Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 05:32:30

rss

αναζήτηση

makripano

Η δραστήρια Πόντια που βρίσκεται πίσω από την εξαιρετική πρωτοβουλία Πατούλη για το πανό της γενοκτονίας στην Περιφέρεια!



Αλλάξτε μέγεθος

pano genoktonia

Ιδιαίτερα συγκινημένοι δήλωσαν οι Πόντιοι όλης της Αττικής από την πρωτοβουλία του Γιώργου Πατούλη να αναρτήσει ένα γιγαντιαίο πανό στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας, στη λεωφόρο Συγγρού, με το οποίο τιμήθηκε η 101η επέτειος της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Βέβαια τίποτε δεν είναι τυχαίο όταν στην Περιφέρεια Αττικής έχουν εκλεγεί δραστήριοι Πόντιοι οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη τους για τον Πόντο αλλά και την έμπρακτη προσφορά τους στο ποντιακό στοιχείο της πατρίδας μας.

Το τεράστιο πανό ήταν μια ιδέα της Πόντιας περιφερειακής συμβούλου και εντεταλμένης Υποδομών και Τεχνικών Έργων, Ευρώπης Κοσμίδη της οποίας η οικογένεια βίωσε τόσο τη γενοκτονία όσο και τον ξεριζωμό του ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η κα Κοσμίδη φέρει το όνομα της γιαγιάς της, μιας γυναίκας ηρωίδας του Πόντου η οποία κατάφερε να γλιτώσει από το τουρκικό μαχαίρι και να δημιουργήσει μια εξαιρετική οικογένεια πιστή στις ποντιακές παραδόσεις.

Η Ευρώπη Κοσμίδη η νεότερη λοιπόν έθεσε πριν από λίγες ημέρες το θέμα του πανό στον κ. Πατούλη ο οποίος αποδέχθηκε με ενθουσιασμό της ιδέα και έδωσε εντολή για τα περαιτέρω ώστε όλα να είναι έτοιμα ανήμερα της επετείου.

Κερδισμένη βέβαια ήταν η μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού αφού για πρώτη φορά ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσε ένα πρωτότυπο όσο και ουσιαστικό παρόν σε μια κορυφαία όσο και τραγική στιγμή του Ελληνισμού.

Κάτι που έγινε σαφές και από τη λιτή αλλά ουσιαστική δήλωση του περιφερειάρχη: «9 Μαΐου 1919 - Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 353.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους Νεότουρκους. Ο τουρκικός εθνικισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οδήγησε στη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία. Αυτά τα χώματα ποτίστηκαν με αίμα αθώων Ελλήνων. Κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται. Το πανό στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής είναι η ελάχιστη ένδειξη τιμής στους Πόντιους μας».

kosmidi mnimi

Σχόλια