Όλη η αλήθεια για το Προεδρικό Διάταγμα «προστασίας» του Υμηττού
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 14:04
Συζητήθηκε την Παρασκευή η αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δήμοι Παιανίας – Γλυκών Νερών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κορωπίου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παπάγου-Χολαργού και Ηλιούπολης και αφορούσε το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού.
Η συζήτηση αυτή θα... συμπληρωθεί από τη συζήτηση, πάλι στο ΣτΕ, των προσφυγών εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι θίγονται από το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.
Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ το μείζον ζήτημα για τους Μεσογείτες και όχι μόνο, τέθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του notioanatolika.gr – και σε συζητήσεις που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ ενόψει... συνεδρίου.
Τα στελέχη του κόμματος ζήτησαν τη στήριξη των διαδικασιών τους από πολλούς Μεσογείτες – παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή – τα οποία όμως αρνήθηκαν να συμβάλλουν καθ' οιονδήποτε τρόπο.
«Υπήρχε από τον νομό Αττικής ένας πρωθυπουργός (Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν βουλευτής Αττικής), ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (Ο Θεόδωρος Πάγκαλος) και μια υφυπουργός (Η Εύη Χριστοφιλοπούλου) και μας αφήσατε να βολοδέρνουμε με το προεδρικό διάταγμα και να παίζουμε κορώνα – γράμματα τις περιουσίες μας» ήταν η φράση που χρησιμοποιήθηκε από τα συγκεκριμένα... τέως στελέχη.
Δέκτες όμως παραπόνων για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε χειριστεί το θέμα έγιναν και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης καθώς και η μοναδική βουλευτής Αττικής του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Και φαινόμενα κερδοσκοπίας
Και ενώ όλοι κατανοούν, τώρα πια ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού μόνο προβλήματα δημιουργεί ενώ δεν προστατεύει ουσιαστικά και τον Υμηττό, γίνεται λόγος και για φαινόμενα κερδοσκοπίας τα οποία εξαιτίας του ευνοούνται!
Δεν είναι τυχαίο, όπως παρατηρούν νομικοί κύκλοι στο notioanatolika.gr, ότι επιτρέπει την ανέγερση αποθηκών και άλλων οικημάτων τα οποία όμως με τον καιρό μπορούν να αλλάξουν χρήση και να μετατραπούν ακόμη και σε τεράστιες και πολυτελείς επαύλεις βουτηγμένες μέσα στο πράσινο!
Για τους Μεσογείτες όμως υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα που πλέον γίνεται ακόμη σοβαρότερο στον καιρό της κρίσης που διάγουμε. Με το Π.Δ. έχουν... αχρηστευθεί μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ζώνη προστασίας Α στην οποία δεν επιτρέπονται καλλιέργειες. Έτσι Μεσογείτες που μια ζωή καλλιεργούσαν τα κτήματά τους ή που έλπιζαν ότι εν μέσω κρίσης θα μπορούσαν να επανενεργοποιήσουν τις καλλιέργειές τους βρέθηκαν κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι και με τον κίνδυνο να πληρώσουν και τα όποια χαράτσια για κάτι που τους είναι παντελώς άχρηστο.
Άλλα μέτρα, άλλα σταθμά
Σε ό,τι αφορά τα οικιστικά, το Π.Δ. είναι τόσο «φτιαγμένο στο πόδι» ώστε υπάρχουν περιοχές όπως για παράδειγμα οι οικισμοί της Αγίας Τριάδας και του Προσηλίου στον Δήμο Παιανίας όπου υπάρχουν αυθαίρετα τα οποία έχουν νομιμοποιηθεί με τον «νόμο Τρίτση» ενώ άλλα, ακριβώς δίπλα, θα μείνουν μια ζωή αυθαίρετα με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες τους!
Το Χέρωμα
Προβληματισμός όμως υπάρχει και για την περιοχή του Χερώματος ο οποίος ανήκει στον Δήμο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης. Και εδώ εντυπωσιάζει η στάση του δημάρχου Σπύρου Πανά ο οποίος βρίσκεται το Π.Δ. σωστό κατά 95%! Παρά ταύτα επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή αν και εμφανίζει δόμηση κατά 80% (διαθέτει περί τις τετρακόσιες κατοικίες) και βρίσκεται σε πεδιάδα χωρίς δέντρα στις παρυφές του Υμηττού, εν τούτοις εντάχθηκε στη Β ζώνη προστασίας. Για την περιοχή αυτή είχε γίνει προσπάθεια στο παρελθόν από το δήμο να ενταχθεί στο σχέδιο. Τώρα, με την εξέλιξη αυτή, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα.
Το «παιχνίδι» των ΜΚΟ
Από την πλευρά του δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης επανέλαβε αυτό που έχει επισημάνει και ο ίδιος και πολλοί άλλοι Κορωπιώτες τον τελευταίο καιρό. Ότι το μεγάλο παιχνίδι στο Π.Δ. παίχτηκε προς όφελος ορισμένων Μ.Κ.Ο. οι οποίες θα πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση του Υμηττού, κάτι το οποίο είχε «συμφωνηθεί» όταν υπουργός Περιβάλλοντος ήταν η κ. Μπιρμπίλη, εποχή κατά την οποία οι ΜΚΟ έλυναν κε έδεναν μέσα στο ΥΠΕΚΑ και στον Οργανισμό Αθήνας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Κορωπί υπάρχουν οικισμοί κτισμένοι πριν από το 1978, που τώρα υπάγονται στο Π.Δ., ελιές εκατοντάδων ετών που τώρα απαγορεύεται πλέον να καλλιεργηθούν, και περιουσίες που δημεύονται.
Αναμφισβήτητα οι όποιες αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία από δεκάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας είτε τις αγροτικές είτε τις «αστικές» περιουσίες τους να κινδυνεύουν να απαξιωθούν!
Το αίτημα ακύρωσης
Ο Δρ Απόστολος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως νομικός εκπροσωπεί αφενός πολλούς δήμους αφετέρου πλήθος πολιτών στις προσφυγές τους κατά του Π.Δ. στο ΣτΕ, έχει κωδικοποιήσει τους λόγους με τους οποίους στοιχειοθετείται το αίτημα της ακύρωσης που έχει καταθέσει:
1. Έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ απαιτούνταν,
2. Αδυναμία εναρμονισμού των διατάξεων του Π.Δ. με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με το νόμο 15/15/1985 προβλεπόταν η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου στις περιοχές όπου υπάρχουν οικισμοί, προκειμένου να ενταχθούν στα σχέδια πόλεως,
3. Μη τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τη σύμβαση Aarhus του 1998 για συμμετοχή του ενδιαφερόμενου κοινού,
4. Παραβίαση δικαιωμάτων ιδιοκτητών.
Σημειωτέον ότι ο Δρ Παπακωνσταντίνου έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι «σε περίπτωση που το ΣτΕ απορρίψει το αίτημα ακύρωσης, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσθέτει επίσης ότι έχουν κατατεθεί και αγωγές αποζημίωσης εις βάρος του Δημοσίου, «για την ανόρθωση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες από τη δέσμευση ουσιαστικά των ιδιοκτησιών τους».
Σχόλια