόαιμων σκύλων, για να μοσχοπουληθούν αργότερα σε ανυποψίαστους πελάτες έναντι μερικών εκατοντάδων ευρώ.
Τα παράνομα εκτροφεία (διεθνώς είναι γνωστά ως puppy mills) εγκαθίστανται συνήθως σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή μέσα σε κοντέινερ σε ''πίσω'' αυλές σπιτιών και ταράτσες, ώστε να βρίσκονται μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Πολλές φορές, οι ιδιοκτήτες των ''κολαστηρίων'' δεν διστάζουν να βάζουν μεταλλικές ράβδους μέσα στον λαιμό των ζώων, οι οποίες διαλύουν τις φωνητικές χορδές, στερώντας τους τη μοναδική δυνατότητα έκκλησης σε βοήθεια, το γάβγισμα και το κλάμα τους.
''Τέτοια εκτροφεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και τα περισσότερα είναι σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην Αττική υπάρχουν στα Μέγαρα, στο Κορωπί, στα Καλύβια και στα Μεσόγεια'', εξηγεί η Ι. Καλφοπούλου δείχνοντας την προτίμηση που έχουν οι βασανιστές στα Μεσόγεια! Αυτό λόγω των μεγάλων εκτάσεων όπου μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς κανείς να τους ενοχλεί!
Τα ζώα κρατούνται σε συρμάτινα κλουβιά ανά ζευγάρια (ένα αρσενικό και ένα θηλυκό) και εξαναγκάζονται να γεννούν κουτάβια μέχρι να πεθάνουν. Τα θηλυκά ζευγαρώνουν ασταμάτητα από τον πρώτο οίστρο τους και όταν δεν μπορούν πια να ''παράγουν'', θανατώνονται με πυροβολισμό ή λιθοβολισμό. Κάποια πωλούνται σε εργαστήρια ως πειραματόζωα ή πεθαίνουν από ασιτία, γι' αυτό και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που σκυλιά στα παράνομα εκτροφεία ξεπερνούν την ηλικία των 5 ετών.
Ζουν με τη στοιχειώδη ποσότητα τροφής και νερού, ίσα για να κρατηθούν στη ζωή, ενώ ακόμη και η ελάχιστη τροφή που καταναλώνουν προέρχεται από ελαττωματικές ή ληγμένες παρτίδες ζωοτροφών. Περίθαλψη δεν υπάρχει, εμβολιασμοί δεν γίνονται, με αποτέλεσμα τα περισσότερα ζώα να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες. Πολλά από τα σκυλιά έχουν πληγές από καβγάδες, άλλα φέρουν σημάδια σήψης στο σαγόνι από τα σάπια δόντια και κάποια είναι τυφλά. Σε αυτή την τραγική κατάσταση γεννούν ασύστολα μικρά κουτάβια, τα οποία πωλούνται ελεύθερα στην αγορά.
Μέσω διαδικτύου
Τα κουτάβια απομακρύνονται από τη μητέρα τους συνήθως πριν από το αναγκαίο διάστημα των 2 μηνών που απαιτείται για να απογαλακτιστούν, για να καταλήξουν σε βιτρίνες pet shops ή κατευθείαν στα χέρια ανυποψίαστων αγοραστών.
''Ορισμένα παράνομα εκτροφεία έχουν δημιουργήσει δικές τους ιστοσελίδες για να κάνουν τις πωλήσεις τους ενώ πολλά σκυλάκια στολίζουν τις βιτρίνες των...συνεργαζόμενων pet shops, τα οποία εκδίδουν ακόμη και πλαστά χαρτιά για την προέλευση και την ηλικία των κουταβιών. Ορισμένα πωλούνται σε πανηγύρια και λαϊκές αγορές, αλλά ο πιο συνηθισμένος τρόπος πώλησης είναι οι μικρές αγγελίες στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες. Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά και οι παραδόσεις γίνονται είτε ''ταχυδρομικά'' είτε σε κάποιο ουδέτερο σημείο, ώστε να κρατηθεί μυστική η προέλευση του σκύλου'', αναφέρει η Ι. Καλφοπούλου.
Ασθένειες και αδέσποτα
Οικογένειες και ιδιώτες αγοράζουν τα κουτάβια και συνήθως, ύστερα από λίγο καιρό, διαπιστώνουν πως είναι άρρωστα, με σοβαρές ανίατες ασθένειες, έχουν γενετικά ελαττώματα, ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα.
Αρκετά κουτάβια δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν παρά μόνο λίγες ημέρες μετά την αγορά τους και άλλα, για να θεραπευτούν, πρέπει να χειρουργηθούν με επεμβάσεις που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να πληρώσουν για την περίθαλψή τους και να τα εγκαταλείπουν στο δρόμο, αυξάνοντας τον αριθμό των αδέσποτων.
''Είναι λογικό τα σκυλιά που προέρχονται από μαζική παραγωγή να είναι άρρωστα. Τα παράνομα εκτροφεία δημιουργούν περισσότερα αδέσποτα και αυξάνουν τις αρρώστιες'', προσθέτει η Κλ. Μαλαματίνα.
Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι ο τύφος, η μόρβα και οι λοιμώξεις από παρβοιό. Τους τελευταίους μήνες, στους δρόμους της Αττικής, έχει ξεσπάσει επιδημία μόρβας, που μεταδίδεται από τον έναν σκύλο στον άλλο και προσβάλλει το νευρικό σύστημα, ασθένεια κατά 90% θανατηφόρα.
Κανείς δεν γνώριζε
''Μέχρι το 2009 δεν γνωρίζαμε ότι λειτουργούν παράνομα εκτροφεία σκύλων στη χώρα μας. Νομίζαμε ότι υπάρχουν μόνο στο εξωτερικό γιατί μέσω του παράνομου εμπορίου αρκετά από αυτά έρχονταν για πώληση στην Ελλάδα'', λέει η Ι. Καλφοπούλου.
Η αρχή έγινε με τα Δερβενοχώρια το 2009 και μέσα σε ενάμιση χρόνο αποκαλύφθηκαν τρία ακόμη παράνομα εκτροφεία, στο Αλεποχώρι, στις Σέρρες και στο Κερατσίνι.
Στα Δερβενοχώρια βρέθηκαν 54 σκυλιά, τα οποία ζούσαν κλεισμένα σε κοντέινερ και σε ψυγεία, μέσα στις ακαθαρσίες τους. Όλα ήταν άρρωστα με ψωρίαση, δερματίτιδα, κάποια ήταν παράλυτα ενώ πολλά είχν πληγές σε μια προσπάθεια να φαγωθούν μεταξύ τους, λόγω της ασιτίας.
Οι ιδιοκτήτες του κολαστηρίου, οι οποίοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, δέχθηκαν να απελευθερώσουν τα ζώα και έτσι η υπόθεση δεν έφτασε στη δικαιοσύνη.
Λίγους μήνες αργότερα, εντοπίστηκε νέο κολαστήριο στο Αλεποχώρι, κοντά στα Μέγαρα. Σ'ένα εγκαταλελειμμένο πτηνοτροφείο, μαζί με γάτες, κότες, κουνέλια και πουλιά, βρέθηκαν στιβαγμένα 58 σκυλιά από 30 διαφορετικές ράτσες, ανάμεσα τους ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.
''Μπήκαμε μέσα με την Αστυνομία φορώντας μάσκες, γιατί δεν μπορούσαμε να αντέξουμε την βρόμα. Αντικρίσαμε άρρωστα σκυλιά, χωρίς νερό και φαγητό, σε κλουβιά, εικόνες αποκρουστικές'', περιγράφει η Ι. Καλφοπούλου.
Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια και η καταδικαστική απόφαση για τους ιδιοκτήτες του παράνομου εκτροφείου εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, επιβάλλοντας την ''αστεία'' ποινή: 3 μήνες προφυλάκιση με τριετή αναστολή. Οι ένοχοι ήταν ιδιοκτήτες καταστήματος πώλησης κατοικιδίων, το οποίο εξακολουθούν να διατηρούν μέχρι σήμερα στην Αθήνα!
Οδηγίες προς φιλόζωους
Οι φιλοζωικές οργανώσεις συνιστούν σε όποιον επιθυμεί να αγοράσει ένα κατοικίδιο να αποφεύγει τις μικρές αγγελίες και τα αμφιλεγόμενα pet shops, γιατί ενδέχεται τα ζώα που διακινούνται να προέρχονται από παράνομα εκτροφεία.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ζητούν το πιστοποιητικό προέλευσης και το βιβλιάριο υγείας του ζώου.
Σχόλια