Date2

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 10:55:07

rss

αναζήτηση

makripano

Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Τέλος ΝΠΔΔ και σχολικές επιτροπές στην αυτοδιοίκηση – Μόνιμοι υπάλληλοι οι εργαζόμενοί τουςΑλλάξτε μέγεθος

ota ypes

Ένα συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση και μάλιστα έχει προχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή».

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, που είναι η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία ενσωματώνονται στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Πρόκειται για 514 τον αριθμό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το πάσης φύσεως προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ορισμένου χρόνου και των δικηγόρων, μεταφέρεται πλέον στον δήμο.

Τα ΝΠΔΔ απασχολούν προσωπικό το οποίο πληρώνεται μέσω επιχορηγήσεων. Για παράδειγμα, ο τάδε πολιτιστικός ή αθλητικός σύλλογος ενός δήμου ή ενός χωριού παίρνει κάποια λεφτά «πακέτο», π.χ. 20.000 ευρώ, τα οποία μοιράζονται στον σύλλογο.

Αυτό πλέον θα σταματήσει, καθώς τα μέλη του συλλόγου θα είναι υπάλληλοι του δήμου, θα πληρώνονται ως τέτοιοι και τα χρήματα της όποιας επιχορήγησης θα πηγαίνουν στην κεντρική οικονομική διοίκηση του δήμου.

Έτσι επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος εις διπλούν: αφενός οι δήμοι πολλές φορές ζητούν έξτρα προσωπικό το οποίο πλέον θα μπορούν να βρουν από τα ΝΠΔΔ, αφετέρου θα υπάρχει εξοικονόμηση χρημάτων καθώς η διαχείριση των πόρων και του προσωπικού θα γίνεται κεντρικά.

Ανταποδοτικά για κάθε νομικό πρόσωπο που καταργείται, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συστήσει άμισθες επιτροπές, όπως π.χ. επιτροπή πολιτισμού, επιτροπή αθλητισμού, παιδείας κτλ.

Επιπλέον, για καθένα ΝΠΔΔ που έχει μέσο όρο ετήσιου προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε έτη, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός αντιδημάρχων κατά έναν.

Ίδια ακριβώς λογική θα ισχύσει και για τη διαχείριση των σχολικών μονάδων, που σήμερα γίνεται από τις σχολικές επιτροπές, 631 τον αριθμό, οι οποίες θα περάσουν στους δήμους.

Τα χρήματα που θέλει ένα σχολείο για θέρμανση ή για βελτίωση του σχολικού κτιρίου θα τα διαχειρίζεται ο δήμος κεντρικά και όχι η σχολική επιτροπή, αυξάνοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, που είναι άγνωστη λέξη.

Έλεγχος πεπραγμένων

Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

Παράλληλα καθιερώνονται δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Στόχος είναι η δημόσια απεικόνιση κρίσιμων δεδομένων των δήμων και των περιφερειών, βασισμένων σε διεθνή πρότυπα. Με τον τρόπο αυτό, ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει, σε ένα κεντρικό σημείο, κρίσιμα δεδομένα για τη λειτουργία των ΟΤΑ και να συγκρίνει τις επιδόσεις τους.

Ενδεικτικά δεδομένα που θα αναρτώνται είναι: ποσότητα απορριμμάτων που οδηγούνται σε ΦΟΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), αριθμός αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αριθμός παιδικών σταθμών, αριθμός οχημάτων κατά κατηγορία.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια