Date2

Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 16:37:44

rss

αναζήτηση

makripano

Κορωνοϊός: Έτσι, μόνο, θα σουβλίσουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα ή θα ακολουθήσουμε τη Μεσογείτικη παράδοση!

Αλλάξτε μέγεθος

ovelias pasxa

Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία την Κυριακή του Πάσχα!

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η συγκέντρωση πολλών ατόμων για το ψήσιμο και τα τρικούβερτα γλέντα άλλων εποχών, πρέπει να τα ξεχάσουμε αφού ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού παραμένει ζωντανός.

Έτσι είναι δεδομένη πλέον η απαγόρευση «δημοσίου» ψησίματος όχι μόνο στον δρόμο (κάτι που γίνεται σε πολλές περιοχές κυρίως αστικές όπου δεν υπάρχουν και αυλές) αλλά και σε πυλωτές πολυκατοικιών ή σε άλλους κοινούς χώρους όπου μαζεύονταν δύο τρεις οικογένειες και γλεντούσαν δίπλα δίπλα.

Αντιθέτως καλά είναι τα νέα για τις οικογένειες (όσους δηλαδή διαβιούν στο ίδιο σπίτι) και έχουν είτε τη δική τους αυλή είτε το δικό τους μπαλκόνι.

Αυτοί μπορούν να στήσουν τη σούβλα τους και να χαρούν τη διαδικασία του ψησίματος και τη νοστιμιά του οβελία.

Εννοείται βέβαια ότι θα πρέπει να μην ενοχλούν τους γείτονες αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την περίοδο του κορωνοϊού.

Ικανή και αναγκαία συνθήκη, στο παραδοσιακό έθιμο να συμμετέχουν μόνον όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι και κανείς παραπάνω!

Οι υπόλοιποι μπορούν να αρκεστούν σε αρνί στον φούρνο ή με όποιον άλλο τρόπο επιθυμούν να το μαγειρέψουν φτάνει να συμμορφωθούν στα περιοριστικά μέτρα.

Στα οποία περιλαμβάνεται και το ψήσιμο στο διπλανό άδειο οικόπεδο! Εκτός εάν επιθυμείτε μαζί με τον «παράνομο» οβελία να… γευτείτε και τα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλουν είτε οι αστυνομικοί είτε οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα περιπολούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα.

Η ευκαιρία της μεσογείτικης παράδοσης

Και βέβαια στα Μεσόγεια είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακές μεσογείτικες λιχουδιές από την εποχή που το ψήσιμο του οβελία δεν ανήκε στις τοπικές παραδόσεις.

Σε αντίθεση με τη γεμιστή πατσά που αυτή, όπως μας έχει επισημάνει ο γνωστός λαογράφος της περιοχής Γιάννης Πρόφης, αποτελούσε τη σπεσιαλιτές τπου αναστάσιμου δείπνου.

«Οι Μεσογείτισες νοικοκυρές έπλεναν και ζεμάταγαν καλά την πατσά του αρνιού ή του σφαχτού που είχαν σφάξει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τη γέμιζαν, όχι όμως πολύ, με χλωρό ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και άνηθο. Την αλάτιζαν και την έβαζαν σε ταψί με μπόλικο λάδι και λεμόνι και την έψηναν στο φούρνο που άναβαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας», έχει αναφέρει σχετικά στο notioanatolika.gr ο κ. Πρόφης.

Και αυτό το παραδοσιακό φαγητό ήταν, μέχρι το 1920 περίπου, το κατ’ εξοχή μεσογείτικο φαγητό του Πάσχα!

Σχόλια