Date2

Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 08:29:34

rss

αναζήτηση

makripano

Αναστάτωση στους ΟΤΑ από την πρόθεση Βορίδη να περιορίσει τον διάλογο στα δημοτικά συμβούλια (Συνέντευξη)



Αλλάξτε μέγεθος

BORIDHS

Σοβαρό θέμα το οποίο αφορά τη δημοκρατική διαδικασία στα δημοτικά συμβούλια όλων των ΟΤΑ της χώρας, δημιουργεί η πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να προχωρήσει στη σύνταξη διάταξης με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα από τους επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν προ ημερήσιας διάταξης ζητήματα στις συνεδριάσεις του σώματος.

Στο άρθρο 42 του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαβούλευση και το οποίο ο κ. Βορίδης, προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρονται τα εξής:

«Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής».

Γίνεται σαφές ότι μόνον ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (ο οποίος κατά κανόνα ανήκει στην παράταξη του δημάρχου ή σε «συμμαχική» σε αυτήν), έχει δικαίωμα να εγκρίνει αιτήματα για συζητήσεις θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει, σήμερα, η ασφαλιστική δικλείδα σύμφωνα με την οποία μπορεί ένας επικεφαλής παράταξης να καταθέσει ένα θέμα για να συζητηθεί πριν από την ημερήσια διάταξη αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων.

Με το άρθρο 42 αφαιρείται το δικαίωμα αυτό – ακόμη και να καταθέσουν πρόταση για συζήτηση θέματος – των επικεφαλής των παρατάξεων, αφού εναπόκειται στη καλή διάθεση του δημάρχου ή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο σύνολο των δήμων της χώρας μας, και βέβαια το ίδιο συμβαίνει και στην Ανατολική Αττική.

Πρώτος έθεσε το θέμα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου κάνοντας λόγο για επιχείρησης φίμωσης των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης «καθώς διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής τους, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους “διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου”».

Ψήφισμα καταδίκης της διάταξης

Κι αν το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιρρίψει στον κ. Φιλίππου την… κατηγορία ότι είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και εκμεταλλεύεται προς όφελος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το όλο θέμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους δημάρχους όπως για παράδειγμα τον δήμαρχο Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη ο οποίος έχει διατελέσει ακόμη και πρόεδρος της Νομαρχιακής της ΝΔ στην Ανατ. Αττική.

Ο κ. Μάδης σε έκτακτη συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας, εκφράζει αφενός την αντίθεσή του σε αυτή τη διάταξη καθώς αποστερούνται του δικαιώματος να προτείνουν Εκτός Ημερησίας Διατάξεως (ΕΗΔ) θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, επικεφαλής άλλων παρατάξεων, πλέον της Διοίκησης. Προτείνει αντ’ αυτού να μην γίνει τροποποίηση στο τρίτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87). Επιπλέον, το σχετικό ψήφισμα να αποσταλεί και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)». Πιο απλά δηλαδή να μείνει η κατάσταση ως έχει.

Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε τελικά ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Παιανίας.

Για τη φίμωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη που ευαγγελίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μίλησε σε συνέντευξή του στον planetwebradio.gr και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κρωπίας, Διονύσης Κερασιώτης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ανατολικά» και στον Κώστα Τσαπάκη ο κ. Κερασιώτης έκανε σαφές ότι η ασφαλιστική δικλείδα που υπάρχει στον υπάρχοντα νόμο είναι αρκετή για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Διονύση Κερασιώτη στον planetwebradio:

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

Σχόλια