Θαν. Μαρτίνος (επ. διδάκτορας Πανεπιστημίου Πειραιά): Ένας Έλληνας παρών στις ώρες της μεγάλης ανάγκης (Συνέντευξη)
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 11:15
Τους λόγους που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Πειραιά στην ομόφωνη απόφαση για την αναγόρευση του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου ως επιτίμου διδάκτορος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του ιστορικού εκπαιδευτικού ιδρύματος του πρώτου λιμανιού της χώρας, ανέλυσε σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό planetwebradio.gr, o πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς.
Μιλώντας στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» και στον Κώστα Τσαπάκη, ο καθηγητής Γ. Θεοτοκάς αναφέρθηκε τόσο στο διαδικαστικό της αναγόρευσης όσο και στους λόγους της επιτιμοποίησης του διακεκριμένου ανδρός ο οποίος έχει συμβάλει με την επιχειρηματική δράση του στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ έχει επιδείξει και σημαντική κοινωνική δράση και προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.
Σημειώνεται ότι η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου (Laudatio) από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητή Γιάννη Θεοτοκά.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τιμά μια ηγετική μορφή της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και έναν άνθρωπο πρότυπο.
Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που απονέμεται στον Θανάση Μαρτίνο συνοψίζει την συνολική προσφορά του στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και την σημαντική κοινωνική προσφορά του μέσω της υποστήριξης δομών και τη συνεχόμενη και ουσιαστική συνδρομή στην παιδεία, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.
Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι ο Έλληνας, που δήλωσε παρόντας, στις ώρες της μεγάλης ανάγκης καθώς η χώρα ζούσε μια υπερδεκαετή κρίση επιχειρηματικότητας και αξιών, μια κρίση προτύπων.
Προέτρεψε δε τους φοιτητές να εμπνευστούν και να αντλήσουν μαθήματα ζωής, ώστε να χαράξουν τη δική τους πορεία, αφήνοντας το στίγμα τους στις επόμενες γενιές.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Καθηγητής Άγγελος Παντουβάκης στην προσφώνησή του εξήρε την μετριοπάθεια και τη σεμνότητα του τιμώμενου, που υπηρέτησε άριστα τις καταβολές του, την κουλτούρα του, την οικογένειά του και τον τόπο του.
Σεμνό υπηρέτη και λειτουργό της αξίας του μέτρου, που αναδεικνύει με σεβασμό τους ανθρώπους, τις αξίες τους και τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί με αγάπη προς όφελος του κοινού καλού.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Αθανασίου Μαρτίνου, διακεκριμένου εφοπλιστή που έχει συμβάλει με την επιχειρηματική δράση του στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και προσωπικότητας με σημαντική κοινωνική δράση και προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.
Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή, που του επιφύλαξαν παρατήρησε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής ναυτιλίας είναι το ίδιο το DNA των Ελλήνων.
Η ευστροφία η ευελιξία και το φιλότιμο, η στρατηγική διαχείριση των κρίσιμων αποφάσεων, η συνεχής τους παρουσία και η διοίκηση δια του παραδείγματος μετατρέπει τη μικρή σε μέγεθος Ελλάδα σε μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη.
Η μόρφωση στελεχών, που το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει αναλάβει με τόση επιτυχία τα τελευταία πενήντα χρόνια, συμβάλει σημαντικά καθώς οι απόφοιτοι του διαπρέπουν σε εταιρίες ανά τον κόσμο.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Κώτσηρας, η τότε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου και πλήθος βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ιεράρχες, κορυφαία στελέχη φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού ενώ τον τομέα της Ελληνικής Ναυτιλίας εκπροσώπησαν η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, πλήθος πλοιοκτητών και εκπροσώπων των συλλογικών τους οργάνων και διακεκριμένων στελεχών εταιρειών και φορέων.
Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Καθηγητή Γιάννη Θεοτοκά καθώς και ένα απόσπασμα της ομιλίας του Θανάση Μαρτίνου:
Ακολουθήστε μας και στο twitter!
Σχόλια