Date2

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 05:37:04

rss

αναζήτηση

makripano

Εκτεθειμένοι οι «γαλάζιοι» υποστηρικτές του Π. Φιλίππου από την αρθρογραφία του κατά Μητσοτάκη – Σαμαρά!



Αλλάξτε μέγεθος

filippou avgi

Απόλυτα εκτεθειμένοι είναι πλέον οι «νεοδημοκράτες» που συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό του δημάρχου Σαρωνικού και προβεβλημένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Φιλίππου ο οποίος χρησιμοποιώντας τον δημαρχιακό θώκο του βάλλει, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης κατά της Χρυσής Αυγής, κατά του νυν και του πρώην πρωθυπουργών της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Φιλίππου με άρθρο του στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα Αυγή, που φέρει τον τίτλο «Με τόσες πολιτικές ευθύνες, είναι τελικά αθώοι;», συμπαρατάσσεται με το πρωτοσέλιδο της Αυγής της Κυριακής που στοχοποιούσε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά.

Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι για την έκφραση της συγκεκριμένης άποψής του ο κ. Φιλίππου επισημαίνει ότι είναι πολιτική του υποχρέωση να το πράξει «ως αυτοδιοικητικός, ως κομμάτι δηλαδή αυτού του βαθμού διοίκησης που εμπλέκεται άμεσα και χωρίς άλλη διαμεσολάβηση με την κοινωνία»!

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Σαρωνικού εκθέτει ανεπανόρθωτα τους «γαλάζιους» υποστηρικτές του καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημά τους, από την προεκλογική ακόμη περίοδο, ότι ο κ. Φιλίππου κατήλθε στον αυτοδιοικητικό στίβο ως ανεξάρτητος και όχι υπό τη σημαία του κόμματός του.

Σημειώνεται δε ότι το πρωτοσέλιδο του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο συμπαρατάσσεται έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό της χώρας από όλα τα κόμματα ενώ υπήρξαν ακόμη και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Μάλιστα στο όλο θέμα παρενέβη και η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Σαρωνικού της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις δύσκολες ώρες εσωστρέφειας και αποδιοργάνωσης που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φιλίππου «ανέλαβε να βάλει πλάτη ασκώντας ξεκάθαρη αντιπολιτευτική κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζει δε ότι ο νυν δήμαρχος «πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δήλωνε ακομμάτιστος ενώ ήταν εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ με την κα Δούρου» τονίζοντας ότι «τώρα που δεν έχει ανάγκη τις ψήφους όλων των δημοτών του Σαρωνικού ξαναθυμήθηκε την κομματική του ταυτότητα».

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι πώς και εάν θα αντιδράσουν στενοί συνεργάτες και συνεργάτιδες του κ. Φιλίππου οι οποίοι δηλώνουν πίστη στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα επενδύουν διαρκώς, πολιτικά, σε αυτή τη σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή ο δήμαρχος Σαρωνικού αναφέρει τα εξής:

«Απευθύνω μια σοβαρή σύσταση στον κ. Χρυσοχοΐδη και στην κυβέρνηση συνολικά σχετικά με την απροκάλυπτα βίαιη αντιμετώπιση αυτού του αντιφασιστικού κινήματος.

Λίγες μέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η «Εφημερίδα των Συντακτών» με πρωτοσέλιδό της όρισε ως το τείχος εναντίον του ναζισμού την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αμέσως μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, η «Αυγή» προχώρησε στο πολυσυζητημένο πρωτοσέλιδο με το οποίο χρεώνει την ευθύνη για πολιτικές που εξέθρεψαν το φίδι του φασισμού σε συγκεκριμένα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή λοιπόν άνοιξε με τεράστια συζήτηση, θεωρώ πολιτική μου υποχρέωση ως αυτοδιοικητικός, ως κομμάτι δηλαδή αυτού του βαθμού διοίκησης που εμπλέκεται άμεσα και χωρίς άλλη διαμεσολάβηση με την κοινωνία, να καταθέσω τέσσερις επισημάνσεις:

Η πρώτη. Τα δύο πρωτοσέλιδα δεν είναι ούτε αντιφατικά, ούτε ακυρώνει το ένα το άλλο. Την περασμένη Τετάρτη περιμέναμε την έκδοση μιας ιστορικής απόφασης, της πλέον ιστορικής στην Ευρώπη μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης. Αυτονόητο είναι λοιπόν μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η ίδια η δημοκρατία, διδασκόμενη από τα λάθη και τις ολιγωρίες του παρελθόντος -ποτέ δεν είναι αργά-, να υψώσει ένα στιβαρό τείχος απέναντι στους εγκληματίες αρνητές της. Την ίδια όμως στιγμή, ακριβώς για να γίνει αυτό το τείχος, πέρα από στιβαρό, και οριστικό, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισημανθούν όλες εκείνες οι πολιτικές ευθύνες, συμπεριφορές και ολιγωρίες που έριξαν νερό στον μύλο της πιο αντιανθρώπινης ιδεολογίας, του φασισμού. Με την έννοια αυτή θεωρώ τα δύο πρωτοσέλιδα συμπληρωματικά και για την περίσταση αναγκαία.

Η δεύτερη. Το πραγματικό τείχος στις δημοκρατίες το συγκροτούν οι ίδιες οι κοινωνίες, εκφραστές των οποίων οφείλουν να γίνονται τα πολιτικά κόμματα. Με την έννοια αυτή ισχυρίζομαι βάσιμα πως η ίδια η κοινωνία με τη συγκρότηση αυτού του ισχυρού και πολύμορφου αντιφασιστικού μετώπου «ανάγκασε» όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, ακόμη κι αυτά που η αντιφασιστική τους ατζέντα είναι χαμηλή ή και «ξεχασμένη». Απευθύνω λοιπόν μια σοβαρή σύσταση στον κ. Χρυσοχοΐδη και στην κυβέρνηση συνολικά σχετικά με την απροκάλυπτα βίαιη αντιμετώπιση αυτού του αντιφασιστικού κινήματος επισημαίνοντας τους ότι εκεί μέσα δεν κρύβεται κανένας εχθρός της δημοκρατίας. Το αντίθετο. Αυτό που συνάντησα εγώ την Τετάρτη το πρωί έξω από το Εφετείο είναι ένα πολύμορφο και πολύχρωμο ποτάμι, αποτελούμενο κυρίως από νέους και νέες, που στέκονται αλληλέγγυοι στη Μάγδα Φύσσα και στα θύματα του νεοναζισμού, που στέκονται υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς, που στέκονται απέναντι στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία. Αυτό το ποτάμι είναι το πιο σημαντικό παλλόμενο συστατικό της σύγχρονης δημοκρατίας μας.

Η τρίτη. Η προβεβλημένη από το 2012 θεωρία των δύο άκρων, η οποία ξαναζεστάθηκε τις τελευταίες ημέρες με το επιχείρημα ότι εντός της Βουλής υπήρξαν φορές που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε όπως και η Χρυσή Αυγή, είναι επικίνδυνα αφελής.
Είναι αυτονόητο ότι η πολιτική θέση και η πολιτική ταύτιση δεν κρίνονται από την ίδια την ψήφο, αλλά από το πολιτικό περιεχόμενο της ψήφου. Η αρνητική ψήφος στα Μνημόνια έχει τελείως διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο από τις δυνάμεις που ψήφισαν «Όχι» ακόμη και μέσα στο πλαίσιο της Αριστεράς. Από άλλη σκοπιά αντιτασσόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και από άλλη το ΚΚΕ. Και βέβαια, από την πλευρά ενός στυγνού εθνικιστικού απομονωτισμού η Χρυσή Αυγή. Στο σημείο αυτό θέλω να μεταφέρω την εμπειρία μου από το περιφερειακό συμβούλιο με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου. Θα ήμουν επικίνδυνα αφελής εάν κάθε φορά -και ήταν αρκετές οι φορές- που η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ψήφιζε για ένα θέμα με τον ίδιο τρόπο που ψήφιζε και η Χρυσή Αυγή, «τσουβάλιαζα» μια νεοφιλελεύθερη παράταξη με μια εγκληματική οργάνωση. Αυτό ως μεθοδολογία είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί αφενός προσφέρει άλλοθι νομιμοποίησης στη Χρυσή Αυγή, αφετέρου χρησιμοποιεί τα υλικά του ίδιου του φασισμού, που δεν είναι άλλα από την ισοπέδωση, τη γενίκευση, τη στρέβλωση και το ψέμα. Απευθύνω λοιπόν μια δεύτερη σοβαρή σύσταση στη Νέα Δημοκρατία να μην επιχειρεί αυτόν τον ανιστόρητο και επικίνδυνο συμψηφισμό, γιατί αυτός που βάλλεται δεν είναι η Αριστερά, η οποία έχει ιστορικά και πολιτικά μια εδραιωμένη αντιφασιστική ταυτότητα, αλλά η ίδια η δημοκρατία.

Η τέταρτη. Αν συμφωνήσει κανείς ότι πολιτική ταύτιση δεν σημαίνει ίδια ψήφος, αλλά ίδιο περιεχόμενο πολιτικής και θυμηθεί την πολιτική και κινηματική ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής στο «Μακεδονικό», θυμηθεί τη θέση βουλευτών της που μιλούσαν για «σοβαρότερη Χρυσή Αυγή» και ξέπλεναν τον Ρουπακιά αποκαλώντας τον «ράκος», θυμηθεί τα βιβλιαράκια του Παττακού με ιδιόχειρη αφιέρωση που με καμάρι επιδεικνύονταν στις τηλεοράσεις από πρωτοκλασάτο υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, θυμηθεί από τον ίδιο υπουργό τη θέση ότι η χούντα παρέδωσε μια «οικονομία κούκλα», θυμηθεί το ρατσιστικό παραλήρημα καμπόσων σημαινόντων στελεχών την ώρα που πνίγονταν πρόσφυγες να ομιλούν περί αλλοίωσης του πολιτισμού, θυμηθεί ποια συστημικά μέσα μετασχημάτιζαν τη ζοφερή εικόνα των ναζιστών σε life style, θυμηθεί τον ρόλο του Τ. Μπαλτάκου και τον συνδέσει με τις σημερινές καταγγελίες της ΔΗΜ.ΑΡ. ότι την εκβίαζε με συνεργασία με την εγκληματική οργάνωση..., τότε εύλογα θα αναρωτηθεί: είναι τελικά αθώοι;».

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δήμος Σαρωνικού», η ΔΗΜΤΟ Σαρωνικού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει επί λέξει τα εξής:

«Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, ο οποίος πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δήλωνε ακομμάτιστος ενώ ήταν εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ με την κα Δούρου, τώρα που δεν έχει ανάγκη τις ψήφους όλων των δημοτών του Σαρωνικού ξαναθυμήθηκε την κομματική του ταυτότητα.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει δύσκολες ώρες εσωστρέφειας και αποδιοργάνωσης ανέλαβε να βάλει πλάτη ασκώντας ξεκάθαρη αντιπολιτευτική κριτική στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Θα ήταν περισσότερο χρήσιμος σε εκείνους που τον ψήφισαν εάν αφιέρωνε έστω και λίγο χρόνο στα προβλήματα του δήμου, που μέρα με την μέρα αυξάνονται, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση της κομματικής του ταυτότητας και προβολής και η δημαρχεία έχει μπει στον αυτόματο πιλότο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν σταθερά και παντού τον φασισμό. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε σταμάτησε την χρηματοδότηση, άνοιξε τον δρόμο για την δίκη επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και τώρα πάλι επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, καταδικάστηκε το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια