Date2

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024 01:33:11

rss

αναζήτηση

makripano

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αγωνία για την… ομηρία του ΚΕΛ ΜεσογείωνΑλλάξτε μέγεθος

viologikos Mesogeia

Οι διαρκείς προσφυγές κατά της κατασκευής του έργου επεξεργασίας λυμάτων στις περιοχές Κορωπίου και Παιανίας, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την υλοποίησή του!

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί σχετικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας 29 αιτήσεις ακύρωσης, αναστολής και ασφαλιστικών μέτρων από όλους διαγωνιζόμενες εταιρείες αλλά και φορείς και κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα όμως με τα υπάρχοντα στοιχεία όσες από αυτές συζητήθηκαν στα δικαστήρια, απορρίφθηκαν!
Και ενώ όλα λειτουργούν υπέρ του έργου μια τελευταία προσφυγή 22 κατοίκων που αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους έρχεται να δημιουργήσει νέα προσκόμματα.
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για την υπογραφή της Σύμβασης, προκειμένου να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια ενώ παράλληλα το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ακαθάρτων ολόκληρης της περιοχής, που επιβαρύνεται για πολλές δεκαετίες από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, διαρκώς εντείνεται. Και σα να μην έφταναν αυτά ο κίνδυνος για την επιβολή νέων προστίμων και μάλιστα αυστηρότερων από την Ε.Ε. είναι και πάλι ορατός!

Η συνάντηση Σγουρού – Μενουδάκου

Τελευταία εξέλιξη στο θέμα ήταν η επίσκεψη του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού στον Πρόεδρο του ΣτΕ Κωνσταντίνο Μενουδάκο με τον οποίο συζήτησε το πρόβλημα. Μάλιστα σε σκληρή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο κ. Σγουρός μετά την επίσκεψή του στον ανώτατο δικαστικό λειτουργό έκανε λόγο για «μια παγκόσμια πρωτοτυπία και ίσως ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας» αναφερόμενος στον πολύ μεγάλο αριθμό προσφυγών στη Δικαιοσύνη από διάφορους ενδιαφερόμενους.
«Για ένα μόνο έργο έχουν απασχοληθεί 29 φορές τα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και ακόμη δεν μπορούμε να καταλήξουμε οριστικά και να υπογράψουμε τη σύμβαση. Και δεν μετράω σε αυτά τις αμέτρητες διοικητικές ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής, της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις καταγγελίες στις Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λυπηρό να μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απορροφήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και εμείς ως χώρα να έχουμε θεσμοθετήσει αυτή την τραγελαφική διαδικασία για την κατασκευή των δημοσίων έργων» αναφέρει ο Περιφερειάρχης στην ίδια ανακοίνωσή του.

Έκκληση αγωνίας

Ο κ. Σγουρός απευθύνει έκκληση αγωνίας προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης «να αναλογιστούν τις συνέπειες για τη χώρα όλης αυτής της διαδικασίας και να αναμορφώσουν άμεσα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των διαγωνισμών δημοσίων έργων. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις, και να ανεχόμαστε διαδικασίες που μόνο σε δικαιικό σύστημα πολιτισμένης χώρας δεν παραπέμπουν....».
Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του ΣτΕ για τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τη νομοθετική εξουσία «να μας λύσει επιτέλους τα χέρια και στη Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη και να εκσυγχρονίσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προς όφελος της χώρας».
Διαβάστε εδώ από ποιους έχουν κατατεθεί όλες οι προσφυγές:

Σχόλια