Date2

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024 23:27:13

rss

αναζήτηση

makripano

Πού θα χτυπήσει ο Ιανός στις περιοχές της Ανατ. Αττικής - Ποιες θα είναι οι πιο δύσκολες ώρες! (Βίντεο & Χάρτης)Αλλάξτε μέγεθος

ianos3 anatt

Από το πρωί της Παρασκευής (18/9/20) θα ξεκινήσει ο Ιανός να... δείχνει τα δόντια του στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής μετεωρολογικά στοιχεία η κακοκαιρία θα είναι μεν έντονη όμως στην πορεία της από τη νοτιοδυτική Ελλάδα προς την Αττική, ενδεχομένως να εκτονωθεί μερικώς.

Οι πιο δύσκολες ώρες αναμένονται από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ πολύ ισχυροί άνεμοι που κατά περιοχές και χρονικά διαστήματα θα φτάσουν ακόμη και τα 9 μποφόρ αναμένονται και την Κυριακή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει όλοι οι πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πλησιάζουν τις περιοχές τους.

Για τον λόγο αυτό πρέπει όλοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας η οποία επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Έτσι:

  • Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο.
  • Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ.
  • Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές.
  • Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά.
  • Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Για όλα αυτά πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή αλλά και να δώσουμε έμφαση στις εξής τέσσερις σημαντικές οδηγίες - επισημάνσεις – προειδοποιήσεις:

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

2. Να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους.

3. Να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρά τους ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

4. Να μη διασχίζουν για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή.

Σε ό,τι αφορά τώρα την εξέλιξη του καιρού στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr) προβλέπουν τα εξής:

Ανάβυσσος, Π. Φώκαια, Σαρωνίδα, Λαγονήσι, παράλια Κορωπίου

Οι πρώτες ψιχάλες θα πέσουν στις περιοχές αυτές από τις 9 το πρωί της Παρασκευής και μετά. Από τις 12 το μεσημέρι θα ενταθούν οι άνεμοι με ριπές τους να φτάνουν και τα 7 μποφόρ ενώ καταιγίδες αναμένονται λίγες ώρες αργότερα και δεν πρόκειται να κοπάσουν πριν από τις 9 – 10 το πρωί του Σαββάτου. Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι καταιγίδες θα κοπάσουν (δεν θα σταματήσει όμως η βροχή) και μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ενταθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν τα 5 μποφόρ με ριπές όμως στα 7. Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 26 και το Σάββατο μεταξύ 21 και 24 βαθμών Κελσίου. Καλό θα είναι να αποφευχθεί η προσέγγιση σε παραλίες (π.χ. Αγ. Μαρίνας, Αγ. Δημητρίου, Λαγονησίου, Αγ. Νικολάου, Αναβύσσου) όπου κατά διαστήματα οι βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι θα δημιουργούν έντονο κυματισμό αφού θα πνέουν με 5 μποφόρ.

Κορωπί, Παιανία

Στις περιοχές αυτές οι πρώτες ψιχάλες του Ιανού θα ξεκινήσουν από το ξημέρωμα της Παρασκευής. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από νωρίς το μεσημέρι με καταιγίδες οι οποίες θα διαρκέσουν για 24 ώρες (μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου) που θα δώσουν τη θέση τους σε βροχές. Οι άνεμοι αναμένεται να ενταθούν κατά διαστήματα το Σάββατο, φθάνοντας με ριπές τα 7 μποφόρ (μεσημέρι και βράδυ του Σαββάτου και σχεδόν ολόκληρη την Κυριακή). Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 25 και το Σάββατο μεταξύ 20 και 23 βαθμών Κελσίου.

Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Γραμματικό

Οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσουν μέχρι μετά το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 4 μποφόρ. Οι άνεμοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ (με ριπές έως και 7) από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά και καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Παρασκευή μεταξύ 22 και 24 και το Σάββατο 21 και 24 βαθμών Κελσίου. Η θάλασσα στις παραλίες του Δήμου Μαραθώνα δεν θα είναι... προσβάσιμη λόγω των βοριάδων που όλες τις μέρες δεν θα πνέουν με ένταση μικρότερη από τα 4 μποφόρ.

Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα

Καταιγίδες και άνεμοι έντασης 5 μποφόρ με ριπές έως 7 θα κάνουν την εμφάνισή τους στις περιοχές αυτές από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (που θα διαδεχτούν για ένα διάστημα βροχές) και θα συνεχιστούν μέχρι και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Κατά διαστήματα θα συνεχίσουν να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα συνεχίσουν κι όταν οι καταιγίδες σταματήσουν και καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Παρασκευή από 22 έως και 25 και το Σάββατο από 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Σπάτα, Πικέρμι, Παλλήνη, Γέρακας

Από το μεσημέρι της Παρασκευής θα ξεκινήσουν βροχές και από νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ενταθούν και οι βόρειοι άνεμοι φτάνοντας τα 5 μποφόρ με ριπές που θα ξεπερνούν τα 7. Καταιγίδες αναμένονται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Μπορεί οι καταιγίδες να κοπάσουν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου όμως οθι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και καθ' όλη τη διάρκεια της Κυριακής νε ένταση 5 και με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία την Παρασκευή θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 26 και το Σάββατο μεταξύ 21 και 24 βαθμών Κελσίου.

Λαύριο, παράλια Κερατέας

Οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (θα έχει προηγηθεί ψιλόβροχο) και θα ενταθούν από νωρίς το βράδυ της ίδιας ημέρας ενώ θα συνεχιστούν μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής αλλά και μετά το μεσημέρι του Σαββάτου οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5 και με με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Καλό να είναι να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στις παραλίες από τα Λεγραινά έως και την Κακή Θάλασσα τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή. Η θερμοκρασία την παρασκευή θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 26 και το Σάββατο μεταξύ 21 και 23 βαθμών Κελσίου.

Πόρτο Ράφτη – Αυλάκι – Βραυρώνα

Με πολλές βροχές από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά θα κυλήσει το χρονικό αυτό διάστημα ενώ καταιγίδες αναμένονται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Ισχυροί άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ αναμένονται το μεσημέρι και το απόγευμα της Παρασκευής ενώ ανάλογης έντασης άνεμοι προβλέπονται και από το μεσημέρι του Σαββάτου που θα φτάσουν ακόμη και τα 9 σχεδόν μποφόρ διαστήματα της Κυριακής (πρωινές και μεσημεριανές ώρες). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Παρασκευή μεταξύ 22 και 26 και το Σάββατο μεταξύ 22 και 24 βαθμών Κελσίου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες κατά την προσέγγισή τους στις παραλίες (κυρίως στη μεγάλη προς Αυλάκι) η οποία κρίνεται επικίνδυνη για κολύμβηση κυρίως την Κυριακή λόγω των ισχυρότατων ανέμων που θα πνέουν.

Αρτέμιδα – Ραφήνα

Η Παρασκευή θα ξεκινήσει με ψιλόβροχο και καταιγίδες αναμένεται να ξεσπάσουν από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και να διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Μόλις κοπάσουν αλλά και ολόκληρη την Κυριακή θα πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 έως και 9 μποφόρ (Κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Παρασκευή μεταξύ 22 και 24 και το Σάββατο μεταξύ 21 και 24 βαθμών Κελσίου.

Βάρη – Βάρκιζα – Βούλα – Βουλιαγμένη

Οι καταιγίδες στις περιοχές αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής και να διαρκέσουν έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Επίσης από το μεσημέρι έως και το απόγευμα της Παρασκευής αναμένονται ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 7 μποφόρ. Στη συνέχεια θα κοπάσουν για να επανεμφανιστούν το μεσημέρι του Σαββάτου και να διαρκέσουν έως το μεσημέρι της Κυριακής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί την Παρασκευή μεταξύ 23 και 26 και το Σάββατο μεταξύ 22 και 25 βαθμών Κελσίου.

Οι θάλασσες

Στον Σαρωνικό το βράδυ της Παρασκευής θα πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ οι οποίοι στη συνέχεια (πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου) θα μειωθούν στα 6 για να ενταθούν και πάλι τα ξημερώματα της Κυριακής (7 μποφόρ). Πάντως καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου δεν θα πέσουν κάτω από 5 μποφόρ.

Στον Νότιο Ευβοϊκό Παρασκευή και Σάββατο οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση που κυμαίνεται από 4 έως 6 μποφόρ όμως την Κυριακή το σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Τότε η έντασή τους θα φτάσει ακόμη και τα 8 μποφόρ!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την πορεία που προβλέπεται να ακολουθήσει η κακοκαιρία Ιανός:

 

Δείτε στον χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί τις περιοχές που υπάρξει έντονη δραστηριότητα κεραυνών (το πρωί του Σαββάτου 19/9):

keravnoi

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια