Date2

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023 17:53:11

rss

αναζήτηση

makripano

Δήμος Σαρωνικού: Από διαφορετικού ύψους… βατήρες η εκκίνηση στη βαθιά πισίνα των δημοτικών εκλογών της 8ης ΟκτωβρίουΑλλάξτε μέγεθος

vatires dimekloges

Ένα βήμα πριν από την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τον ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, βρίσκονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα και βέβαια και στον Δήμο Σαρωνικού.

Το θέμα πλέον είναι από ποια βάση θα ξεκινήσουν την προεκλογική μάχη το σύνολο των υποψηφίων δημάρχων αφού οι διεργασίες και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη έχουν δηλώσει τη σαφή πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο (με αλφαβητική σειρά) οι Γιάννης Κυριακόπουλος, Δημήτρης Παπαχρήστου, Δήμητρα Ράπτη και Γιώργος Σωφρόνης, ενώ σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού (αυτοδιοικητικού βραχίονα του ΚΚΕ) χωρίς όμως ακόμη να έχει διευκρινιστεί εάν υποψήφια θα είναι εκ νέου η Τάνια Γαλανοπούλου.

Το ερώτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία είναι από ποιο σημείο θα εκκινήσουν για την τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης οι δημαρχιακοί μνηστήρες.

Και αυτό διότι μπορεί να υπάρχουν για τους τρεις από τους τέσσερις επικρατέστερους (Παπαχρήστου, Ράπτη, Κυριακόπουλο), βατήρες (έτσι μπορούμε να αποκαλέσουμε τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές τους), όμως η απόσταση που θα καλύψουν εξαρτάται από το ύψος τους.

Η αλήθεια είναι ότι στο σημείο της αρχικής εκκίνησης έφτασε πρώτος ο Δημήτρης Παπαχρήστου ο οποίος μάλιστα λειτουργεί με ρυθμούς σπριντ παρότι έχει αναδυθεί σε ένα μακροχρόνιο Μαραθώνιο ο οποίος ξεκίνησε πριν από ένα και πλέον χρόνο.

Μετά από 13 και πλέον ολόκληρους μήνες, ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που τάσσονται στον πλευρών του, καταδεικνύουν τη δυναμική της παράταξής του και μάλιστα σε περιοχές όπου πριν θεωρούνταν αδύναμος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην Ανάβυσσο και στην Π. Φώκαια που θεωρούνταν το μαλακό υπογάστριο του κ. Παπαχρήστου, κατάφερε να αντιστρέψει το αρχικά απαισιόδοξο κλίμα με την ένταξη στην παράταξή του προσωπικοτήτων που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στις κοινωνίες αυτές.

Η αγωνία των υποψηφίων

Ο Γιάννης Κυριακόπουλος από την πλευρά του κατέθεσε το δικό του δείγμα γραφής με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε στην Παλαιά Φώκαια στις 29 Απριλίου και στην οποία δύο θέματα κυριάρχησαν.

Αφενός η διαβεβαίωσή του ότι υπάρχουν υποψήφιοι στον συνδυασμό του οι οποίοι όμως ενάμιση μήνα μετά δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί, αφετέρου το «διαζύγιό» του από τον Χρήστο Τσιγαρίδα.

Η «δεξαμενή» που… πίνουν κι άλλοι

Αναφορικά με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Δήμητρα Ράπτη όλα δείχνουν ότι πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της είχαν γεννηθεί πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη δυναμική της, τα οποία όμως διασκεδάστηκαν με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε «εντός έδρας» δηλαδή στα Καλύβια, στις 6 Μαΐου.

Η ίδια ανακοίνωσε έναν αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ενώ από τότε μέχρι και σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα… φορτσάρει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μάχης των εθνικών εκλογών δηλαδή από τις 26 Ιουνίου και μετά.

Είναι σαφές δε ότι τα οφέλη που επιθυμεί να αποκομίσει από τη δεξαμενή των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων του δήμου (στις εκλογές της 21ης Μαΐου η ΝΔ έλαβε ποσοστό 49,13% ή 7.744 ψήφους επί του τοπικού εκλογικού σώματος των 16.084 ψηφισάντων), δεν είναι τα αναμενόμενα αφού εκεί «βουτούν» - με αξιώσεις - και οι κ.κ. Παπαχρήστου και Σωφρόνης.

Η επίκληση του εθνικού πένθους που έχει λήξει

Σε ό,τι τέλος αφορά την υποψηφιότητα του κ. Σωφρόνη, η αναβολή της πρώτης προεκλογικής συγκέντρωσής του έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό. Και στο εσωτερικό της παράταξής του.

Ενώ είχε προγραμματιστεί η επίσημη «πρώτη» να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στον πολυχώρο «Ανθέλεια», ο τ. δήμαρχος επικαλούμενος το εθνικό πένθος τη μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου.

Μόνο που με βάση την κυβερνητική απόφαση η περίοδος εθνικού πένθους ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ι. Σαρμά: «Ο Πρωθυπουργός κήρυξε Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι κάτι άλλο οδήγησε τον κ. Σωφρόνη στην απόφασή του να μεταθέσει την «πρώτη» του δύο εβδομάδες μετά, με δεδομένο μάλιστα ότι μεσολαβεί και η εκλογική Κυριακή της 25ης Ιουνίου.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια