Date2

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023 08:42:39

rss

αναζήτηση

makripano

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Stop στις εργασίες με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ!



Αλλάξτε μέγεθος

megrema polites

Δεκτό έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το αίτημα φορέων και κατοίκων της Ραφήνας για προσωρινή διαταγή αναστολής των πράξεων οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ επί της αίτησής τους κατά του Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης του ρέματος που εκκρεμεί από το 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος «το αίτημα προσωρινής διακοπής των εργασιών κατατέθηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη του έργου διευθέτησης που έγινε στις 24/4/23. Τότε, η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΑΤ που εκτελούσε το έργο για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, με εκσκαφείς και ερπυστριοφόρα μηχανήματα αποψίλωσε περίπου 300 μέτρα στην κοίτη και τμήμα των πρανών, ανάντη της γέφυρας Χρ. Σμύρνης».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το ρέμα Ραφήνας είναι χαρακτηρισμένο υδατόρεμα και υγρότοπος Α’ Προτεραιότητας του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ν.4277/2014), ενταγμένο στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την προστασία των υδάτων ως “περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών”.

Προστίθεται δε ότι «ειδικά το τμήμα στο οποίο έγινε η επέμβαση είναι οριοθετημένος υγρότοπος (αρ.54 ν.4559/2018) στον οποίο απαγορεύεται κάθε παρέμβαση μέχρι την οριστική του οριοθέτηση με Π.Δ., το οποίο δεν έχει ακόμα εκδοθεί».

Και συνεχίζει: «Επιπλέον, η επέμβαση έγινε μέσα στην αναπαραγωγική περίοδο των ειδών, τη στιγμή που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έχουν καταγραφεί 25 προστατευόμενα είδη, κάποια εκ των οποίων απειλούμενα, και συγκεκριμένα 22 είδη πουλιών του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα πουλιά, 2 είδη ψαριών (το χέλι μάλιστα, κρισίμως κινδυνεύον είδος, σε μεγάλους πληθυσμούς) και ένα είδος νεροχελώνας.

Από την ημέρα την επέμβασης μέχρι σήμερα, παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης αναστολής, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας μαζί με δεκάδες κατοίκους της περιοχής, καθημερινά οργανώνουν περιφρούρηση έξω από το εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, για να μη μπουν ξανά μπουλντόζες στο ποτάμι και προκληθεί μη αντιστρεπτή περιβαλλοντική ζημιά», καταλήγει η ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει προσωρινά τους κατοίκους».

Σημειώνεται εξάλλου ότι η αίτηση αναστολής θα συζητηθεί από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ τη Δευτέρα 15/5/23.

«Στο ύψος των περιστάσεων»

Ο δικηγόρος των αιτούντων Γιώργος Μπάλιας δήλωσε: «Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ, σήμερα (σ.σ.: 10/5/23) με την έκδοση της προσωρινής διαταγής για διακοπή των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, εκτιμώντας ότι η συνέχιση των εργασιών θα επιφέρει μη αντιστρέψιμη βλάβη στο ποτάμιο οικοσύστημα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ολοκλήρωση της νίκης στη δίκη της αίτησης ακύρωσης στις 4/10/2023».

Η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας εκτιμά ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι μία νίκη για όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στα καλέσματα και στήριξε τον αγώνα μέχρι σήμερα και καλεί σε επαγρύπνηση γιατί ο αγώνας για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής, δεν έχει τελειώσει.

Τι "λέει" ο δήμος

Κύκλοι πάντως του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου από τους οποίους ζητήθηκε να σχολιάσουν την παραπάνω εξέλιξη, ανέφεραν ότι η προσωρινή αυτή διαταγή δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο αφού άλλωστε τη Δευτέρα 15 Μαίου θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Διαβάστε σχετικά: Αντιπλημμυρικά έργα στο Μ. Ρέμα Ραφήνας: Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Β. Μπουρνούς και Κίνησης Πολιτών (Συνεντεύξεις)

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια