Date2

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 02:47:04

rss

αναζήτηση

makripano

Ακροδεξιό άνοιγμα Τζήμερου και μέσω Ανατ. Αττικής, με φόντο τις εθνικές εκλογές.

Αλλάξτε μέγεθος

tzimpandoum

Ο Θάνος Τζήμερος είναι ένας σκληρός αλλά και, αναμφισβήτητα, έξυπνος πολιτικός.

Με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει αρκετά κοινά ως προς τον φιλελευθερισμό που τον διακρίνει στις θέσεις του για την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση.

Δεν πρόκειται όμως ποτέ να συνεργαστεί μαζί της, γιατί αφενός κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αποστροφή του για τις πελατειακές σχέσεις που, όπως υποστηρίζει, δεσπόζουν στη γαλάζια παράταξη και αφετέρου, αυτά τα οποία λέει, τα πιστεύει και θέλει να τα εφαρμόσει.

Στις προηγούμενες εκλογές είχε ανοιχτεί προς το φιλελεύθερο κέντρο και τη «Δράση». Οι αριστερόστροφες αντιλήψεις αυτής της πτέρυγας ωστόσο, όχι μόνο δεν του απέδωσαν καρπούς, αλλά έθεσαν σε κίνδυνο και τη βάση του κόμματός του, η οποία είναι υπέρ του δέοντος συντηρητική για να ανέχεται πρόσωπα σαν τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και αρκετούς άλλους.

Ο Θάνος Τζήμερος πιστεύει στην ελευθερία. Είναι ένας ελευθεριακός πολιτικός, αυτό που στο εξωτερικό θα αποκαλούσαν libertarian.

Εν αντιθέσει με του κλασσικούς φιλελεύθερους πιστεύει στην έννοια του έθνους και συγχρόνως, έχει σκληρές θέσεις για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, πάντοτε στο βαθμό που αυτά απειλούν την ελευθερία των πολιτών και το σύγχρονο κράτος που αυτός οραματίζεται.

Επιπλέον, αν και φανατικός Ευρωπαϊστής, δε διστάζει να επιτίθεται στον συγκεντρωτισμό των Βρυξελλών και σε κάθε περίπτωση δεν συμμερίζεται τις αντιλήψεις όσων ευαγγελίζονται μία συγκεντρωτική Ευρώπη με σοβιετικά και κρατικιστικά χαρακτηριστικά. Έχει δε ανοίξει πόλεμο με το ΚΚΕ, το οποίο τον αναγνωρίζει ως το μεγαλύτερο εχθρό του στο λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο».

Στις πολλαπλές εκλογές της 26ης Μαΐου κατεβάζει ένα φιλοευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο, αλλά στην Περιφέρεια, όπου προβλέπεται να διπλασιάσει τα ποσοστά του και να εκλέξει τουλάχιστον πέντε περιφερειακούς συμβούλους, κάνει ένα άνοιγμα που κανείς δεν περίμενε.

Ενέταξε στο ψηφοδέλτιο της Ανατολικής Αττικής τον Παναγιώτη Δούμα, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ήταν αντιπρόεδρος της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη και είναι γνωστός για τις πολύ σκληρές θέσεις του στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, της οπλοκατοχής, των αμβλώσεων και των εθνικών θεμάτων.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο της «Δημιουργίας στην Αττική» του κ. Τζήμερου δεν περιλαμβάνει κανέναν υποψήφιο που το όνομά του να αρχίζει από τα γράμματα «α», «β» και «γ», με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης Δούμας να είναι στην κορυφή του!

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι με εύσχημο τρόπο ο... αρχηγός σιγοντάρει τον κ. Δούμα βλέποντας μπροστά και δη τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Την ίδια ώρα, από τα κόμματα του ευρύτερου, λεγόμενου, πατριωτικού χώρου, κανένα δεν εμφανίζεται να εκλέγεται στις ευρωεκλογές. Αυτό θα σημάνει νέες ζυμώσεις στην ακροδεξιά από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών και εκεί πλέον ο κ. Τζήμερος με την προσδοκώμενη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του επιτυχία του στις περιφερειακές εκλογές θα έχει πατήσει πόδι, διεκδικώντας την προτίμηση αρκετών ακροδεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θέλουν να δώσουν ψήφο ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Δούμας από την πλευρά του δηλώνει κοντά στις θέσεις του Τζήμερου για την οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, οπότε αυτό ίσως αποτελέσει μία συμμαχία που θα προσελκύσει αρκετούς δεξιούς μέχρι και ακροδεξιούς που δεν διακρίνουν προοπτική στα σχήματα που συνθέτουν το ψηφιδωτό της δεξιάς παράταξης ενόψει των βουλευτικών εκλογών όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Σχόλια