Date2

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024 04:09:26

rss

αναζήτηση

makripano

Ξενάγηση διαμαρτυρίας στον Ναό του Ζωστήρα Απόλλωνα



Αλλάξτε μέγεθος

apollon diamartiria1

Θέλεις 40” Samsung τηλεόραση 3D. Εχεις δώρο έως 99€! Πρόλαβε την προσφορά στο Public.gr  

Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των κοινωνικών κινημάτων, της επιστημονικής κοινότητας και γενικότερα όλων των πολιτών τόνισε ο αρχαιολόγος και μέλος της γραμματείας του Δικτύου Προστασίας Σαρωνικού Μάκης Σταύρου, μιλώντας στην ξενάγηση διαμαρτυρίας ενάντια στην εκποίηση του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα που οργάνωσαν με πρωτοβουλία της Εναλλακτικής Δράσης πολλές συλλογικότητες του Δικτύου Σαρωνικού την Κυριακή 21 Απριλίου.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται», επεσήμανε ο ομιλητής πριν από την ξενάγηση «ότι ο ναός προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Όμως όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων:

  • Τί είδους προστασία "προστασία" του μνημείου μπορεί να υπάρξει όταν οι όροι χρήσης και δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του μνημείου, μπορούν σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους να διαμορφωθούν κατά το δοκούν από τον όποιο επενδυτή;
  • Υπάρχει "ανάδειξη" σε έναν ναό, που βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση και στον οποίο η πρόσβαση στους επισκέπτες εξαρτιέται από τη βούληση του ιδιοκτήτη;
  • Τι σημαίνει τελικά "δημόσια περιουσία", όταν ολόκληρη η έκταση του "Αστέρα", με τον αιγιαλό, την παραλία, τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, και ένα από τα ελάχιστα άκτιστα σημεία του παραλιακού μετώπου της Αττικής μαζί με το πλησίον στην ακτή ευρισκόμενο νησί Φλέβες εκποιείται σε ιδιώτες;
  • Για ποιον λόγο, ενώ ο ναός έχει γύρω του – με βάση την ισχύουσα κήρυξη- ζώνη προστασίας 100 μ., ανοίγει τώρα θέμα αναοριοθέτησής της;».

Η ξενάγηση που ακολούθησε έγινε τόσο στο ναό, όσο και στην οικία του ιερέως, ένα πολύ σημαντικό μνημείο κοντά στο Ναό και έξω από την περίφραξη του Αστέρα.

Καταλήγοντας ο Μάκης Σταύρου διατύπωσε τις διεκδικήσεις των κινημάτων που είναι:
1. Να γίνει ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών μνημείων που βρίσκονται στην έκταση του Αστέρα, να περιφραχθούν και να αποτελέσουν αυτοτελή αρχαιολογικό χώρο με ξεχωριστή είσοδο.

2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκποίησης της πευκόφυτης με θαυμάσιες ακτές και μοναδικής αισθητικής χερσονήσου της Βουλιαγμένης, όπως και του νησιού Φλέβες.

3. Η χερσόνησος μαζί με το νησί να ανακηρυχθεί σε οικολογικό πάρκο όπως προτείνει η μελέτη του Πολυτεχνείου του 2004.

Στη διαμαρτυρία εκτός από μέλη και φίλους της Εναλλακτικής Δράσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Οικολογικής Συνεργασίας του Παλαιού Φαλήρου, της Ενότητας Σαρωνικού, της Επιτροπής Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της Εναλλακτικής Δράσης και των Εθελοντών του π. κάμπινγκ της Βούλας.

Σχόλια