Date2

Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024 08:58:22

rss

αναζήτηση

makripano

Ο Νίκος Καντερές εξηγεί τί συνέβη στην Καρδίτσα: Την έπνιξαν τα νερά του Αιγαίου και όχι του Ιονίου



Αλλάξτε μέγεθος

karditsa kanteres

Κάνοντας μία εκτίμηση για τη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας. Τη Δευτέρα 14/9 δημιουργήθηκε ένας μεσογειακός κυκλώνας σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λιβύης,ο οποίος διαγράφοντας την ημικυκλική - ημιτονοειδή τροχιά τη Τετάρτη 16/9 ανέβηκε στη κεντρική Μεσόγειο προκαλώντας εκτεταμένες βροχοπτώσεις λόγω των ζεστών νερών της θάλασσας.

Κατεβαίνοντας προς τη χώρα μας ήρθε τη Πέμπτη 17/9 σαν βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προξενώντας κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα με συνεχείς έντονες βροχές,χωρίς καταιγίδες,και ανέμους έντασης 9 και 10 μποφόρ.

Το χαμηλό αυτό βαθμιαία εξασθένησε,γιατί με βαρομετρική πίεση στο κέντρο 1000 ακόμη και 995hPa δεν αποκαλείται κυκλώνας.

Από εκεί ΔΥΣΤΥΧΩΣ συνεχίζεται το κακό, καθώς εξακολουθεί να συνδυάζεται με τον αντικυκλώνα (υψηλές πιέσεις) των Βαλκανίων με αποτέλεσμα να μεταφέρονται με τους ανατολικούς και νοτιοανατολικούς ανέμους συνεχώς υγρές και θερμές αέριες μάζες από το κεντρικό Αιγαίο στη κεντρική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και κυρίως τη δυτική Θεσσαλία.

Οι αέριες αυτές μάζες ανολισθαίνουν στους ορεινούς όγκους και δημιουργούν στρατόμορφες νεφώσεις και κορεσμό από υγρασία στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας, χωρίς τις προηγούμενες ημέρες να έχουμε βροχές σε αυτές τις περιοχές.

Η παραμονή του χαμηλού στο κεντρικό Ιόνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτείνει το κακό και εάν είχε φύγει νωριτέρα νομίζω θα είχε αποφευχθεί το κακό!

Καθώς άρχισαν να “ξεχύνονται” οι ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια πάνω στις υγρές και θερμές (ΔΕΝ υπήρξε άλλο βαρομετρικό χαμηλό όπως κακώς αναφέρθηκε) προκλήθηκαν παρατεταμένες και ισχυρές βροχές κυρίως στους ορεινούς όγκους και τα ποτάμια, μεγάλα και μικρά, κατέβασαν τα νερά στο θεσσαλικό κάμπο και κυρίως τη Καρδίτσα πνίγοντας τη πόλη.

Φεύγοντας το χαμηλό για τον ίδιο λόγο με πολύ μικρότερη ένταση υπήρξαν ισχυρές βροχές στη βορειοανατολική Πελοπόννησο και φθάνοντας στη Κρήτη πρόσκαιρα ενισχύθηκε και δίδοντας τις τελευταίες βροχές και καταιγίδες.

Οι προγνωστικοί χάρτες δεν έδειχναν σε αυτό το βαθμό τη κακοκαιρία για τη Θεσσαλία, αλλά τα μεγάλα ύψη βροχής που καταγραφόταν από το απόγευμα της Παρασκευής “φώναζαν”!

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια